Jméno Aosta je odvozeno od názvu Augusta Praetoria Salassorum. V roce 25 před Kristem, v místech dnešní Aosty, založili Římané tvrz, kterou pojmenovali na počest vítězství svého císaře Augusta, jenž přemohl místní obyvatele gallo-ligurského kmene Salassi, kteří zde sídlili již přes dvě a půl tisíciletí. Tento region, kde se mluví provensálským dialektem a francouzština je druhým oficiálním jazykem, je nejodlehlejší oblastí Itálie, přístupný z regionu Piemont pouze podél řeky Dora Baltea a z Francie nebo Švýcarska tunely Mont Blanc a San Bernardo.
Valle d'Aosta je nejmenší vinařskou oblastí, co do velikosti, rozlohy vinic i produkce vína. Schována ve vysokohorských oblastech Alp na severozápadě země, kde sousedí s Francií a Švýcarskem, je pravděpodobně více známá svými lyžařskými středisky, jako jsou Courmayeur, Cervinia či La Clusaz, než pro vína mezinárodního renomé. Ovšem najdou se zde neobyčejně skvělé exempláře vyrobené z ještě neobyčejnějších odrůd, avšak jde spíše o kuriozity pro čilý a velmi důležitý turistický ruch, které se málokdy dostanou za hranice tohoto regionu. Toto omezené množství vín vytváří hrdinská skupina vinařů, kteří pěstují révu vinnou ve vinicích vysokohorských oblastí. Za zmínku stojí zejména 600 hektarů vinic na svazích Mont Blanc a Matterhornu v nadmořské výšce 1250 metrů, které jsou nejvýše položené vinice v Evropě. Odrůdy a vína z nich vyrobená v údolí Aosty často nesou francouzské názvy - jako např. Petit Rouge, Petite Arvine, Blanc de Valdigne, Vien de Nus či Enfer d'Arvier - díky vlivu Savojska již od středověku. Jiné, např. Nebbiolo, Dolcetto a Moscato, mají naopak původ v oblasti Piemont, zatímco germánský kultivar Müller-Thurgau dává na slunných stráních Alp vysoce aromatická vína a nechybějí tu ani mezinárodní odrůdy Chardonnay, Gamay či Pinot.
Oblast Valle d'Aosta má pouze jednu provincii, jejímž hlavním městem je Aosta (AO). Nachází se zde velmi dobře zásobená enoteca - Cave Valdôtaine, kde si lze nakoupit pestrou škálu těchto vín, která jsou ve světě zatím ještě velmi málo známá.
VALLE D'AOSTA/VALLÉE D'AOSTE DOC - tento region má pouze jednu oblast DOC s názvem Valle d'Aosta/Vallée d'Aoste, která zahrnuje téměř všechny vinice regionu a ve které se soustřeďuje 85 % produkce 25 různých stylů vín. Neznámější z nich jsou:
Arnad Montjovet - červené suché víno vyrobené z odrůd Nebbiolo (nejméně 70 %), Dolcetto a Pinot Noir (Rulandské modré), které se vyrábí v městech Arnad a Montjovet.
Blanc de Morgex et de la Salle - bílé víno z autochtonní valdostánské odrůdy Blanc de Valdigne, jejíž hrozny zrají na alpských loukách ve výškách 1000-1300 m n.m poblíž Morgex a La Salle u lyžařského střediska Courmayeur.
Chambave Moscato/Muscat - suché bílé víno z odrůdy Moscato, která se pěstuje v okolí Chambave.
Chambave Moscato Passito/Muscat Flétri - opulentní dezertní vína vyrobená z částečně vyschlých hroznů nazývaných passito nebo flétri (podobné našim slámovým vínům), která mají velký potenciál k archivaci.
Chambave Rosso/Rouge - červené víno z odrůdy Petit Rouge v okolí Chambave. Je rubínového roucha s květnatým buketem připomínajícím fialky.
Chardonnay - potenciál této odrůdy se plně realizuje když ještě víno zrálo v dubových sudech, jako např. v regionálním zemědělském institutu (Institut Agricole Régional).
Donnaz/Donnas - slavné červené víno z odrůdy Nebbiolo, příbuzný vínům Barbaresco a Barolo v sousedním Piemontu.
Enfer d'Arvier - červené víno vyrobené z odrůdy Petit Rouge ze strmých hornatých svazích v okolí Arvier kde slunce pálí tak, že si vinice zasloužila přezdívku enfer (franc. enfer = peklo).
Fumin - zajímavé červené víno ze stejnojmenné autochtonní odrůdy.
Gamay - původem z Beaujolais, tato odrůda dává v alpských vinicích poněkud selská, ale hutná vína.
Müller-Thurgau - populární odrůda, která vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské (i když její šlechtitel, Dr. Hermann Müller ze švýcarského kantonu Thurgau původně zamýšlel křížení Ryzlinku rýnského se Sylvánským zeleným) zde dává velmi aromatická bílá vína.
Nus Malvoisie - výrazné bílé víno z odrůdy zde nazývané Malvoisie, která vznikla mutací Rulandského šedého, a vyráběné v okolí obce Nus. Nus Malvoisie Passito je víno podobné slámovému vínu, které je vyrobené v téže obci z polosuchých rozinek zvaných passito. Tato speciální vína lze archivovat po celá desetiletí.
Nus Rosso/Nus Rouge - červené víno z okolí Nus vyrobené z odrůd Petit Rouge a Pinot Noir (Rulandské modré).
Petit Rouge - svěží ovocité červené víno ze stejnojmenné odrůdy.
Petite Arvine - noblesní bílé ze stejnojmenné odrůdy, která se kromě oblasti Valle d'Aosta pěstuje ve Švýcarsku kde dává rovněž velmi ceněná vína.
Torrete - vynikajicí červené víno z odrůdy Petit Rouge z oblasti na západ od Aosty – specialita obcí St. Pierre, Sarre a Aymavilles.
VIN DE LA SABLA VdT (stolní víno) - jedna z nejlepších červených vín z odrůd Petit Rouge a Fumin, která vyrábí Costantino Charrère v Aymavilles.