Vinařství Capannelle bylo vybudováno v Gaiole in Chianti (v blízkosti Sieny) a Historie současného panství Capannelle vína začala v roce 1974, kdy tehdejší čtyřicetiletý Raffaele Rossetti, podnikatel z Říma, se rozhodl koupit prastarý statek v srdci oblasti Chianti XVI století. Rozloha pokrývá asi dvacet akrů, z toho 16 z vinice. Celková produkce vinařství činí asi 80.000 lahví vína ročně.
Majitel je James B. Sherwood, zakladatel a akcionář Orient - Express Hotels Ltd, tedy sítě jedné z nejlepší sítě hotelů na světě, včetně Hotel Cipriani v Benátkách, Hotel Splendidovi v Portofino, Villa San Michele ve Florencii, Hotel Caruso Ravello a mnoho dalších.
Od té doby, statek byl radikálně upraven a velmi moderně přebudován , samozřejmě v duchu historických architektonických tradic.
Víno je produkt, který pochází z výsledku technického procesu a tak by technologie měly být to nejlepší, co může být použito v ideálních podmínkách pořádku a čistoty. Z tohoto důvodu je výběr technologií pro počáteční zpracování hroznů Capannelle jednoznačně směřováno k použití oceli, jediného materiálu, který nemění chuť vína. Fermentační tanky jsou tedy z nerezové oceli. Všechny nádoby jsou propojeny potrubím s nerezovými pákovými ventily.
Ale jsou tu samozřejmě i nádoby ze dřeva pro následné vyzrávání vín: sudy s méně než 30 hl a sudy do 225 litrů z francouzského Massif Central, které se mění každé dva roky u červených vín, každý rok na bílé víno. Pro kvašení a zrání v dubových sudech, jsou tři nejlepší vína: sluneční (80% Sangiovese a 20% Malvasia Nera), 50 a 50 IGT (50% Sangiovese a 50% Merlot) a bílé Chardonnay ..Po dlouhém zrání v dřevěných sudech (od. 3 roky pro červená a 10-14 měsíců pro Chardonnay) vína vyžadují dlouhého vyzrání ve skle nutné pro harmonizaci jejich struktury, chuti a všestrannosti. Impozantní výkopové práce vedla v roce 2000 k vytvoření nového prostoru pro zrání - 40 m dlouhý, 3 m pod zemí se zdmi tvořenými ze zcela surového kamene, který zaručuje perfektní mikroklima pro zvýšení kvality při nazrávání vín v sudech. Aby byla zajištěna kvalita výsledku a absolutní čistota charakteristik vín, sudy jsou pravidelně
obměňovány. Sangiovese zejména požaduje ležení 8-10 let aby mohlo dosáhnout vrcholu své zralosti. Vína Capannelle přichází na trh po době nejméně dvou let stárnutí ve skle, což znamená, že alespoň 4-5 let celkového stárnutí dříve, než nabídnou ze sebe to nejlepší. Stárnutí vín probíhá v suterénu Capannelle, pečlivě vleže, oddělené ročníky ve speciálních nerezo skleněných boxech. V prostředí s regulací teploty i vlhkostí řízenou tak, aby byla zajištěna nejlepší kvalitu konečného produktu.
Pro stáčení červených vín Capannelle používá velmi speciální láhev. Vyrobená z hnědého skla, které váží dvakrát více než běžné sklo a chrání víno před slunečním zářením. Představuje dva výstupky na povrchu pro štítky. Záklopky jsou 55 mm dlouhé, zátky z korku, nejcennější na světě, z Portugalska. Kartony pro balení lahví jsou vyrobeny tak, aby se chránily víno před náhlými změnami teploty.
Pojetí kvality a výlučnosti vín se odráží také ve stylu prostředí, kde se pravidelně konají Capannelle setkání kuchařů a restauratérů a samozřejmě všech milovníky vyjímečných vín.
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese vypěstovaných na vinicích ita...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese vypěstovaných na vinicích ita...