Tenuta Il Poggione je jedním z nejstarších a největších vinařství v okolí Montalcina založené koncem 18. století, které přispělo k šíření slávy vína Brunello di Montalcino. Nádherné vinařství patřící rodině Franceschi patří k jedněm z nejvíce tradičních výrobců vína v Montalcinu. V oblasti malého městečka v jehož okolí hospodaří více než 200 vinařů, kteří produkují světoznámé DOCG Brunello di Montalcino z odrůdy Sangiovese Grosso. Vinařství jak ho známe dnes - začalo vyrábět neuvěřitelná vína na konci 19. století. Lavinio Franceschi, vlastník pozemku ve Scandicci, na kopcích, které se zvedají nad Florencií, byl tak fascinován příběhy vyprávěnými pastýři pasoucích své ovce na letních pastvinách na svazích Maremma mezi Montalcinem a středověkou vesnicí Sant'Angelo, že započal hledání nových poloh v těch místech. Zjistil, že v okolí Sant'Angelo in Colli je krajina tak zajímavá a majestátní s obrovským vinařským potenciálem, že se rozhodl koupit pozemeky pro své vinice zde. Nové Sangiovese klony byly vybrány, aby selépe přizpůsobily produkci kvalitních hroznů, a nové vinice byly vysázeny v nejvhodnějších terroir, s cílem vytvořit prvotřídní vína.
Společnost také postavila nové vinařství v roce 2004 s nejmodernějšími technologiemi jež byly k dispozici v dané době, aniž by ztratili ze zřetele tradice nebo vlastností místního produktu. Dnes v Laviniových stopách pokračují jeho vnuci Leopoldo a Livia, kteří ctí dědečkova oblíbená slova: „Velká vína se dělají na vinici, nikoliv ve sklepě“. S neuvěřitelnou pečlivostí obhospodařují plochu 600 ha, z toho 125 ha je osázeno vinnou révou, 70 ha olivovými háji a zbytek tvoří orná a lesní půda. Principem panství je věnovat pečlivou pozornost vinicím, protože tajemství výroby skvělých červených vín spočívá v plném respektu terroir vinice. Diverzifikované zemědělství je zde aplikováno v praxi, takže se vinice střídají s různými plodinami a volně žijící zvířata mohou žít v harmonii s přírodou. Spolu s neustálým úsilím o zachování typických vlastností a stálé zlepšování kvality svých vín prostřednictvím výzkumu. Tenuta Il Poggione také drasticky snižuje množství hroznů, které produkuje a vybírají jenom ty nejkvalitnější a nejvhodnější klony, kladou důraz na nízkou výtěžnost a sběr hroznů probíhá výhradně ručně. Víno je vyráběno tradiční metodou, i když je použita moderní, state-of-the-art technologie. Úplná kontrola procesu vinného kvašení je zaručena, a to díky novému skleua postaveném v centru panství a opět zavedením velmi vyspělé technologie. Vinařství pracuje se sudy z francouzského dubu a vína v nich zrají ve sklepích 5 metrů pod povrchem. Jejich práce s odrůdou Sangiovese je prostě neuvěřitelná!
V nádherném okolí je možné se ubytovat a strávit dovolenou uprostřed vinic v samotném srdci Toskánska. A jak je zde zvykem, tak samozřejmě v doprovodu chutných specialit kuchyně a dobrého vína ...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese Grosso vypěstovaných na vinic...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese Grosso vypěstovaných na vinic...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese Grosso vypěstovaných na vinic...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese Grosso vypěstovaných na vinic...
Bílé jemně perlivé víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Moscato bianco vypěstovaných na vin...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese Grosso vypěstovaných na vinic...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese Grosso vypěstovaných na vinic...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 70% Sangiovese a 30% Merlot vypěstovaných na ...