Vinařství Santa Sofia má hlavní sídlo a své sklepy v Pedemontu, v jednom z nejkrásnějších a nejmírnějších pásem, v klasické oblasti Valpolicella. Počátky rodinného venkovského sídla se datují k roku 1560, kdy zde šlechtic Marcantionio Serego nechal vystavět usedlost architektem Andreem Palladiem do skvostné podoby. Usedlost se časem stala symbolem vinařství, určujícího trendy výroby vína okolo Verony.
Ve vínech z vinařství Santa Sofia najdeme spojení starých tradic, zkušeností a nových technologií. Hrozny používané k výrobě Recioto a prestižního Amarone jsou 120 dní sušeny, a tak získávají koncentrovanou ovocnou chuť s vysokou cukernatostí. Jemné lisování a nízká teplota fermentace je pravidlem, které vtiskuje vínům ze Santa Sofie jejich výjimečnost. Bílá vína jsou díky používání nejmodernějších nerezových tanků velmi příjemná a čistá. Červená vína jsou školena v Slavonských dubových sudech a svou finální podobu získávají ležením v láhvi. Kvalitu těchto vín podtrhují četné ocenění z mezinárodních soutěží, například World Association Wine a Spirits Writers and Journalist.
Vinohrady se nachází severně od Verony. Jsou vysázeny na pahorkatých svazích se středně těžkými půdami s dostatkem volného vápna. Obce, do jejichž katastru tyto vinice patří, jsou: Negrar, Fumane, St. Pietro/Cariano a Marano. Víno Ripasso DOC z řady Antichello je vyrobené z odrůd Corvina Veronese (70%) a Rondinella (30%). Víno zrálo 9 měsíců ve středně velkých sudech ze slavonského dubu, 3 měsíce na lahvi. Doporučujeme jej popíjet k pečínkám, ke zvěřině nebo v kombinaci s hodně zralými sýry.
RIPASSO je tradiční metoda výroby vína z oblasti Verona, při které se do mladé Valpolicelly přidávají výlisky z hroznů (matoliny) Amarone. Hrozny na výrobu Amarone, jsou tím nejkvalitnějším, co se v této oblasti produkuje. Sbírají se jako poslední, kdy už jsou suché a hodně koncentrované. Když je potřeba, tak se nechávají vysušit až dalších 120 dní. Díky tomu se uvnitř rozinky zkoncentruje hroznový cukr i aroma. Po jejich maceraci a vylisování se tyto vzácné matoliny použijí jako přírodní přísada do mladého vína Valpollicela. "Obyčejná" Valpollicela tak díky přírodním taninům získá komplexnější strukturu, pevné tělo, intenzivnější chuť, barvu i vůni, a prodlouží se jí možnost zrání. Víno je sametovější a elegantnější. Ripasso je vlastně mladším bratrem slavného vína Amarone.
oficiální stránky vinařství ....
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Corvina 65%, Rondinella 30%, Molinara 5% vy...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Corvina 65%, Rondinella 30%, Molinara 5% vy...