Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Chanson Pére e fils

xxxVinařství Chanson produkuje výjimečná vína ve svém „Domaine“ v srdci burguňska již po dobu více než 250 let. Hluboká vášeň k prestižní burguňské oblasti se projevuje kvalifikovaným a precizním přístupem celého týmu Domaine Chanson k dědictví tohoto výjimečného „terroir“.Hlavní ambicí kvality je přenést specifika autentičnosti jednotlivých „terroir“  do každé lahve vína podle podmínek jednotlivých viničních bloků a ročníků.

Vinifikace a autentičnost „terroir“ - kvalita vína začíná péčí na vinici, kde je cílem zabezpečení přírodního charakteru půdy daného místa a zamezení působení negativních vlivů, např. nemocí a škůdců. Každý keř vinné révy má své individuální potřeby vedoucí k optimální produkci, tedy systémy vedení révy, prořezávání a odstraňování listů pro kontrolu bohatosti a ovocitosti bobulí. Tento přístup nám poskytuje důvěrné znalosti o každé oblasti.  Vinice rozdělujeme do jednotlivých bloků, abychom dle stáří keřů, expozice a místních podmínek zajistili optimální vedení a pěstování révy. Zároveň nám to umožňuje perfektní načasování sklizně hroznů podle termínu dosažení optimální zralosti v jednotlivých blocích.  Všechny hrozny jsou sklízeny ručně, hrozen po hroznu, vlastním zkušeným týmem, umisťovány do malých beden a bezodkladně přepravovány ke třídícímu stolu, kde 20 zaměstnanců provádí finální výběr a třídění hroznů. Jednotlivé kroky vinifikačního procesu jsou aplikovány na klimatické podmínky daného roku. Není stanoven dogmatickývinifikační proces, je přizpůsoben nejen jednotlivým ročníkům, ale i jednotlivým viničním blokům. Hlavním krédem tradičního vinifikačního procesu červených vín je podpořit jejich aromatické vyjádření. Doba macerace i alkoholové fermantace je odlišná podle roku i konkrétní vinice. Po alkoholovém kvašení zrají vína v dubových sudech průměrně po dobu 18 měsíců. Proporce nových dubových sudů činí maximálně 30% pro prevenci příliš silného dubového aroma a zabezpečení jemné textury a aroma vína. Sudy jsou umístěny v historickém sklepě Bastion ve městě Beaune, jehož 8 metrů silné zdi zabezpečují konstantní teplotu a vlhkost, což jsou velmi důležité faktory pro kvalitní zrání vína. V průběho tohoto zrání prochází vína malolaktickou fermentací pro udržení svěžího aroma a sjednocení chuťových komponentů.

Každé víno má individuální přístup.
Pneumatické stlačení bobulí Chardonnay je pomalé a jemné, silové lisování se striktně neaplikuje. První získaný mošt stejně jako poslední část se odstraňuje a pro další vinifikaci se ponechává pouze „srdce“ získaného moštu. Cílem je získání pouze samotného čistého moštu té nejvyšší možné kvality. Přísně kontrolovaná teplota 180C při fermentaci v dubových sudech podpoří zachování čistého ovocitého aroma, přirozenosti a jemnosti, které charakterizují naše vína.

Pinot Noir: bobule jsou vloženy do fermentačních barelů celé, nestlačené a nelisované, spodní hrozny vahou horních postupně praskají a vytékající mošt oplavuje slupky. Po předfermentační maceraci za studena následuje pozvolná dlouhá fermentace, bobule hroznů výše zůstávají neporušené a kvašení probíhá uvnitř bobulí.Malolaktická fermentace probíhá v dubových sudech a v případě potřeby (kyselinka převažuje nad extraktem) je prováděna „batonáž“ (promíchání jemných sedlin zpět do vína pro získání více extraktu). Pro tuto tradiční burguňskou metodu jsou jemné sedliny ponechávány s vínem v sudech.

Domaine Chanson – Panství Chanson 
Domaine Chanson vlastní 45 ha vinic klasifikovaných Premier Cru a Grand Cru, na kterých pěstuje dvě odrůdy vinné révy – elegantní Chardonnay a skvělý Pinot Noir. Větší část vinic jsou starší vinice v Cote d`Or, Santenay, Chassagne-Montrachet, Beaune, Pernand-Vergelesses, Savigny-les-Beaune a Corton-Vergennes. Touha zachovat, chránit a zušlechtit dědictví je bezmezná. Tato půda je garantem kvality a pečujeme o ní již 250 let. Naše znalosti a zkušenosti v porozumění každému „terroir“, každému kousku země a každému hroznu jsou věrně vyjádřeny v našich vínech.

Historie - Simon Very zahájil svoji obchodní činnost s vínem v roce 1750, zaměřenou především na export vín, ale i dalších regionálních produktů – sýrů, olivového oleje, atd. Postupně se však koncentroval pouze na vína. V průběhu druhé poloviny 18.století firma velmi dobře prosperovala. V roce 1777 získal sklep v ulici Paul Chanson, který je do dnešního dne v majetku společnosti. Pronajal si také budovu Bastion, kterou nebylo v té době možno získat do soukromého vlastnictví. V roce 1794, po Velké francouzské revoluci, tato obranná budova, projektovaná v 15.století Ludvíkem 11 a dokončená Francoisem 1. v 16. století, byla uvolněna k prodeji do soukromého vlastnictví. Původně byla Bastion obrannou věží a skladem zbraní. Avšak díky zdem silným 8 metrů, uchovávajíce konstantní teplotu a vlhkost, se stala ideálním „nadzemním sklepem“, perfektně odpovídajícím potřebám pro správné zrání vín. Na začátku 19.století, v době expanze obchodu s vínem, bylo nutné zvýšit kapacitu Bastionu. Byla vestavěna další 2 vnitřní podlaží – jedno pro zrání vín v dubových sudech a druhé pro uchování mladých vín v dubových kádích. V roce 1847 prodal Jules Verry svůj obchodní podíl ve společnostiAlexisovi Chansonovi, který byl jeho společníkem po 40 let. Rodina Chanson do firmy následně vložila své vinice v Beaune. Úspěšně překonali krizi při napadení phyloxerou a rozšířili své vinice a produkci vín, obzvláště v letech 1891-1920. V roce 1970 dosáhla společnost dalšího vývojového stupně, který vyžadoval další rozšíření provozního zázemí. Na okraji města Beaune byla proto vybudována nová kvasírna. V roce 1999 se vlastníkem Chanson stala společnost Société Jacques Bollinger Group, která od roku 2001 významně investuje za cílem udržení bezúhonné kvality vín Chanson. Na jaře roku 2007 získala Domaine Chanson dalších 7 hektarů vinic Premier a rozšířila tak nabídku vín o terroir Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet a Santenay.

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru