Velká postava francouzského i světového vinařství a guru biodynamiky! Nicolas Joly je majitelem celé polohy Coulée de Serrant v rámci Clos v Savenières. Tuto slavnou sedmihektarovou vinici založili v roce 1130 cisterciáčtí mniši a víno se zde nepřetržitě pěstuje již téměř 900 let! V průběhu historie se tato vinice tak proslavila, že ji navštěvovali dva francouzští králové – Ludvík XI. a Ludvík XIV. Císařovna Josefína tamní vína zbožňovala, Curnonsky, princ mezi gastronomy, považoval toto víno za jedno z pěti nejlepších bílých vín celé Francie. Nicolas Joly převzal vinařství v 70.letech 20.století a v začátcích se v pěstování zcela řídil radami místní zemědělské komory. Nicméně zhruba po dvou letech konvenčního obhospodařování vinice a používáním průmyslových hnojiv a postřiků Joly zpozoroval velmi rapidní zhoršení půdy a rovněž fauny a flory na svých vinohradech. Zcela náhodou si v té době přečetl pojednání Rudolfa Steinera o biodynamice. A první experimenty byly tak povzbuzující, že v roce 1984 převedl všech svých 12 ha vinic na biodynamiku. A výsledky se záhy dostavily, Jolyho vína získávala stále více na výrazu a síle, jichž se předtím vínům nedostávalo.
Nicolas Joly se narodil v. r. 1945, studoval na Kolumbijské univerzitě. Do prvního zaměstnání nastoupil v New Yorku jako investiční bankéř. Později pracoval ve stejném oboru v Londýně, v r. 1977 převzal rodinné vinařství Château de la Roche aux Moines v Savennières. Od počátku byl skeptický k soudobým moderním způsobům ochrany a pěstování révy vinné, zničená modrá půda plná mědi a dalších těžkých kovů, stejně jako používání herbicidů v mnoha francouzských vinicích ho přiváděla k beznaději. V tuto dobu objevil knihu Rudolfa Steinera, průkopníka a zakladatele biodynamického zemědělství. Od r. 1980 začal experimentovat s návody R. Steinera a zjistil, že fungují, navíc se s nim osobně ztotožnil.
Nicolas Joly je vinař a vinohradník, majitel vinařství Coulée de Serrant v regionu Údolí řeky Loiry. Joly je neúnavným propagátorem biodynamického způsobu pěstování révy vinné a výroby biodynamického vína. Je i uznávaným vinařem a jeho bílá suchá vína z vinice Clos de la Coulee de Serrant jsou světově uznávaná.Nicolas Joly je v dnešním době vzorem pro mnoho vinařů na celém světě, v ČR se nechali inspirovat jeho příkladem např. Autentisté. Joly dělá ročně desítky přednášek po celém světě, přednášel i v ČR ve Valticích ve Vinařském centru u příležitosti vydání jeho knihy v ČR o biodynamickém způsobu pěstování révy vinné a výrobě vína s názvem Víno z nebe na zem.
V současné době převzala většinu úkolů s vedením vinařství dcera Virginie Joly.
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...