Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Nicolas Joly

Velká postava francouzského i světového vinařství a guru biodynamiky! Nicolas Joly je majitelem celé polohy Coulée de Serrant v rámci Clos v Savenières. Tuto slavnou sedmihektarovou vinici založili v roce 1130 cisterciáčtí mniši a víno se zde nepřetržitě pěstuje již téměř 900 let! V průběhu historie se tato vinice tak proslavila, že ji navštěvovali dva francouzští králové – Ludvík XI. a Ludvík XIV. Císařovna Josefína tamní vína zbožňovala, Curnonsky, princ mezi gastronomy, považoval toto víno za jedno z pěti nejlepších bílých vín celé Francie. Nicolas Joly převzal vinařství v 70.letech 20.století a v začátcích se v pěstování zcela řídil radami místní zemědělské komory. Nicméně zhruba po dvou letech konvenčního obhospodařování vinice a používáním průmyslových hnojiv a postřiků Joly zpozoroval velmi rapidní zhoršení půdy a rovněž fauny a flory na svých vinohradech. Zcela náhodou si v té době přečetl pojednání Rudolfa Steinera o biodynamice. A první experimenty byly tak povzbuzující, že v roce 1984 převedl všech svých 12 ha vinic na biodynamiku. A výsledky se záhy dostavily, Jolyho vína získávala stále více na výrazu a síle, jichž se předtím vínům nedostávalo.

Nicolas Joly se narodil v. r. 1945, studoval na Kolumbijské univerzitě. Do prvního zaměstnání nastoupil v New Yorku jako investiční bankéř. Později pracoval ve stejném oboru v Londýně, v r. 1977 převzal rodinné vinařství Château de la Roche aux Moines v Savennières. Od počátku byl skeptický k soudobým moderním způsobům ochrany a pěstování révy vinné, zničená modrá půda plná mědi a dalších těžkých kovů, stejně jako používání herbicidů v mnoha francouzských vinicích ho přiváděla k beznaději. V tuto dobu objevil knihu Rudolfa Steinera, průkopníka a zakladatele biodynamického zemědělství. Od r. 1980 začal experimentovat s návody R. Steinera a zjistil, že fungují, navíc se s nim osobně ztotožnil.

Nicolas Joly je vinař a vinohradník, majitel vinařství Coulée de Serrant v regionu Údolí řeky Loiry. Joly je neúnavným propagátorem biodynamického způsobu pěstování révy vinné a výroby biodynamického vína. Je i uznávaným vinařem a jeho bílá suchá vína z vinice Clos de la Coulee de Serrant jsou světově uznávaná.Nicolas Joly je v dnešním době vzorem pro mnoho vinařů na celém světě, v ČR se nechali inspirovat jeho příkladem např. Autentisté. Joly dělá ročně desítky přednášek po celém světě, přednášel i v ČR ve Valticích ve Vinařském centru u příležitosti vydání jeho knihy v ČR o biodynamickém způsobu pěstování révy vinné a výrobě vína s názvem Víno z nebe na zem.

V současné době převzala většinu úkolů s vedením vinařství dcera Virginie Joly.

Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Clos de la Coulée de Serrant Aoc 2020 Nicolas Joly  0.75 l

Clos de la Coulée de Serrant Aoc 2020 Nicolas Joly 0.75 l

Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...

2 477,69 Kč
2 998,00 Kč s DPH
 
  
Savennieres Roche aux Moines „ Clos de la Bergerie ” Aoc 2011 Nicolas Joly  0.75 l

Savennieres Roche aux Moines „ Clos de la Bergerie ” Aoc 2011 Nicolas Joly 0.75 l

Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...

1 238,02 Kč
1 498,00 Kč s DPH
 
Savennieres „ Vieux Clos ” Aoc 2002 Nicolas Joly  0.75 l

Savennieres „ Vieux Clos ” Aoc 2002 Nicolas Joly 0.75 l

Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...

3 056,20 Kč
3 698,00 Kč s DPH
 
  
Savennieres „ Vieux Clos ” Aoc 2019 Nicolas Joly  0.75 l

Savennieres „ Vieux Clos ” Aoc 2019 Nicolas Joly 0.75 l

Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské...

990,08 Kč
1 198,00 Kč s DPH
 
  
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru