Znalci vína se neshodují v tom, co přesně znamená označení Vinho Verde (Zelené víno), ale obecně přijímaná verze je, že Vinho Verde je nejen označení s ohledem na typ vína, ale také se vztahuje ke konkrétní portugalské oblasti (Minho). Nicméně všichni znalci se shodují v tom, že Vinho Verde je světový unikát.
Region Minho je největší vinařská oblast Portugalska a nachází se na severozápadě země. Tato oblast je velmi bohatá na vodní zdroje, jelikož je ohraničená na severu řekou Minho a na západě Atlantským oceánem. Kvůli tomu je tento region tvořen převážně zelenou vegetací typickou pro oblasti s vysokou vlhkostí vzduchu. Takže název Vinho Verde (Zelené víno) vychází nejenom z toho, že region, odkud víno pochází, je převážně zelený, ale také proto, že je tento region specifický tím, že zde roste vinná réva lehce nakyslá, lehká, jemně alkoholická a s optimálními trávicími vlastnostmi.
Tato oblast je tak unikátní díky svému prostředí a půdě, která je převážně žulovitá a mělká, má vysokou kyselost a nízký obsah fosforu, což pak vede k tomu, že má relativně nízkou plodnost.
V této oblasti stále existuje jedna z nejstarších forem vinic v Portugalsku: vinice jsou zasazeny vedle stromu a vyrůstají podél něj. Nicméně, většina nových vinic se rozhodla pro moderní způsob vedení vinic. I když tradiční uspořádání vinic v této oblasti nestimuluje kvalitu vína, což stěžuje dozrávání hroznů a poskytuje vysokou kyselost, nemůžeme říci, že by byly hrozny sklízeny předtím, než dobře uzrají. Důkazem toho je, že v této oblasti byla sklizeň prodloužena až do konce října, resp. začátku listopadu s cílem zajistit zralost. Bílé odrůdy nejčastěji používané pro výrobu vína v této oblasti jsou: Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Averse, Arinto (v tomto regionu nazývané Pedernã) a Azal.
V oblasti u pobřeží mezi městem Porto a španělskými hranicemi se vyrábí jednak vinho verde (DOC - rozlohou největší v Portugalsku) a také regionální vína (Vinho Regional Minho). Tradiční způsob pěstování zahrnoval mj. vedení révy po pergolách a někdy i po kmenech stromů, ale postupně se zavádějí moderní způsoby pěstování známé odjinud. Vinho verde, "zelené víno", není další druh vína nebo víno nezralé, jak se někdy uvádí, ale pouze specifické víno z této oblasti, které je buď bílé (vinho verde branco), růžové (v.v.rosado) nebo červené (v. v. tinto). Sklízí se zralé v polovině září a některá bílá vína z této oblasti jsou považována za jedna z nejlepších v Portugalsku. Vinho verde je svěží, jemně perlivý nápoj s nízkým obsahem alkoholu (8—11,5%), představující ideální osvěžení pro horké letní dny. Mezi bílé odrůdy vinho verde patří Alvarinho (vyrábí se i jednoodrůdová vína), Loureiro, Pederna a Trajadura, která jsou většinou míchána. Méně známá červená vína se vyrábí z odrůd Espadeiro a Azal Tinto, a i když se ho každoročně vyrobí více než bílého, většina se ho zkonzumuje v oblasti, neboť se výborně doplňuje s regionální gastronomií.
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 40% Loureiro, 40% Azal a 20% Pederna vypěstovan...