Díky tuhým zimám se tato netradiční vinařská země dostala do čela producentů ledového vína. Rozloha kanadských vinic činí přibližně 8.500 hektarů a náleží ke čtyřem vinařským regionům – Ontario, British Columbia, Quebec a Nova Scotia. Přestože zde najdeme celou škálu bílých i modrých odrůd všech typů (Chardonnay, Sauvignon, Pinot Blanc, Frankovka, Merlot, Cabernet aj.), největší slávu Kanadě vydobyla ledová vína.Objev ledového vína byl naprosto náhodný. V roce 1794 byli franští vinaři v Německu nuceni sklízet a lisovat zmrzlé hrozny. Výsledkem byli sami velmi příjemně překvapeni. V průběhu XIX. století se pak „eiswein“ stal poměrně běžným produktem v regionu Rheingau.
Kanada začala produkovat ledové víno až v roce 1978. Od té doby se však díky klimatu stala prvním světovým producentem ledových vín. Unikátní kombinace horkého léta a mrazivé zimy zde vytváří ideální podmínky. Na rozdíl od evropských zemí (ČR, Německo, Rakousko), kde v mnoha ročnících nedojde ke vzniku vhodných zimních podmínek, umožňují pravidelné mrazy kanadským vinařům produkovat tuto nádheru každým rokem. Ledové víno se může pít samotné a vychutnávat jeho bohatý buket aroma broskve, meruňky, divokých květů, medu, maracuji a lichi. Ale velmi vhodně doprovází bílá tučná husí nebo kachní játra, může být podáváno s čerstvým ovocem, afinovanými sýry a dezerty. Je třeba ho podávat velmi chladné, ideální je ponořit jej do nádoby s ledem na 15 min před podáváním.
Vzácnost produktu a obtížnost jeho šlechtění ospravedlňují jeho vysokou cenu. Hrozny ponechané na vinici do podzimu jsou ohrožené plísněmi, prudkými větry, krupobitím a nenasytným ptactvem. Když teplota sestoupí na – 8° C, zmrzlé hrozny jsou opatrně sklízeny ručně a okamžitě jsou lisovány ještě zmrzlé; cukry jsou v tomto momentě na maximu jejich koncentrace.Výsledkem je malé množství vína, ale neuvěřitelné kvality. Autentická ledová vína jsou podrobena přísným požadavkům Vintners Quality Allience (VQA), oficiální agentury, která dohlíží na aplikaci kvalitativních norem. Etiketa VQA garantuje kvalitu vína a původ zmrzlých hroznů na vinici, v přírodních podmínkách, v souladu s veškerými technickými a vinařskými pravidly.