Víno se v Severní Americe pěstuje téměř ve všech státech, největší počet vinic nalezneme ve státech Kaliforniie, Washinton, Oregon a New York. Tyto čtyřistáty se podílí na produkci vína celých USA 97,8 %. Největší vinařskou oblastí v USA je Kalifornie, kde se vyprodukuje 90 % všech amerických vín, s produkcí 3 miliard lahví vín ročně. V USA se pěstuje více než 100 odrůd vinné révy a vína z USA bývají převážně odrůdová. Mnoho severních států USA vyrábí vína ze rmutu, dovezeného z jiných oblastí. Kontinent Severní Ameriky je domovem několika původních druhů vinné révy (Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis rotundifolia a Vitis vulpina).
Historie vinařství v USA - pěstování vína v USA se datuje od počátku 16. století, kdy francouzští a španělští misionáři přivezli na území severníAmeriky evropské odrůdy vinné révy. Evropští osadníci si s sebou do Nového světa přivezli vinařské znalosti a postupy výroby vína ze svých evropských vlastí. Bohužel evropské odrůdy byly velmi náchylné na různé choroby (phylloxera a různé formy plísní). Původní místní druhy vinné révy v Severní Americe (Vitis labrusca) byly poměrně robustní a výnosné.Výroba vín však z počátku neměla ani styl, ani kvalitu. V průběhu následujících tří staletí dochází k roubování a křížení odrůd. Již roku 1562 bylo na území USA vyrobeno první víno pod názvem Scuppernong, a to v osadě poblíž Jacksonville (Florida). V roce 1619 dochází k masivnímu zakládání vinic s francouzskými odrůdami ve Virginii, v roce 1683 pak v Pensylvánii vzniká hybridní odrůda Alexander. V Kalifornii jsou první vinice zakládány v okolí San Diega v roce 1769. První komerční vinice ve Spojených státech byla založena 21. listopadu 1799 (vinice podlehly mrazu a v roce a byly opuštěny v roce 1809). V roce 1860 je založeno vinařství v regionu New York, v roce 1861 Charles Krug zakládá vinařství v Kalifornii. V roce 1879 zakládá Gustav Niebaum vinařství ve městě Rutherford s odrůdami typu Bordeaux, které získávají mezinárodní uznání. Vlivem prohibice (1920) dochází k výraznému poklesu výroby vína. Po zrušení prohibice zůstává americké vinařství ve velmi špatném stavu. Třináct let trvající prohibice měla za následek likvidaci vinařství. Před prohibicí existovalo v USA 2500 vinařství - po ukončení prohibice několik desítek. Až do sedmdesátých let byla cesta k úspěchu amerických vín jen velmi pomalá.
Spojené státy mají 109 schválených vinohradnických oblastí na základě apelačního systému AVA /Approved Viticultural Areas /, které se nacházejí ve 40 státech Unie. Nejrozsáhlejší produkci a nejlepší vína má Kalifornie. Rozloha vinic v Kalifornii je téměř 300 tisíc ha , z toho moštové odrůdy na 138 000 ha. Modré odrůdy pokrývají přibližně 60000 ha, kde nejpopulárnější je Zinfandel (17%), Cabernet Sauvignon (15%), Carignan (11%), Grenache (10%) a Barbera (10%). Favoritem mezi bílými odrůdami je překvapivě French Colombard (38% podíl bílých kalifornských hroznů), dále Chenin blanc (21%), Chardonnay (14%). Obrovské výrobní kapacity vinařského průmyslu jsou soustředěné v oblasti Central Valley, která produkuje 80% vín státu. Známá firma Ernest J. Gallo Winery s roční produkcí 5,4 mil. Hl je největší vinařský podnik na světě. Jeho vína jsou čistá, dobrá a poměrně laciná.
Americké vinařské zákony jsou velmi komplikované, v některých ustanoveních vypadají velmi přísně, v jiných jsou velmi benevolentní. Podle vyhlášky Ministerstva - Státního úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně (BATF) jsou povolena tato označení původu:
V roce 1978 byly zavedeno specifické označení původu. Postupně byly schvalovány vinohradnické oblasti, které mají přesně definované hranice. Oproti francouzskému AOC nejsou v těchto oblastech předepsány odrůdy révy, typy vyráběných vín ani velikost sklizně. K roku 1991 bylo schváleno 109 vinohradnických oblastí ( Approved Viticultural Areas - AVA ). Označování tímto údajem není ale povinné, takže často dochází k matení spotřebitele.
Další ustanovení zákona přímo vyjmenovává částečně všeobecné značení (semi-generic), které mohou američtí vinaři používat. Je to např. označení Burgundy, Claret, Chablis, Champagne, Chianti, Malaga, Marsala, Port, Rhine Wine, Sherry, Tokay. Na etiketách musí být označen vinařský podnik, označení původu, odrůda (deklarovaná odrůda musí tvořit nejméně 75 % obsahu), víno připravené z dvou nebo tří odrůd musí mít na etiketě jejich názvy a procentní složení jednotlivých odrůd, ročník (deklarovaného ročníku musí být nejméně 95 %), obsah alkoholu. Pokud je na etiketě údaj Estate Bottled (lahvováno v usedlosti) může být tento údaj používán pouze v rámci oblasti AVA a 100 % vína musí pocházet z deklarované usedlosti.
V USA existuje téměř 3000 komerčních vinic v téměř všech státech USA. Na území USA je vysázeno celkem 450 tisíc hektarů vinic, které se geograficky rozdělují na šest hlavních regionů:
Nejznámější oblastí v USA je celosvětově proslulé údolí Napa (Napa Valley), které produkuje nejvíc nejkvalitnějších vín z celého kontinentu. Mezi další proslulé regiony patří sousední Sonoma a Carneros.
Na etiketách musí být označen vinařský podnik, označení původu, odrůda (deklarovaná odrůda musí tvořit nejméně 75 % obsahu), víno připravené z dvou nebo tří odrůd musí mít na etiketě jejich názvy a procentní složení jednotlivých odrůd, ročník (deklarovaného ročníku musí být nejméně 95 %), obsah alkoholu. Pokud je na etiketě údaj Estate Bottled (lahvováno v usedlosti) může být tento údaj používán pouze v rámci oblasti AVA a 100 % vína musí pocházet z deklarované usedlosti.