Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Řecko

V řecké historii hraje kultura vína významnou roli již od dob starověkého Řecka. Archeologické nálezy po celém Řecku dokazují, že se víno pěstovalo již před 6500 lety. Řecká vína patří k nejkvalitnějším díky skvělým klimatickým podmínkám. Pěstují se zde také místní odrůdy, které nalezneme pouze v Řecku. Celková plocha vinic je cca 190 tisíc hektarů a roční produkce se pohybuje kolem 5 mil. hektolitrů vína. Řecká vína jsou typická vína jižního typu. Vedle vína se v Řecku ve velkém pěstují olivy a ovoce. Výroba a export vína hraje důležitou roli v místním hospodářství.

Historie vinařství v Řecku

Počátky pěstování a výroby vína v Řecku je staré 6500 let. Řecko je zemí s druhou nejstarší historií pěstování a výroby vína. Staří Řekové znali nutriční hodnoty vína, které se stalo nedílnou součástí jejich jídelníčku.Kultura vína byla pro starověké Řeky zakotvena v božstvu. Bůh vína Dionyssus (syn Dia a Semeli) byl jedním z nejvíce uctíváných řeckých bohů. Ve starém Řecku se pořádaly populární slavnosti vína "Anthestiria" (festival květin) - starověká řecká vína byla známá pro jejich květinové aroma. Starověcí Řekové milovali "sympozia", ​​shromáždění, kde probíhalyfilozofické diskuze při pití vína ředěného vodou. Hippokrates používá víno pro léčivé účely. Řecké víno ovlivnilo dějiny vinařství Itálie, Francie i Španělska. Řecká vína byla dobře známa po celém Středomoří.

Nejstarší "vinařské" archeologické nálezy pocházejí z Kréty - vykopávky lisu a různých nádob na víno,  které jsou z doby 3000 let př. n. l. V roce 1600 př. n. l. náhle mizí řecká minojská civilizace. Další důležitá civilizace, mykénská, se koncentrovala na řecké pevnině (1600 - 1100 př. n. l.). Žádaná vína v této době pocházejí z ostrovů v Egejském moři. Řekové si uvědomují významný vliv vína na obchod a jako první začínají pro vína používat označení původu. Staří Řekové zavedli vinařské techniky i do svých kolonií v Itálii a na Sicílii (8. století př. n. l.) a později do Francie a Španělska. Italské hrozny Aglianico, Aleatico, Greco di Tufo, Malvasia di Candia, Malvasia Bianca, Moscato a Moscatelli jsou původně řecké odrůdy. V letech 500 - 300 př. n. l. vládnou Atény celému světu a expanze řeckého vína se rozšiřuje do severní Evropy a oblasti Černého moře. Se stoupajícím římským vlivem dochází k rozšiřování vinic po celé Evropě. Další vzestup řeckých vinic a vinařských oblastí přichází s byzanskou érou. Ortodoxní křesťanství bylo úzce spojeno s konzumací vína během náboženských obřadů. V průběhu křížových výprav se řecké víno dostává do širšího povědomí mnoha Evropanů, kteří preferují muškátová vína. Muškátová vína se ve 13. století začínají pěstovat i v jižní Francii. Nejpopulárnějšími řeckými vinicemi v této době jsou Kréta, Kypr, Lesbos, Samos, Evoia a Peloponés. Koncem tohoto období dochází k utlumení řeckého vinařství. Vinařství je vyhrazeno mnichům v klášterech. V 13. až 16. století jsou regiony Řecka pod vlivem západní Evropy. V této době se stává nejpopulárnějším vínem Malvasia. Během vlády Osmanské říše dochází vlivem islámu k úpadku. Turecká okupace Řecka trvala více než 400 let. Vlivem vysokých daní na víno opouští mnoho vinařů své vinice. Po ukončení turecké okupace (1821) jsou řecké vinice vypáleny a poničeny. Zemědělství se soustředí na pěstování černého rybízu. Výsadba nových vinic začíná až po roce 1870, kdy byly francouzské vinice napadeny révokazem. Po roce 1883 se francouzské vinice zotavují a francouzská vláda uvalila vysoká cla na dovoz rybízu, což mělo za následek naprostý kolaps. V roce 1898 se révokaz rozšířil i do Makedonie a vinařských oblastí Řecka. Farmáři až po roce 1900 vysazují nové vinice a zavádějí nové technologie pěstování a výroby vína. Další katastrofou pro řecké vinohradnictví byly balkánské války ve 20. století, později 2. světová válka a nakonec řecká občanská válka (1947-49). Rozvoji vinohradnictví později pomohl cestovní ruch. V dnešní době má za sebou řecký vinařský průmysl ohromnou modernizaci a velké investice do moderních technologií výroby vína.

Odrůdy vín pěstovaných v Řecku

Místní bílé odrůdy - Aidani, Assyrtiko, Athiri, Debina, Kakotrigis, Lagorthi, Malvazia, Moshofilero, Muscat, Robola, Roditis, Savatiano, Sideritis, Tsaoussi, Vertzami, Vidiano, Villana. Místní červené odrůdy - Aghiorgitiko, Kotsifali, Krasato, Liatiko, Limnio, Mandilaria, Mavrodaphne, Messenikola, Negoska, Stavroto, Sykiotis, Xynomavro.

Bílé řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aidani - pěstuje se na ostrově Santorini a dalších ostrovech v Egejském moři. Víno s typickou květnatou vůní.
  • Assyrtiko - nejpopulárnější odrůda Řecka, pěstuje se na ostrovech v Egejském moři, zejména Santorini, kde pokrývá 65 % plochy ostrova. Vína mají ovocnou chuť a vysokou kyselost.
  • Athiri - pěstuje se hlavně v Egejském moři, dále v severním Řecku a na Peloponésu.
  • Debina - původní řecká odrůda z oblasti Zitsa, Epirus, kde se vyrábí suchá a šumivá vína (AO Zitsa). Oblast se nachází ve vysoké nadmořské výšce, což dává vínům výraznou svěžest a ovocné aroma.
  • Kakotrigis - odrůda pěstovaná na jihu ostrova Korfu.
  • Lagorthi - perspektivní odrůda se pěstuje v severozápadním Peloponésu (poměrně malá výsadba).
  • Malvazia - odrůda se pěstuje na ostrově Paros v malém množství. JMůžeme vysledovat její historii od středověku, kdy se jako sladké víno vyváželo z Kréty. Název pochází od Benátčanů, kteří změnili název pobřežního města na východním Peloponésu Monemvasia na Malvazia.
  • Moshofilero - víno s narůžovělou barvou "Blanc de Gris". Obdoba německého vína Gerwutztraminer. Odrůda roste ve vysokých nadmořských výškách (600 m) v centru Peloponésu. Vína se vyznačují výraznou ovocnou vůní s vysokým obsahem kyselin.
  • Muscat - odrůda k výrobě aromatických vín, která se pěstuje v oblastech Kefalonia, Rhodos, Samos.
  • Robola -  odrůda s bohatou vůní, která se vyskytuje hlavně na ostrově Kefalonie. Vína bývají poměrně drahá.
  • Roditis - odrůda rozšířená ve většině řeckých vinařských oblastí. Kvalita vín se zvyšuje s nadmořskou výškou regionu.
  • Savatiano - odrůda s lehkou chutí, která se používá především při výrobě Retsina. Nejčastější odrůda v oblastech Attica a Euboea.
  • Sideritis - odrůda pěstovaná v severním Peloponésu.
  • Tsaoussi - odrůda rozšířená na ostrově Kefalonie - používá se do směsí.
  • Vertzami - odrůda se vyskytuje především na Lefkadě.
  • Vidiano - původní krétská odrůda, pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách.
  • Villana - odrůda ze střední a východní Kréty, která dává vínům květinové tóny.

Ostatní bílé odrůdy pěstované v Řecku: Chardonnay, Semillion, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc a Ugni Blanc.

Červené řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aghiorgitiko - odrůda, která pochází z okolí města St George (dnešní Nemea). Velmi kvalitní odrůda - vína se mění s nadmořskou výškou. Mladá vína mají ovocnou chuť, vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Kotsifali - odrůda je pro sladkost a specifickou barvu používána do směsí s odrůdou Mandilaria.
  • Krasato - původní řecká odrůda, která se pěstuje v oblasti Thesálie.
  • Liatiko - základní prastará odrůda pro výrobu sladkých vín ​​Malvazia. Dnes se pěstuje ve střední a východní Krétě a na Kykladech.
  • Limnio - odrůda, původem z ostrova Lemnos, jejíž hostorie sahá až do starověku. Dnes se pěstuje také na Chalkidiki.
  • Mandilaria - běžná odrůda Egejského moře.
  • Mavrodaphne - unikátní odrůda pro výrobu sladkých vín. Vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Messenikola  - odrůda se pěstuje ve stejnojmenné oblasti v Thesálii.
  • Negoska - odrůda se používá jako směs při výrobě červených vín odrůd Goumenissa a Xynomavro. Odrůda snižuje kyselost a tříslovinovou chuť.
  • Stavroto - třetí řada AO Rapsani, je také nazýváno ambelakiotiko.
  • Sykiotis - odrůda pro výrobu suchých vín.
  • Xynomavro - jedna z nejlepších řeckých odrůd. Vína jsou přeurčena k dlouhodobému zrání v sudech.

Kategorizace vína je v Řecku založena na francouzském principu apelací VQPRD (vin de qualite produit dans une region determinee), povolených odrůdách, vinařských metodách, minimální době zrání. O.P.A. P. – (Appellation of Origin of Superior Quality ) O.P.E. – (Controlled Appellation of Origin ) Epitrapezios Oenos – (Vin de Table) Topikos Oenos – (Vin de Pays).

Systém označení byl zaveden k zajištění původu vín pro spotřebitele.

  • Onomasia Proelefsis Anoteras Poiotitos (OPAP) - označení původu pro vína vynikající kvality.
  • Onomasia Proelefsis Eleghomeni (OPŽP - označení chráněného původu.
  • Topikos Oinos - Vin de pays.
  • Epitrapezios Oinos - stolní víno.
  • Cava - prestižní víno, které zrálo minimálně 2 roky (bílé), 3 roky (červené víno).
  • Retsina - tradiční řecké víno.

Vinařské oblasti Řecka

  • Thrákie
  • Makedonie (Severní Řecko) – Naoussa, Goumenissa, Amindeo, Chalkidiki, Epirus – Metsovo, Zitsa Thesálie – Anhialos, Mesenikola, Rapsani Centrální Řecko - Attika, Attalandi, Euboea, Nalkida, Yialtra
  • Peloponés – Mantinia, Nemea, Patra
  • Kréta - Archanes, Dafnes, Peza, Sitia
  • Ionské ostrovy – Kefalonie, Kerkyra, Lefkada, Zakynthos
  • Egejské ostrovy – Lymnos, Mykonos, Paros, Rhodos, Samos, Santorini
Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
Robt
Onlyfans Pornstars Tools To Help You Manage Your Daily Lifethe One Onlyfans Pornstars Trick That Every Person Should Learn Onlyfans Pornstars

Justin
5 Clarifications On Only Fans Pornstars video

NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

  Nahoru