Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Řecko

V řecké historii hraje kultura vína významnou roli již od dob starověkého Řecka. Archeologické nálezy po celém Řecku dokazují, že se víno pěstovalo již před 6500 lety. Řecká vína patří k nejkvalitnějším díky skvělým klimatickým podmínkám. Pěstují se zde také místní odrůdy, které nalezneme pouze v Řecku. Celková plocha vinic je cca 190 tisíc hektarů a roční produkce se pohybuje kolem 5 mil. hektolitrů vína. Řecká vína jsou typická vína jižního typu. Vedle vína se v Řecku ve velkém pěstují olivy a ovoce. Výroba a export vína hraje důležitou roli v místním hospodářství.

Historie vinařství v Řecku

Počátky pěstování a výroby vína v Řecku je staré 6500 let. Řecko je zemí s druhou nejstarší historií pěstování a výroby vína. Staří Řekové znali nutriční hodnoty vína, které se stalo nedílnou součástí jejich jídelníčku.Kultura vína byla pro starověké Řeky zakotvena v božstvu. Bůh vína Dionyssus (syn Dia a Semeli) byl jedním z nejvíce uctíváných řeckých bohů. Ve starém Řecku se pořádaly populární slavnosti vína "Anthestiria" (festival květin) - starověká řecká vína byla známá pro jejich květinové aroma. Starověcí Řekové milovali "sympozia", ​​shromáždění, kde probíhalyfilozofické diskuze při pití vína ředěného vodou. Hippokrates používá víno pro léčivé účely. Řecké víno ovlivnilo dějiny vinařství Itálie, Francie i Španělska. Řecká vína byla dobře známa po celém Středomoří.

Nejstarší "vinařské" archeologické nálezy pocházejí z Kréty - vykopávky lisu a různých nádob na víno,  které jsou z doby 3000 let př. n. l. V roce 1600 př. n. l. náhle mizí řecká minojská civilizace. Další důležitá civilizace, mykénská, se koncentrovala na řecké pevnině (1600 - 1100 př. n. l.). Žádaná vína v této době pocházejí z ostrovů v Egejském moři. Řekové si uvědomují významný vliv vína na obchod a jako první začínají pro vína používat označení původu. Staří Řekové zavedli vinařské techniky i do svých kolonií v Itálii a na Sicílii (8. století př. n. l.) a později do Francie a Španělska. Italské hrozny Aglianico, Aleatico, Greco di Tufo, Malvasia di Candia, Malvasia Bianca, Moscato a Moscatelli jsou původně řecké odrůdy. V letech 500 - 300 př. n. l. vládnou Atény celému světu a expanze řeckého vína se rozšiřuje do severní Evropy a oblasti Černého moře. Se stoupajícím římským vlivem dochází k rozšiřování vinic po celé Evropě. Další vzestup řeckých vinic a vinařských oblastí přichází s byzanskou érou. Ortodoxní křesťanství bylo úzce spojeno s konzumací vína během náboženských obřadů. V průběhu křížových výprav se řecké víno dostává do širšího povědomí mnoha Evropanů, kteří preferují muškátová vína. Muškátová vína se ve 13. století začínají pěstovat i v jižní Francii. Nejpopulárnějšími řeckými vinicemi v této době jsou Kréta, Kypr, Lesbos, Samos, Evoia a Peloponés. Koncem tohoto období dochází k utlumení řeckého vinařství. Vinařství je vyhrazeno mnichům v klášterech. V 13. až 16. století jsou regiony Řecka pod vlivem západní Evropy. V této době se stává nejpopulárnějším vínem Malvasia. Během vlády Osmanské říše dochází vlivem islámu k úpadku. Turecká okupace Řecka trvala více než 400 let. Vlivem vysokých daní na víno opouští mnoho vinařů své vinice. Po ukončení turecké okupace (1821) jsou řecké vinice vypáleny a poničeny. Zemědělství se soustředí na pěstování černého rybízu. Výsadba nových vinic začíná až po roce 1870, kdy byly francouzské vinice napadeny révokazem. Po roce 1883 se francouzské vinice zotavují a francouzská vláda uvalila vysoká cla na dovoz rybízu, což mělo za následek naprostý kolaps. V roce 1898 se révokaz rozšířil i do Makedonie a vinařských oblastí Řecka. Farmáři až po roce 1900 vysazují nové vinice a zavádějí nové technologie pěstování a výroby vína. Další katastrofou pro řecké vinohradnictví byly balkánské války ve 20. století, později 2. světová válka a nakonec řecká občanská válka (1947-49). Rozvoji vinohradnictví později pomohl cestovní ruch. V dnešní době má za sebou řecký vinařský průmysl ohromnou modernizaci a velké investice do moderních technologií výroby vína.

Odrůdy vín pěstovaných v Řecku

Místní bílé odrůdy - Aidani, Assyrtiko, Athiri, Debina, Kakotrigis, Lagorthi, Malvazia, Moshofilero, Muscat, Robola, Roditis, Savatiano, Sideritis, Tsaoussi, Vertzami, Vidiano, Villana. Místní červené odrůdy - Aghiorgitiko, Kotsifali, Krasato, Liatiko, Limnio, Mandilaria, Mavrodaphne, Messenikola, Negoska, Stavroto, Sykiotis, Xynomavro.

Bílé řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aidani - pěstuje se na ostrově Santorini a dalších ostrovech v Egejském moři. Víno s typickou květnatou vůní.
  • Assyrtiko - nejpopulárnější odrůda Řecka, pěstuje se na ostrovech v Egejském moři, zejména Santorini, kde pokrývá 65 % plochy ostrova. Vína mají ovocnou chuť a vysokou kyselost.
  • Athiri - pěstuje se hlavně v Egejském moři, dále v severním Řecku a na Peloponésu.
  • Debina - původní řecká odrůda z oblasti Zitsa, Epirus, kde se vyrábí suchá a šumivá vína (AO Zitsa). Oblast se nachází ve vysoké nadmořské výšce, což dává vínům výraznou svěžest a ovocné aroma.
  • Kakotrigis - odrůda pěstovaná na jihu ostrova Korfu.
  • Lagorthi - perspektivní odrůda se pěstuje v severozápadním Peloponésu (poměrně malá výsadba).
  • Malvazia - odrůda se pěstuje na ostrově Paros v malém množství. JMůžeme vysledovat její historii od středověku, kdy se jako sladké víno vyváželo z Kréty. Název pochází od Benátčanů, kteří změnili název pobřežního města na východním Peloponésu Monemvasia na Malvazia.
  • Moshofilero - víno s narůžovělou barvou "Blanc de Gris". Obdoba německého vína Gerwutztraminer. Odrůda roste ve vysokých nadmořských výškách (600 m) v centru Peloponésu. Vína se vyznačují výraznou ovocnou vůní s vysokým obsahem kyselin.
  • Muscat - odrůda k výrobě aromatických vín, která se pěstuje v oblastech Kefalonia, Rhodos, Samos.
  • Robola -  odrůda s bohatou vůní, která se vyskytuje hlavně na ostrově Kefalonie. Vína bývají poměrně drahá.
  • Roditis - odrůda rozšířená ve většině řeckých vinařských oblastí. Kvalita vín se zvyšuje s nadmořskou výškou regionu.
  • Savatiano - odrůda s lehkou chutí, která se používá především při výrobě Retsina. Nejčastější odrůda v oblastech Attica a Euboea.
  • Sideritis - odrůda pěstovaná v severním Peloponésu.
  • Tsaoussi - odrůda rozšířená na ostrově Kefalonie - používá se do směsí.
  • Vertzami - odrůda se vyskytuje především na Lefkadě.
  • Vidiano - původní krétská odrůda, pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách.
  • Villana - odrůda ze střední a východní Kréty, která dává vínům květinové tóny.

Ostatní bílé odrůdy pěstované v Řecku: Chardonnay, Semillion, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc a Ugni Blanc.

Červené řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aghiorgitiko - odrůda, která pochází z okolí města St George (dnešní Nemea). Velmi kvalitní odrůda - vína se mění s nadmořskou výškou. Mladá vína mají ovocnou chuť, vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Kotsifali - odrůda je pro sladkost a specifickou barvu používána do směsí s odrůdou Mandilaria.
  • Krasato - původní řecká odrůda, která se pěstuje v oblasti Thesálie.
  • Liatiko - základní prastará odrůda pro výrobu sladkých vín ​​Malvazia. Dnes se pěstuje ve střední a východní Krétě a na Kykladech.
  • Limnio - odrůda, původem z ostrova Lemnos, jejíž hostorie sahá až do starověku. Dnes se pěstuje také na Chalkidiki.
  • Mandilaria - běžná odrůda Egejského moře.
  • Mavrodaphne - unikátní odrůda pro výrobu sladkých vín. Vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Messenikola  - odrůda se pěstuje ve stejnojmenné oblasti v Thesálii.
  • Negoska - odrůda se používá jako směs při výrobě červených vín odrůd Goumenissa a Xynomavro. Odrůda snižuje kyselost a tříslovinovou chuť.
  • Stavroto - třetí řada AO Rapsani, je také nazýváno ambelakiotiko.
  • Sykiotis - odrůda pro výrobu suchých vín.
  • Xynomavro - jedna z nejlepších řeckých odrůd. Vína jsou přeurčena k dlouhodobému zrání v sudech.

Kategorizace vína je v Řecku založena na francouzském principu apelací VQPRD (vin de qualite produit dans une region determinee), povolených odrůdách, vinařských metodách, minimální době zrání. O.P.A. P. – (Appellation of Origin of Superior Quality ) O.P.E. – (Controlled Appellation of Origin ) Epitrapezios Oenos – (Vin de Table) Topikos Oenos – (Vin de Pays).

Systém označení byl zaveden k zajištění původu vín pro spotřebitele.

  • Onomasia Proelefsis Anoteras Poiotitos (OPAP) - označení původu pro vína vynikající kvality.
  • Onomasia Proelefsis Eleghomeni (OPŽP - označení chráněného původu.
  • Topikos Oinos - Vin de pays.
  • Epitrapezios Oinos - stolní víno.
  • Cava - prestižní víno, které zrálo minimálně 2 roky (bílé), 3 roky (červené víno).
  • Retsina - tradiční řecké víno.

Vinařské oblasti Řecka

  • Thrákie
  • Makedonie (Severní Řecko) – Naoussa, Goumenissa, Amindeo, Chalkidiki, Epirus – Metsovo, Zitsa Thesálie – Anhialos, Mesenikola, Rapsani Centrální Řecko - Attika, Attalandi, Euboea, Nalkida, Yialtra
  • Peloponés – Mantinia, Nemea, Patra
  • Kréta - Archanes, Dafnes, Peza, Sitia
  • Ionské ostrovy – Kefalonie, Kerkyra, Lefkada, Zakynthos
  • Egejské ostrovy – Lymnos, Mykonos, Paros, Rhodos, Samos, Santorini
Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru