Pod slovem pivo si asi každý z nás představí totéž. Čirý nápoj zlatavé barvy s bohatou bílou nadýchanou pěnou v orosené sklenici, s jemnou pivní vůní doplněnou slabým chmelovým aroma. Na rozdíl od jiných zemí se v Česku vyrábí v převážné většině pouze jeden typ piva, světlé pivo českého nebo, chcete-li, plzeňského typu. Ve většině ostatních zemí jsou už ale piva různá a každá oblast může mít své více či méně charakteristické pivo. Nicméně ono pivo českého typu je známo po celém světě a je bráno jako určitý standard pro tento typ piva. Obtížnějším úkolem je pivo charakterizovat. Pouček, co je to pivo, je celá řada a díky novým technologiím a různým úhlům pohledu těchto definic stále přibývá. V německy mluvících zemích existoval dokonce zákon o čistotě výroby piva, kterým bylo pivo charakterizováno jako "nápoj vyrobený z ječného sladu, chmele a vody, kvašením za pomoci pivovarských kvasinek". Tato definice sice postihuje (resp. měla by postihovat) drtivou většinu u nás vyráběných piv, ale pro mnohá zahraniční piva tato definice neplatí. Existují oblasti, kde je pivo vyráběno i z kukuřice, rýže a dalších, v dané oblasti dostupných surovin. Jiná možná definice praví, že pivo je "slabě alkoholický nápoj s chmelovou hořkostí a sladovým a chmelovým aroma". Pominu-li skutečnost, že již pouze malá skupina piv voní chmelem, je zde problematickou částí název slabě alkoholický. Mohli bychom si asi dovolit vyřadit nealkoholická piva. Ale můžeme např. výšestupňová piva (některá dosahují i více než 8 % alkoholu) hodnotit ještě jako slabě alkoholický nápoj? Oficiální definice piva v České republice, tak jak byla vytvořena úředníky Ministerstva zemědělství, zní: "Pivem se rozumí pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny, připravené ze sladu, vody, chmelových hlávek, upraveného chmele, nebo chmelového extraktu, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (etylalkoholu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu, slad lze do výše jedné třetiny nahradit cukrem nebo extraktem ječného šrotu, upraveného ječmene, rýže nebo kukuřice". Tolik litera zákona (č. 335/1997).
Pokud jste si nevybrali žádnou z těchto definic, nezbývá vám, než si vytvořit nějakou vlastní. Možností je téměř neomezeně, a jestli ji budete vytvářet nad orosenou sklenicí nápoje zlatavé barvy s bohatou pěnou a mírně chmelovým aroma, přeji vám k tomu hodně štěstí.
Corona Extra je k dostání ve více než 170 zemích světa a ve Spojených státech je nejprodávanějším im...
Guinness Draught in Bottle - nejmenší irská hospoda na světě, plechová lahev s unikátní technologií...
Magners Original je přirodní, jemně perlivý a chutný jablečný nápoj z Irska. Nejčastěji je k dostán...
Magners Original je přirodní, jemně perlivý a chutný jablečný nápoj z Irska. Nejčastěji je k dostán...
Kvasnicové pšeničné nealkoholické pivo vyráběné speciální technologií za pomocí vakuové destilace.
Zakalené nefiltrované pšeničné pivo. Naturtrüb se řadí k typickým představitelům nejproslulejších pš...
Zakalené nefiltrované pšeničné pivo. Naturtrüb se řadí k typickým představitelům nejproslulejších pš...