Lubomír Glos je uznávaným vinohradníkem, šlechtitelem a vinařem. V devadesátých letech vyšlechtil dnes již legendární moravskou odrůdu kabernetového typu - Cabernet Moravia, zapsanou do Státní odrůdové knihy v r. 2001 a modrou odrůdu Fratava, zapsanou v r. 2008. V dalších projektech a vzniku nových odrůd se podílel ve sdružení Resistant spolu s prof. Krausem, Doc. Michlovským, Ing. Mádlem a V. Peřinou.Lubomír Gloss se celoživotně věnuje problematice vinic, šlechtění révy vinné, ekologickým aspektům pěstování révy vinné, výrobě vína.
Vinařství Lubomír Glos a Helena Glosová jsou zaměřena na výrobu vysoce jakostních moravských vín, včetně speciálních bobulových, cibébových výběrů a ledových vín, čehož dosahují usměrněným řezem na jeden kmínek a jeden tažeň, redukcí hroznů, šetrným zpracováním anejmodernějšími technologickými postupy. Roční produkce rodinného vinařství je cca 30 000 lahví (bílá vína, červená vína, růžová vína) včetně speciálních bobulových výběrů, ledových a barikových vín.
Obhospodařují 5,5 ha vinic ležících ve viničních tratích Vinohrady a Stará hora. Od roku 1997 jsou členy sdružení vinařů z Moravské Nové Vsi a Mikulčic. Našim hlavním cílem je produkovat kvalitní vína na nejvyšší úrovni.
Tato nová odrůda byla vyšlechtěna šlechtitelem Lubomírem Glosem v Moravské Nové Vsi v roce 1973 z křížení odrůd Frankovka x Svatovavřinecké. Fratava je nyní ve státních odrůdových zkouškách.
Odrůdové znaky: Je bujného vzrůstu s větším sytě zeleným listem. Hrozny jsou střední velikosti a nebývají příliš husté. Bobule jsou střední až menší velikosti, obsahují velké množství červeného barviva. Odolnost: Není choulostivá na peronosporu ani oidium a hrozny nebývají napadány botritidou a vydrží velmi dlouho v dobrém stavu na keřích. Mrazuvzdornost je dobrá, poněkud nižší bývá na úrodných a vlhkých půdách.
Víno: Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké, ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou, chuťově velmi příjemné. Vína se dají konzumovat jako mladá, ale jsou vhodná i na dlouhodobé uskladnění. Můžeme je také použít ke kupáži, kde vhodně doplňují jiné odrůdy.
Odrůda vznikla z křížení Zweigeltrebe x Cabernet Franc, které bylo provedeno v roce 1975. První sklizeň hroznů na většině semenáčích byla v roce 1979. Z nich se ukázal jako nejzajímavější semenáč M-43 a to jak po stránce pěstitelské, tak také kvality hroznů i vyrobeného vzorku vína. Na základě těchto výsledků došlo k intenzivnímu rozmnožování a vysazování na další stanoviště.
Za celé toto období jsme získali dostatek výsledků a zkušeností s pěstováním a kvalitou vína této odrůdy. Cabernet Moravia je vitální a velmi plodná pozdní odrůda. Proto jsou pro ni nejvhodnější jen ty nejteplejší a nejjižnější polohy na Moravě. Lépe jí vyhovují chudší a sušší půdy, kde sklizně nejsou tak vysoké a je podstatně lepší kvalita. Množství hroznů a jejich kvalitu je možno do značné míry ovlivnit řezem. Nejvhodnější a také nejúčelnější je řez na jeden kmínek a jeden tažeň.
Cabernet Moravia má velkou autoregulační schopnost. Čím kratší řez provádíme, tím jsou hrozny větší a také jejich počet je na letorostech vyššía dochází k podstatnému zvětšení bobulí. Proto je vhodné tento systém doplnit redukcí počtu hroznů nebo jejich půlením v době zaměkání. Všechna doporučená agrotechnická opatření vedou k uspíšení zrání, zvýšení cukernatosti, extraktu a k dobré fenolické vyzrálosti semen. Samozřejmě i co nejpozdnější sklizeň hroznů dává předpoklad k produkci suroviny na přívlastková vína.
Oficiální stránky vinařství ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Rulandské šedé vypěstovaných na moravských vinic...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ryzlink rýnský vypěstovaných na moravských vinic...