Jann Hinrich Andresen se narodil v Oevenum na Fríském ostrově Föhr v roce 1825, které tehdy patřilo Dánsku. Jeho rodiče Thomaz Andresen a Thunke Poppen si mohli dovolit posílat malého Janna do školy jen v zimě, a tak musel po zbytek roku pást krávy. Na tomto odlehlém ostrově bylo pastevectví a rybolov stěžejními aktivitami. V roce 1840 ve věku 14 let Jann opustil ostrov Föhr na plachetnici mířící do Porta coby nejmladší člen posádky. Vydal se na cestu, která změnila jeho život. V kotvišti v Portu byl pověřen dohledem na lodí, mladého Janna ovšem napadlo, že by si mohl přivydělat nějaké peníze navíc a pozval místní zvědavce na inspekci kožichu ledního medvěda v podpalubí. Když se kapitán vrátil, následovala ale zuřivá honička v ulicích Porta a výtečník se musel schovat před rozzlobeným kapitánem. Loď odplula a Jann zůstal v neznámém městě bez znalosti jazyka. Začal pracovat v obchodě s lampani a za pouhých pět let založil Port House, který dodnes nese jeho jméno.
Roku 1854 přijal portugalské občanství po anexi Fríska Německem. Podnikavý duch Jannovi nechyběl a ještě než se završilo století, stal se nejbohatším obchodníkem nejen v Portu ale v celém Portugalsku. Měl flotilu parníků, z nichž jeden nesl jméno Oevenum podle místa svého narození. Nicméně jeho sklepy v Portu byly navždy jeho srdeční záležitostí.
Následovníci Janna zakladatele byli nuceni přemýšlet o prodeji podniku pod tíhou krizových let 2. světové války v roce 1942. Velice cenné zásoby starých ročníků portských vín a vysoká reputace těch nejkvalitnějších zaujaly již dobře zavedeného majitele jiného portského domujménem Albino Pereira dos Santos. 44letý v portských kruzích respektovaný muž se významným dílem podílel na vytvoření základních pravidel výroby a obchodu s portským vínem, dodnes platných. Do roku 1958 hnán touhou po objevování těch nejlepších portských vín, vlastnil již pět portských domů, z nichž byl Andresennejvýznamnější. Jeho hluboké znalosti, degustátorský um a vášeň pro portské víno posílila strategické zásoby dlouhozrajících, špičkových šarží vín hluboko v temných sklepích domu Andresen.
Po Albinově náhlé smrti roku 1962 převzal vedení podniku syn Mário Ruy Flores dos Santos, který spolupracoval se svým otcem od roku 1952 a nyní pokračoval v rodinné firmě. Během let dále vyhledával a investoval do nejlepších vín s cílem posílit portfolio zásob, přičemž prodával jen tolik, aby udržel obchod zdravý. Dobře si uvědomoval, jak důležité jsou tyto zásoby vín, zrající i desítky let, pro budoucnost. Na sklonku 80. let se rozhodl věnovat pouze Andresenu a začít plnit svůj sen – představit kvalitu dosud nepoznanou mezi portskými víny.
Dnes více než 160 let od založení je hrdá a nezávislá společnost Andresen jednou z posledních rodinných firem plně v portugalských rukách. Pionýrský duch Janna Hinricha je stále cítit, jak Andresen proniká na nové trhy a dodává své cenné Porto do všech koutů Země. Andresen pravidelně uvádí na trh novinky, které vždy budí v Portu a u znalců zájem. V poslední době nově uvedl na trh dlouhozrající bílá Tawny a je jediným portským domem, kterému dodnes zraje Colheita (ročníkové Tawny) ročníku 1900 a 1910 v sudech v jeho výjimečných sklepích a lahvuje je pouze na konkrétní poptávku. Díky odpovědné práci předků se dnešní generace majitelů může opřít o nabídku jedinečných vín a s odpovědností rodinné tradice pokračovat v okouzlujícím příběhu, jakých v dnešní době již mnoho nezbývá.
Sklepy Andresen se nachází v přístavní čtvrti Porta Vila Nova de Gaia a vinifikační část byla přesunuta do srdce regionu Douro, kde rostou všechny hrozny pro výrobu portských vín. Nespornou výhodou domu Andresen je 40ha vlastních vinic – Quintas - klasifikace „A“, které zaručují nejvyšší kvalitu prémiových portských v nabídce Andresen. Návštěva sklepů je jako procházka nazpět časem. Až zde člověk může plně poznat a pochopit oddanost předků a respekt a odpovědnost dnešních majitelů k tradiciím sahajícím do roku 1845. Pouze pobyt v tichých nekonečných chodbách obklopených starými dřevěnými barely plnými všech ročníků portského za posledních 100 let Vám zprostředkuje finální zážitek – vůni, jenž jedině čas a vášeň vytváří.
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Touriga Nacional, Touriga Franca, T...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Malvasia Fina, doplněná o Atinto, Boal...