Zdánlivě nesrozumitelný výraz „fortifikovaný“ má výstižný český ekvivalent „dolihovaný“, jenž leccos napoví o charakteru vín s tímto přídavným jménem v názvu. Fortifikovaná neboli dolihovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Do této kategorie spadá každé víno s přídavkem alkoholu, ať už je suché, či sladké, červené i bílé, a to bez ohledu na rozdíly ve vinifikaci. Zatímco běžná tichá vína obsahují 8,5–15 % obj. alkoholu, dolihovaná vína 16–24 %. K nejznámějším zástupcům této kategorie patří portugalské portské a madeira, španělské sherry a malaga či sicilská marsala. Do skupiny dolihovaných vín patří i vína kořeněná a aromatizovaná. Zákon č. 321/2004 Sb., O vinohradnictví a vinařství rozděluje fortifikovaná vína na likérová a aromatizovaná. Základní rozdíl mezi kategorií likérové a aromatizované spočívá v tom, že na výrobu likérového vína může být použito pouze vinného moštu, vína nebo vinného destilátu. Při výrobě vín aromatizovaných může být použito jakéhokoliv destilátu (nejčastěji potravinářského lihu), cukru, různých aromatizujících přípravků a také vody.
Zrod fortifikovaných vín - nejznámější dolihovaná vína vznikala převážně na územích se staletou tradicí pěstování révy vinné a výroby vína. Za jejich zrodem stály tehdejší nedokonalé podmínky při lodní přepravě vína do zemí spotřeby, převážně Velké Británie, ale také Francie, Německa či Holandska. Vína se často při převozu v dřevěných sudech kazila, a proto bylo třeba je dolihovat –zvýšením obsahu alkoholu se víno zakonzervovalo proti nežádoucímu druhotnému kvašení nebo některým vadám vína. Postupem času docházelo stále k časnějšímu dolihování, a tak začala vznikat dolihovaná vína s nejrůznějším obsahem zbytkového cukru.
Nejznámější fortifikovaná vína
Výroba v ČR
S výrobou dolihovaných vín se u nás průmyslově začalo již za rané existence Českých vinařských závodů v první polovině 20. století. Vyrábělo se především víno typu madeira, ale také některá kořeněná vína. Jako výchozí surovina sloužila vína dovezená z jižních zemí, která byla ve své době pro tento účel nejvhodnější, hlavně z ekonomického hlediska. Doslazovala se řepným cukrem na 100 g.l-1 a dolihovala na 19 % obj. alkoholu. Na trhu však nebyla příliš žádána. Tento trend přetrvává do současnosti. Dnes tvoří fortifikovaná vína jen nepatrnou část produkce vín ČR. V posledních pěti letech se na našem trhu vedle zavedených značek kořeněných aromatizovaných vín (jejichž produkce u nás převládá) začala objevovat některá ušlechtilá likérová vína s originálním původem, vyrobená šetrnými technologiemi v souladu s přírodou. Za zmínku stojí například Mistelle de Muscat, Lokus, Šaler nebo Auer’s cross.
Metody dolihování
Fortifikovaná vína nacházejí široké uplatnění. Sušší typy, jsou-li vychlazené na 6–8 °C, dobře poslouží jako aperitiv. Používají se spíše bílá vína z neutrálních odrůd jako třeba typické aperitivní portské „extra dry white“. Mladá červená fortifikovaná vína jsou svým charakterem ještě plná síly, se znatelným vyšším obsahem alkoholu. Doporučují se proto ke grilovaným specialitám marinovaných v pikantních omáčkách. Starší uzrálejší typy s harmonickou vůní a hladkou chutí tvoří vynikající doplněk dezertů. Muškátové varianty dolihovaných je nejvhodnější použít jako doprovod k ořechovým nebo čokoládovým dezertům.
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Pálava vypěstovaných na moravských vinic...
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Agni vypěstovaných na moravských vini...
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy různých odrůd vypěstovaných na moravských vi...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůd vypěstovaných na vinicích moravské vinařs...
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůd vypěstovaných na vinicích moravské vin...
Růžové fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůd vypěstovaných na vinicích moravské vina...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Muškát vypěstovaných na vinicích moravsk...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Muškát vypěstovaných na vinicích moravsk...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Muškát moravský vypěstovaných na vi...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Muškát moravský vypěstovaných na vinicíc...