Sladká vína oblasti Roussillon -
Produkovány jsou tyto druhy vína, vesměs z kategorie Vin Doux Naturel :
Apelace: AOC Rivesaltes
Region: Languedoc-Roussillon
Celková rozloha: 4.371 ha
Přibližná produkce: 127.700 hl
Vyráběná vína: sladké (červené i bílé)
Pěstované odrůdy:
modré - Grenache Noir,
bílé – Grenache blanc, Grenache Gris, Macabeu, Malvoisie de Roussillon, Muscat d´Alexandrie, Muscat Petit Grains
Datum vzniku: 1936
Oblíbené kombinace s jídlem: pro reduktivně dělaná vína: čokoláda a čokoládové dezerty, ideálně s červeným ovocem nebo švestkami. Pro oxidativně dělaná vína: pečená foie gras, sýry s modrou plísní, oříškové dezerty
Produkovány jsou tyto druhy vína, vesměs z kategorie Vin Doux Naturel :
Oblíbené kombinace s jídlem: koláče a dezerty s meruňkami a broskvemi, plísňový sýr, palačinky s ovocem, foie gras
Produkovány jsou tyto druhy vína, vesměs z kategorie Vin Doux Naturel :
Produkce vína Banyuls: 16 057 hl/rok
Vinice Banyuls Grand Cru: 107 ha
Produkce vína Banyuls Grand Cru: 2 768 hl/rok
Průměrný maximální výnos: 30 hl/ha
Produkovány jsou tyto druhy vína, vesměs z kategorie Vin Doux Naturel :
Oblíbené kombinace s jídlem: červené víno: čokoláda a veškeré variace na ni, foie gras, plísňové sýry
bílé víno: dezerty s broskví či meruňkou, foie gras
Sladká vína oblasti Languedoc -
Muscat - pro tuto apelaci je tipická jedinečná odrůda muškátu s drobnými malými bobulemi. Zralost nesmí být nižší než 252 g na litr (přibližně 14°). Přírodně sladká vína jsou exkluzivně vinifikována pouze vinaři, kteří hrozny sami sklidili. Finální obsah alkoholu těchto vín se pohybuje mezi 15 a 18°. AOC apelace pro muškát byla udělena celkem čtyřem oblastem:
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů révy vinné odrůdy 100% Grenache Noir vypěstovaných na v...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Muscat blanc vypěstovaných na vinicích fran...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Muscat blanc vypěstovaných na vinicích fran...