V roce 1880 Miguel Escorihuela Gascon ve věku 19-ti let emigroval do Argentiny ze španělské Aragony , z malého města Trochón. Poházel z velmi chudé a početné rodiny, z 9-ti dětí. Jeho první zkušenost s argentinskými víny byla při práci ve vinotéce v Buenos Aires, kde obdržel 300 litrový dubový sud vína z Mendózy. Vroce 1882 se se zájmem přestěhoval do Mendózy kde se stal partnerem ve vinotéce. Zde se také seznámi se svou budoucí ženou Rosaurou. V průběhu následujících dvou roků zakoupil, společně s bratrem manželky Josém Diazem Valentinem celkem 17 hektarů půdy v Godoy Cruz na kterých vysadil jak jinak než vinice a započal budovat základy svého vinařství. V roce 1889 prodává po tragické události svůj podíl ve vinařství Miguelovi a opouští Mendózu. Hned od počátku svého podnikání v Mendóze se stal tento charizmatický člověk jedním z nejoblíbenějších postav vinařství a dokonce v roce 1902 byl zvolen radním a v roce 1926 byl spoluautorem projektu na nejvyšší dům v oblasti " Pasaje Saint Martin " v Mendóza city. Budova obstála četná zemětřesení a za dlouhá léta se stala se dominantou Mendózy. V roce 1915 umírá jeho žena Rosaura , a vzhledm k tomu že jejich manželství nebylo požehnáno dětmi zvedo Argentiny své synovce z rodného Španělska. Dále se stal spolutvůrcem ( mimojiné daroval pozemky 12000 metrů čtverečních) největší nemocnice nazvané " Hospital Espaňol ", která na jeho počest pojmenovala hlavní nemocniční pavilon jeho jménem.
Tímto a dalšími aktivitami zajména podílejících se na rozkvětu Mendózy se stal ikonou své doby. Roku 1933 umírá a vinařství přebírají rodinní příslušníci.
Escorihuela Gascon je i dnes jedním z nejdůležitějších a nejprestižnějších vinařství nejen v Argentině. Jako první začali lahvovat 100% Malbec v roce 1940. Vinařství se nachází na unikátním místě pro pěstování vinné révy – Mendoze, odkud produkuje svá nejlepší vína. Od roku 1994 o vinařství s láskou pečuje dnes asi největší argentinský enolog Ernesto Catena, nejstarší syn Nicolase Cateny.
Pro nejlepší kvalitu vín využívají pouze hrozny z vlastních vinic ( Altamira 155 ha v Uco valley v nadmořské výšce 980 metrů a Agrelo 80 hektarů v Luján de Cuyo v nadmořské výšce 1350 metrů ) a od smluvních dlouhodobých pěstitelů, kteří také pěstují svou vinnou révu v prémiové oblasti Mendoza v centrální oblasti Luján a Maipú, dále v Uco valley Tunuyán a San Carlos. Výroba dnes probíhá ve dvou oddělených vinařstvích , jednak v Godoy Cruz a vinařství v Agrelo. Díky kombinaci nejlepších hroznů z nejlepší pěstitelské oblasti vzniká vynikající, vyvážené a dobře strukturované víno. Escorihuelská vína mají svou tradici i kvalitu a nabízí širokou škálu vín – Chardonnay, Viognier, Syrah, Cabernet Sauvignon a především Malbec.
oficiální stránky vinařství : www.bodegasescorihuela.com
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Cabernet Sauvignon vypěstovaných na vini...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Chardonnay vypěstovaných na vinicích argent...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Malbec vypěstovaných na vinicích argenti...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Torontes vypěstovaných na vinicích argentin...