Auchentoshan Blood Oak ve skutečnosti nemá nic společného s krví. Poměrně dramatické pojmenování má na svědomí maximálně lehce načervenalý odstín whisky. Nebo to souvisí spíše s tím, že část 14leté doby skladování strávil v sudech po červeném víně? Auchentoshan Blood Oak je jedna z mála lowland whisky ze Skotska. Jeho přesné místo původu je severně od Glasgow, téměř na přechodu z nížin do hor. Auchentoshan Distillery byla založena v roce 1823, i když někteří odborníci předpokládají, že vznikla z Duntocher Distillery, která byla založena v roce 1800. I přes četné změny vlastníků v minulosti se značka whisky dokázala prosadit na mezinárodním trhu. Lihovar je zvláště známý že všechny své single malt skotské whisky destiluje více než obvykle: trojitá destilace umožňuje, aby se ovocné a citrusové tóny a později i vůně dřeva z dubových sudů prosadily. Významný vliv na whisky mají ručně sbírané sudy, ve kterých se dříve skladovalo sherry, bourbon nebo víno. Chuť dubu Auchentoshan Blood Oak je také ovlivněna nuancemi bourbonu a červeného vína.
Palírna Auchentoshan byla založena v roce 1800 panme Johnem Bullochem. Palírna byla pod jmény Auckentoshan, Auchintoshan či Duntocher. Duntocher byl název sousední palírny, která se nacházela v sousedství a v roce 1822 byla palírnou Auchentoshan koupena. V gaelštině znamená auchentoshan cíp pole. V roce 1984 koupil palírnu Stanley Morrison a palírna se stala součástí Morrison-Bowmore Distillers.
Vodu bere palírna Loch Cochna v Kilpatrick Hills. Palírna se nachází na pomezí Highlands a Lowlands. Palírna samotná stojí v Lowlands, ale vodu a rašelinu bere z Highlands. Vodu odebírá z Loch Cochna v Kilpatrick Hills.
Od většiny ostatních palíren sladové whisky se tato palírna liší tím, že svoji whisky destiluje třikrát. Z prvního destilačního přístroje vytéká tekutina s obsahem alkoholu 18%, ze druhého 54% a ze třetího 81%. Oproti jiným palírnám, které také používají tři destilace by zde měla probíhat skutečná třetí destilace.
Výrobce tvrdí, že právě díky trojité destilaci je whisky jemnější a zraje rychleji než whisky ostatní. Bylo by tedy možné ji plnit do láhví již po 5-ti
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.