Slavná to osoba nejspíš i irských dějin - John Jameson
Krásného jasného úterního rána 5. října 1740 se začala psát první kapitola příběhu legendární Jameson Irish whiskey. Jak víme, že bylo ráno krásné a jasné? Jaké jiné mohlo být, když se ten den John Jameson narodil? Spousta lidí předpokládá, že John byl Ir. Není divu, když s jeho jménem je spojena nejirštější z irských whiskey. Ve skutečnosti byl Skot a také se ve Skotsku narodil. S ohledem na renomé jeho whiskey mu to ale Irové už dávno odpustili a berou ho za svého. Sine Metu (Beze strachu), rodinné motto Jamesonů, je připomínkou jejich chrabrosti v boji s piráty v 16. století. Toto motto bylo možná inspirací Johnova přestěhování do Dublinu. Rozjet se v sedmdesátých letech osmnáctého století do Dublinu vyrábět whiskey bylo upřímně řečeno stejné jako vypravit se v roce 1940 do Hollywoodu s plánem otevřít filmové studio. Irsko si drží pověst země, kde se whiskey zrodila a ta dublinská měla vždycky reputaci té nejlepší na ostrově. A do toho přijde John Jameson, skotský outsider, aby uchopil tuto tradici do svých rukou a propůjčil jí jednou provždy svoje jméno. Brzy poté, co z jeho dublinské Bow Street Distillery zamířila do světa jeho whiskey, začal si budovat pověst a značce její image. Od začátku trval pouze na těch nejlepších ingrediencích. Základem jsou prvotřídní irské suroviny – voda, slad a ječmen, který se dodnes suší v uzavřených pecích, aby se ve finální chuti neobjevila ani stopa kouře. John Jameson také osobně vybíral sudy k zrání a neváhal riskovat a připlatit za kvalitu. Na konci osmnáctého století bylo zvykem destilovat whiskey nadvakrát. John ale chtěl víc. Přidal své speciální schopnosti a vsadil na trojitou destilaci. Objevil, že právě to je jedním z tajemství, jež činí whiskey dvakrát tak jemnou.
Palírnu tedy založil v Dublinu John Jameson v roce 1780. O 40 let později se stala druhým největším výrobcem whiskey v Irsku. Začátkem 20. století zasadily palírně (stejně jako celému irskému whisky průmyslu) ránu dvě události - vyhlášení prohibice v USA a osamostatnění Irska, které omezilo vývoz do zemí britského impéria. Jameson byl jednou ze čtyř palíren, které tuto krizi přežily a r. 1966 se spojily za vzniku Irish Distillers Group. V roce 1975 se výroba whiskey přesunula z původní Jamesonovy palírny v Dublinu do nové palírny Midleton v Corku na jihu Irska. Dnes je tedy kompletní portfolio whiskey Jameson jedním z hlavních produktů palírny Midleton. Původní palírna The Bow Street Distillery založená v roce 1780 Skotem Johnem Jamesonem ukončila v roce 1971 provoz výroby whisky a objekt je využíván jiným způsobem. Od roku 1989 IDG patří společnosti Pernod-Ricard.
Jádrem produkce whisky je samozřejmě klasický Jameson (bez udání stáří) je míchaná whiskey 50% malt a 50% grain, důvěrně je nazývána Jemmy. Jameson 1780 Old Irish je 12-ti letá míchaná whiskey, poprvé byla plněna v roce 1980 na počest založení původní palírny Bow Street v Dublinu. Obsahuje 75% malt, která zraje v sudech po sherry oloroso sweet. První ročníky zrály ještě ve staré palírně. Jameson Distillery Reserve je 12-ti letá míchaná whiskey, která zraje v sudech po sherry oloroso. Na trhu je od roku 1992 a je možné ji koupit prý pouze v Midletonu. Říká se o ní, že je to irský "Macallan". Jameson Gold Special Reserve zraje 10 až 13 let a na trhu je od roku 1996. Někteří ji považují za nejlepší irskou whiskey, jiní zase tvrdí, že je sladká jak sirup proti kašli. Bývá také nazývána Jameson XO. Jameson 12 year old je 12-ti letá míchaná whiskey, která zraje v sudech po sherry, na trhu je od roku 1996 a je určena převážně pro Duty free a Dálný východ. Na trhu jsou také produkty vyrobené k výročím či významným příležitostem. Jameson Special Reserve také nazývaný Marconi je produkt vyrobený ke stému výročí radia. Je vyráběn způsobem pot still a zraje v sudech z amerického virginského dubu. Říká se mu také Jameson Radio. Jameson Pure Pot Still Millennium Special Reserve je 15-ti letá whiskey a jak název napovídá vyrobená k příležitosti milénia. Je vyrobena tradičním způsobem pot still a zrála od roku 1984 v sudech po bourbonu a sherry oloroso. Celkem bylo naplněno 200 soudků a každá láhev je číslována. Další známé produkty Jameson jsou např. Jameson Cooperage a 18-ti letá Jameson Master Selection. V roce 1949 koupila firma Averys destilovanou whiskey Jameson a stáčela ji v roce 1987 jako 37-mi letou.
Další whisky z domu tvůrců Jameson je Crested Ten - třikrát destilovaná irská whiskey se dnes rovněž vyrábí v palírně Midleton (někdy bývá řazena přímo mezi whiskey Jameson). Patří mezi míchané a je prý chuťově velmi bohatá. Na trhu je od roku 1963 jako první pokud Jamesonu o vlastní plnění. Její původ je v již zaniklé palírně na Bow Street, kterou vlastnil Jameson.
Milovníci pravé irské whiskey Jameson si už zvykli, že etiketa láhve s oblíbeným obsahem před 17. březnem obzvláště zkrásní. Na počest zeleného svátku všech Irů – dne sv. Patrika, Jameson tradičně povolává věhlasné designéry a umělce, aby „oblékli“ láhev Jameson whiskey do slavnostního.
oficiální stránky značky : www.jamesonwhiskey.com