Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Merlot

Merlot (zkratka Me, název dle katalogu VIVC Merlot Noir, výslovnost [mer´lo]) je tradiční, velmi oblíbená, středně pozdní až pozdní moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín.

Původní francouzská odrůda pocházející pravděpodobně z regionu Bordeaux, geneticky je blízká odrůdě Cabernet Franc. Název odrůdy je odvozen od francouzského výrazu označujícího kosa (merle), který velmi často holduje na dříve dozrávajících modře zbarvených hroznech. V Bordeaux je Merlot i dnes odrůdou číslo 1. Dominuje zejména na pravém břehu v apelacích jako Pomerol nebo Saint- Emilion. Vína odrůdy Merlot jsou velmi často doplňkem do směsí s odrůdou Cabernet Sauvignon, protože jsou plná a svým charakterem zjemňují výrazné taniny Cabernetu. Přítomnost odrůdy Merlot v Itálii je zdokumentována až do roku 1855, konkrétně ve spojení s regionem Benátsko. Výrazněji se v italských vinohradech Merlot začal prosazovat až 90. letech 20. století a postupně se propracoval až na pozici páté nejvysazenější odrůdy této země. Merlot je v Itálii rozšířen napříč řadou regionů, zejména v Benátsku, Toskánsku, Furlansku, Laziu, Umbrii nebo Trentinu a Jižním Tyrolsku. Celková výsadba činí více než 24 000 hektarů. Většina vín se lahvuje jako čistě odrůdových, například v Toskánsku jsou oblíbené směsi Merlotu s odrůdou Sangiovese. Červené víno Merlot najdete mimo jiné v řadě tzv. supertoskánských vín z Bolgheri, jako je například legendární Ornellaia.

Stáří a původ: stará odrůda, Francie; Původní francouzská odrůda geneticky blízka odrůdě Cabernet Franc, která ve Francii zabírá 
plochu kolem 80000 hektarů s narůstající tendencí. Odrůda se v posledních desetiletích rozšířila rychle po celém světě 
a vína si získala značnou oblibu.

Popis: list Merlotu je středně velký, tvar čepele je pětiúhelníkovitý, pětilaločný se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je silně puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý až řídký s krátkou až střední stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný až bujný s vodorovnými letorosty. Sklizňové zralosti dosahuje v druhé polovině října. Odrůda je jen středně odolná proti napadení plísněmi i proti poškození mrazy. 

Charakteristika: víno Merlotu mívá rubínovou až granátovou barvu, jejíž odstín záleží na velikosti sklizně, a protože to je odrůda plodná, objevují se na trhu i vína světle rubínová s travnatou vůní a nahořklou dochutí. Ale Merlot od dobrých výrobců mívá tmavě granátovou barvu, jemnou vůni přezrálého černého rybízu ve směsi s vůní černých třešní, švestek a fíků, po delším ležení na láhvi se objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy nebo čokolády. Chuť vín se vyznačuje nízkým obsahem kyselin, plností, hebkostí a vláčností. Víno se velmi lehko a příjemně pije. Kvůli snadné pitelnosti a vláčnosti jsou vína Merlotu velmi oblíbena u konzumentů, kteří by se tříslovitých červených vín nenapili pro složitost vjemu takových výrazných vín. Obliba Merlotu zvláště rychle stoupla v USA u širokých vrstev obyvatelstva. Merlot zraje poměrně rychle na láhvi a jen prvotřídní výrobci dovedou svá vína Merlotu zformovat tak, aby vydržela více let. Mnohde se užívají vína Merlotu na změkčení vín i jiných odrůd než Cabernetů.

Fenologie: vegetační cyklus odrůdy trvá 152-164 dní při sumě aktivních teplot (SAT) 3000-3300 °C. Doba rašení oček i květu je poměrně raná, odrůda raší dva dny po Chasselas. Zrání je středně pozdní až pozdní, asi 17 dní po Chasselas. Období sklizně začíná ve druhé poloviny října (ale například v Oděse již na přelomu září a října).

Choroby a škůdci: odrůda je středně odolná proti napadení plísní révovou (Plasmopara viticola), je napadána padlím révovým (Uncinula necator), plísní šedou (Botrytis cinerea) však netrpí.

Poloha a půdy: vyžaduje nejlepší a nejteplejší polohy, na půdu však nemá zvláštní požadavky. Podnože se používají podle půdního typu. Upřednostňovány jsou podnože omezující bujný růst. Odrůda nevyžaduje zvláštní způsob vedení, doporučuje se řez na jeden tažeň a redukce sklizně hroznů.

Stolování: vína Merlotu se dají pít samotná bez doprovodu jídel. Nabízejí se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat nebo nastrouhaných tvrdých sýrů, k pokrmům z pernaté zvěře, k ementálu.

kompletní nabídku Merlotu v naší vinotéce neleznete ZDE

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru