Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Muller Thurgau

fffMüller Thurgau (zkratka MT) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín, kterou vyšlechtil Prof. Herrmann Müller, původem ze švýcarského kantonu Thurgau, v roce 1882 křížením odrůd Ryzlink rýnskýMadlenka královská (Madeleine Royale).

Název odrůdy je kombinací příjmení šlechtitele a názvu švýcarského kantonu, ze kterého šlechtitel pocházel. Většina synonym je kombinací původně předpokládaných rodičovských odrůd. Další, lokálně používaná synonyma odrůdy jsou : Мюллер-Тургау, Мюллер, Мюллерка, Мюллерово, Риванер, Ризванец (vše Rusko), Miler Turgau, Müller, M. Tourgau, Müllerka, Müllerovo (Slovensko), Müller Thurgeau (Chile), Rivaner (Rakousko, Německo, Slovinsko), Riesling-Sylvaner (Rakousko, Švýcarsko, Lucembursko), Riesling × Sylvaner (Švýcarsko), Rizlingszilvani (Itálie), Rizvanac Bijeli, Rizvanec (Chorvatsko, Slovinsko), Rizvaner.

Stáří a původ: Odrůda byla vypěstována Prof. dr. H. Müllerem ze semene v Geisenheimu v roce 1882. Semenáč byl vyselektován v roce 1891 ve Švýcarsku (Wädensvil), kam se prof. Müller přestěhoval a kam přenesl i 150 semenáčů. Z nich zaujal jeho technika H. Schellenberga semenáč vedený pod č. 58 (kříženec odrůd Ryzlink rýnský x Sylvánské zelené), nazvaný Müller Thurgau. Genetickou analýzou však bylo nyní zjištěno, že Müller Thurgau nemá dědičné vlohy po odrůdě Sylvánské zelené a proto se usuzuje, že je semenáčem Ryzlinku rýnského. V Německu tuto odrůdu od roku 1921 rozšiřoval hlavně Ziegler. Odtud se rychle rozšířila do Švýcarska, Rakouska, Maďarska, Jugoslávie, Bulharska a Ruska. Dnes je v Německu po Ryzlinku rýnském druhou nejdůležitější odrůdou (výměra cca 22 000). U nás se Müller Thurgau pěstuje ve všech vinařských oblastech, například na Znojemsku dosahuje vysoké kvality. V listině povolených odrůd je zapsána od roku 1941. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.

Víno: při velkých sklizních, které se dají snadno docílit, je víno řídké a hořké. Správně zvládnutou technologií by se mělo vytvořit víno, které je nejlépe pít jako mladé, svěží a pobízející k popíjení díky nižšímu obsahu alkoholu. Současně by mělo mít k ostatním látkám přiměřený obsah kyselin, s užšími tóny muškátově ovocných vůní a s hladkým odchodem, který vyvolává dojem šťavnatosti a pobízí k dalšímu doušku. Bohužel se konzumenti setkávají i s víny málo aromatickými, širokými, plochými, s hořkou dochutí, která je výsledkem popření základních technologických poznatků o této odrůdě a která v poslední době zatlačují tuto cennou odrůdu do pozadí. Víno je rovněž vhodné do různých cuvée, zvláště s pozdě zrajícími odrůdami, které mívají nadměrný obsah kyselin.

Vysokou jakost vína poskytuje jen při sklizni úměrné stanovištním podmínkám. Z vysokých sklizní, které se dají snadno docílit, je víno řídké a hořké. Vcelku se dá konstatovat, že za optimálních podmínek je víno světlé barvy se zelenožlutým odstínem. Ve vůni se ozývají tóny muškátu spolu s dalšími ovocnými odstíny v závislosti na výšce sklizně, na počasí daného ročníku a na reduktivnosti školení vína. Mohou to být vůně nezrale travnaté, citronově muškátové, angreštové či černorybízové. Správně zvládnutou technologií by se mělo vytvořit víno blízké všeobecné představě v tom smyslu, že se jedná o víno, které je nejlépe pít jako mladé, svěží, pobízející ke konzumu na základě nižšího obsahu alkoholu, dostatečně výrazného, ale ostatním látkám přiměřeného obsahu kyselin, s užšími tóny muškátově ovocných vůní a s hladkým odchodem, který vyvolává dojem šťavnatosti a pobízí k dalšímu doušku.

Charakteristika odrůdy: List je velký, tvar čepele pětiúhelníkový, pětilaločnatý nebo sedmilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, široce elipsovitá. Barva bobule je žlutozelená. Chuť dužniny jemně muškátová. Doba rašení oček je středně raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými až vodorovnými letorosty.
Proti napadení houbovými chorobami i poškození mrazy je odrůda méně odolná. Na polohu má nároky nízké, na půdy vyšší. Nesnáší suché půdy. Nejlépe mu vyhovují hlubší, záhřevné a živné půdy. Snáší i těžké vápenité půdy, nesnáší půdy písčité a kamenité. Pro velké tvary používat podnože „Kober 5BB“, „125 AA“, pro střední vedení „Teleki 5C“ a pro nižší tvary a pro nebezpečí žloutenky „SO 4“. Vhodné je vysoké i střední vedení. Doporučené zatížení 6 až 10 oček/m2. Výnos se pohybuje mezi 10 až 15 ha/ha. Ranost zrání, plastičnost a pravidelné výnosy byly důvodem rychlého rozšíření pěstování této odrůdy.

Fenologie: vegetační cyklus odrůdy trvá 139 dní při sumě aktivních teplot (SAT) 2780 °C. Doba rašení oček i kvetení je středně raná, odrůda kvete ve 2. dekádě června, nemá sklon ke sprchávání. Zaměká v první polovině srpna a sklízí se po polovině září.

Choroby a škůdci: Müller Thurgau je citlivý na plíseň révovou (Plasmopara viticola) a padlí révové (Uncinula necator). Při deštivém počasí v době dozrávání jsou hrozny napadány plísní šedou (Botrytis cinerea). Trpí také černou skvrnitostí (Phomopsis viticola). Méně je náchylný na virózy, citlivý je na obaleče, hlavně první generace.

Poloha a půdy: Na polohu má odrůda nároky nízké, dá se pěstovat i v okrajových oblastech. Na půdy jsou nároky vyšší, nesnáší půdy propustné, písčité, kamenité, bez větších příměsi jílnatých částic, suché. Nejvhodnější jsou půdy hluboké, dobře snáší i půdy těžší a vápenité půdy. Nejlépe mu vyhovují hlubší, záhřevné a živné půdy.

Stolování: Vína odrůdy Müller Thurgau jsou vína ke každodennímu pití k prosté stravě a při společenské zábavě. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo k bílým měkkým sýrům. Vyzrálé hrozny Müller Thurgau jsou vhodné i k přímé konzumaci, jsou příjemné, jemně muškátové chuti.

kompletní nabídku Mülleru Thurgau v naší vinotéce neleznete ZDE

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru