Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

hhh

Nebbiolo je název italské modré odrůdy révy vinné. Pěstuje se převážně v Lombardii a Piemontu, vynikajících výsledků dosahuje v oblastech (DOCG) Barolo, Barbaresco, Ghemme a Gattinara. Vína vyrobená mimo schválená označení DOC, či DOCG, smějí být označena pouze jako Nebbiolo, případně odkud pocházejí, příklad: Nebbiolo d´Alba.

Původ: jedna z nejušlechtilejších italských odrůd, pozdě dozrávající špičková sorta z Piemonte. Italská odrůda z okolí Piemontu. Je základem proslulých vín Barolo, Barbaresco a Gattinaru.

Odrůda Nebbiolo je známá svým použitím pro výrobu slavných vín Barolo, Barbaresco a Gattinara.

Nebbilolo považujeme za jednu z nejlepších a zároveň nejzatracovanějších odrůd. Bylo vyšlechtěno ve 14.století a postupně se začalo vysazovat v okolí dnes již kultovních městeček a vesnic, jako jsou Barolo, Barbaresco a Gattianara. Jejím domovem je Piemonte, region na severozápadě Itálie. Velice malé možství klonů Nebbiolo bylo vyvezeno do zahraničí, například: Španělska, Kalifornie a Chile.

Charakteristika odrůdy: na pahorcích v okolí Alby dává plná vína s vysokým obsahem tříslovin, jsou vhodná k archivaci, nemají však příliš intenzívní barvu. Existuje několik klonů této odrůdy, lišících se velikostí a tvarem bobule.

Název Nebbiolo má dva možné původy. První varianta vychází z výrazu „Nebbia“ -  italsky mlha, protožehrozny vypadají velice matně až zmrzle. Druhá varianta pochází z itralského slova „Nobile“, což znamená vznešený.

Vína z okolí městečka Barolo a vesnive Barbaresco patří mezi odborníky k nejvyhledávanějším vinným lahůdkám z celé Itálie. Projev Nebbiola je elegantnější a mohutnější než u ostatních odrůd.

Harmonické souznění vysokého extraktu, kyseliny a příjemné třísloviny poskytují jejich konzumentům nezapomenutelný zážitek. Nebbiolo však tvoří pouhá 3% produkce v Piemontu. Největší jeho regionální konkurenti jsou Barbera a Dolceto.

Jedním z důvodů proč je tak opomíjené, může být jeho malá odolnost proti vinným chorobám a vysoká citlivost na vhodný výběr půdy. Pokud vybereme správně a kerům bude přát i příznivé klima, odmění se nám nenapodobitelným vínem.

Charakteristika vína: víno je tmavě červené, bohaté na třísloviny a musí delší dobru zrát. Vyzrálé víno má aroma švestek, lanýžů, někdy kakaa. Vína jsou vždy bohatá na tanin, jsou téměř neprůhledná a zcela jistě musí několik let zrát, než je lze konzumovat. Dobrá vína odrůdy Nebbiolo chutnají po vavřínu, dušených švestkách, lanýžích, humusu, houbách a někdy kakau nebo dehtu.

kompletní nabídku vína Nebbiolo v naší vinotéce neleznete ZDE

 

 

 

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru