Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Pálava

qqqPálava (zkratka Pa) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín. Křížením získala Pálava po svých genetických předcích přednosti Tramínu červeného i Müller Thurgau. Je aromatická, mohutná, kořenitá po tramínových odrůdách a zároveň svěží, ale bez hořké dochuti typické pro Müller Thurgau.

Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá. Mrazuodolnost je střední, odolnost proti houbovým chorobám nižší. Vyžaduje vlhčí, živné půdy v dobrých polohách.

Pálava je bílé víno zlatožluté barvy, má výraznou vůni Tramínu, plné, kořenité, harmonické tělo a příjemnou kyselinu. Po Tramínu cítíme růže s vanilkovými tóny, muškát a koření. Chuť je plná, harmonická, s tóny hřebíčku, medu, vanilky, zralého ovoce a s dlouhotrvající dochutí.

Původ a rozšíření: Pálava nese jméno po malebné krajině v okolí obce Pavlov. Název Pálava pravděpodobně pochází z historického označení obce Pavlov, která dala jméno i nedalekému pohoří se stejnojmenným vrchem. Mnohem později, až v roce 1976, byla vyhlášena CHKO Pálava a v roce 1988 bylo toto území zahrnuto i do světové sítě biosférických rezervací UNESCO.

Pavlovské vrchy (běžně označované jako Pálava), rázovitá dominanta jižní Moravy mezi Dolnomoravským a Dyjskosvrateckým úvalem, jsou nejmenším moravským pohořím, ležícím uprostřed prastaré kulturní krajiny s nejdelším osídlením v českých zemích. Kdysi dávno, ve starší době kamenné, zde žili a tábořili lovci mamutů, jejichž pozůstatky tvořené mamutími kostmi, zbytky ohnišť, obydlími a dokonce i uměleckými počiny v podobě stylizovaných sošek žen, zvířecích plastik z pálené hlíny a slonoviny patří k nejstarším vůbec.
Bělostné vápencové skály, kvetoucí kosatce na sluncem ozářené skalní stepi, vinohrady na úbočích, dubové háje a suťové lesy v kombinaci se suchým a teplým podnebím, to vše dává pálavské krajině jedinečný, u nás nevídaný, středomořský ráz.

A právě zde zahájil v roce 1953 Ing. Josef Veverka ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích šlechtění Pálavy zkřížením odrůd bílých vín Tramín červený a Müller Thurgau. Přes obtíže nelehkých 50. let 20. století a nucený přechod do šlechtitelské stanice v Perné u Mikulova pokračoval Veverka ve své práci, během které sledoval několik tisíc semenáčků, potomků semenáče č. 0104, aby v roce 1977 dosáhl zápisu nové odrůdy Pálava do Státní odrůdové knihy České republiky.

Období sklizně: zrání odrůdy je středně pozdní. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší nežli u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobré cukernatosti a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů.

Charakteristika odrůdy: listy jsou malé až středně velké s 3-5 laloky mělké až střední hloubky, na rubu s hustým ochlupením, na povrchu zvlněný, kožovitý. Barva listů je sytě zelená. Řapík listu je krátký až středně dlouhý, lehce narůžovělý s uzavřeným výkrojem bez průsvitu nebo s oválným průsvitem. Olistění je hustší.

Obojetné (oboupohlavní) hroznovité květenství je pětičetné, samoopylovací (samosprašné), žlutozelené barvy. Hrozen je střední, dosahující průměrné délky 10-15 cm, průměrné hmotnosti 169g, někdy s 1-2 křidélky na středně dlouhé stopce, kónický, středně hustý.

Bobule jsou středně velké (13 – 15 mm), mírně oválné, světle červeno-šedé barvy, slupka je pevná, dužina šťavnatá, aromatická, kořenitá, s muškátovou vůní.

Fenologie: doba rašení oček je raná, v první polovině dubna (dříve, než Tramín červený), kvete středně pozdně, ve druhé dekádě června. Zaměkání začíná ve druhé polovině srpna, sklizňová zralost ve druhé dekádě října.

Choroby a škůdci: odrůda je náchylná na padlí révové (Uncinula necator), neboť keře jsou dosti husté (zálistky), ostatními houbovými chorobami je napadána průměrně. V ročnících s nepříznivým podzimním počasím hrozny napadá plíseň šedá (Botrytis cinerea). Odolnost proti škůdcům je v běžných mezích.

Poloha a půdy: na polohu má vyšší nároky, neboť dřevo pomaleji vyzrává. Vyhovují jí středně těžké, výživné, záhřevné půdy dostatečně zásobené vodou. Na suchých stanovištích bývají hrozny řídké, sklizně nižší a kolísavé. Patří do nejkvalitnějších, teplých a bezmrazových poloh na jižně exponované svahy.

Stolování: podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k ovčím či kozím sýrům.

kompletní nabídku Pálavy v naší vinotéce neleznete ZDE

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru