Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Ryzlink vlašský (zkratka RV, název dle VIVC Welschriesling) je stará moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín. Kromě názvu "Ryzlink" tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Ryzlinku rýnského.

Synonyma: Vlašák, Riesling Italico, Welschriesling, Wälschriesling, Laski Rieslink, Graševina, Olasz Rizlink, Risling italjanskij, Klein-riesler, Petit Riesling, Talianska graševina

Původ: jedná se o starou odrůdy, její přesný původ není znám. Některé prameny předpokládají, že vznikla ve Francii, odtud se rozšířila do Heidelbergu a v 19. století z Porýní do Dolního Rakouska a Maďarska. Její název nemá s místem vzniku souvislost, jako vlašský se údajně začala označovat v Německu pro odlišení od ryzlinku rýnského.

Charakteristika odrůdy: střední, list středně velký s ostrým zoubkováním okrajů, většinou méně dělený, světlejší barvy. Dřevo vyzrává velmi dobře a borka má žlutavou barvu. Hrozen je válcovitý, na dlouhé stopce, někdy s přívěsným hrozínkem. Bobule je malá, kulatá, žlutozelená, s černou tečkou na vrcholu. Slupka je slabá a pevná, obsah řídce šťavnatý s pronikavou kyselinou. Mrazuodolnost je velmi dobrá, odolnost proti houbovým chorobám střední. Trpí vadnutím třapiny.
Zrání hroznů je velmi pozdní.

Vína se vyznačují vyšším obsahem kyselin, při větší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vín působí příjemným zralým dojmem, tvoříce harmonii se zbytkovým cukrem. Vína Ryzlinku vlašského zachycují celou kvalitativní škálu bílých vín počínaje lehkými a prostými, tvrdými víny stolními ke svačinám s uzeninou, která přinášejí osvěžení při namáhavé manuální práci; přes svěží vína jakostní, z nichž zavoní rybíz či angrešt a na vápenité půdě kytice lučního kvítí; až po delikátní, medově vyzrálá vína výběrů s příchutí hrozinek, podbarvená citronovými tóny jemné botrytidy.

Ryzlink vlašský dával vždy vítanou surovinu pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti.

Fenologie: vegetační cyklus odrůdy trvá 148 dnů při sumě aktivních teplot (SAT) 2890 °C. Doba rašení oček, kvetení i zaměkání je středně pozdní, raší po polovině dubna, kvete v polovině června, květy málo opadávají, zaměkání začíná v poslední dekádě srpna. Sklizňová zralost je u nás velmi pozdní, začátkem až v polovině října, pozdní sběry až počátkem listopadu. V podmínkách Oděsy dozrává ve třetím týdnu září.

Choroby a škůdci: odrůda je citlivá vůči padlí révovému (Uncinula necator) v pozdějších fázích vegetace (později zaměká). Trpí vadnutím třapiny. Proti plísni révové (Plasmopara viticola) je relaltině odolná. Vlhký podzim podporuje rozvoj plísně šedé (Botrytis cinerea). Časté jsou roncet, vrásčitost dřeva (grapevine rugose wood) a svinutka, dalšími škůdci není příliš napadána.

Poloha a půdy: vyžaduje nejlepší polohy vzhledem k pozdnímu zrání. Na půdní podmínky je sice nenáročná, ale nejlepší kvality dosahuje na půdách propustných, hlinitých. Vhodné jsou však i sterilní písky a štěrkopísky. Má širokou ekologickou plasticitu. Na lehčích půdách se objevují na listech příznaky nedostatku hořčíku (světle žluté skvrny, které lemují hlavní žilky). Snáší dobře vápenité půdy.

Stolování: vína Ryzlinku vlašského zachycují celou kvalitativní škálu bílých vín. Lehká, prostá, tvrdá vína stolní, která přinášejí osvěžení při namáhavé manuální práci, se hodí ke svačinám s uzeninou. Suchá vína Ryzlinku vlašského se dobře uplatní jako aperitiv ke studeným předkrmům a k celé paletě jídel jednoduché, všední kuchyně. Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale i k šunce a vepřové pečeni. Jako vinný střik dobře uhasí žízeň.

kompletní nabídku Ryzlinku vlašského v naší vinotéce neleznete ZDE

 

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru