Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Sauvignon Blanc (zkratka Sg) je starobylá francouzská moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), pocházející patrně z regionu Bordeaux či z vinařských oblastí na Loiře. Pravděpodobně vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.

Synonyma: Sauvignon Blanc, Fumé Blanc, Gentin á Romorantin, Surin, Savagnin Musqué, Muskat–Silvaner, Sovinjon, Muskat Sylvaner, Genetin, Sauvignon jaune, Sauvignon petit, Servoyen, Fehér Sauvijon, Sauvignon verde.

Původ: francouzská odrůda, pravděpodobně kříženec Chenin blanc x Tramín. Odrůda se pěstuje ve většině vinařských oblastech světa. V Evropě ve Francii, Itálii, Rakousku (0,9 %), bývalé Jugoslávii, zemích bývalého Sovětského svazu, Slovensku a u nás. Její plochy poslední dobou ve světě narůstají, začíná se pěstovat i v zemích kde dosud ve větším rozsahu nebyla – např. v Německu. V ČR se vysazuje od počátku 50. let. V první polovině devadesátých let tvořila necelé 2 % plochy. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 1952. Jsou dva typy Sauvignonu: žlutý maloplodý (Sauvignon jaune = Sauvignon petit) a zelený velkoplodý (Sauvignon vert). Ten dává vysoké výnosy velkých hroznů s velkými nearomatickými bobulemi. Náročná odrůda, z níž jsou v okolí řeky Loiry (Pouilly Furné, Sancerre) vyráběná nejlepší vína; v kraji Bordeaux dává (společně s odrůdou Sémillon) suchá bílá vína typu Graves a ušlechtilá sladká vína Sauternes.

Charakteristika odrůdy: list je malý až středně velký, tvar čepele okrouhlý, pětilaločnatý s hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená, chuť dužniny výrazně aromatická. Doba rašení oček je střední. Růst je bujný se vzpřímenými letorosty. Dřevo vyzrává jen středně dobře. Vzhledem k bujnému růstu a vzhledem k častému špatnému vyzrávání dřeva byla poškozována zimními i jarními mrazy. Vyžaduje velmi dobré polohy ve vyšších částech svahů, dddddchráněných proti mrazu. Vhodné jsou chudší půdy, třeba i kamenité a písčité, ale ne příliš suché ani naopak zamokřené. Pro půdy chudší, písčité a kamenité je vhodná podnož „Teleki 5C“, pro menší tvary „SO 4“. Pro bujný růst odrůdy není vhodná „Kober 5BB“. Vedení vyhovuje vysoké s větším množstvím stařiny a s řezem na dlouhé tažně. Pro tažně se musí vybírat réví, které je plodnější. Zatížení 10 až 15 oček/m2. Výnos je střední a méně pravidelný, pohybuje se mezi 8 až 10 t/ha. Hnojení dusíkem snižuje výnosy. Obsah cukru je kolem 19 °NM, kyselin asi 11 g/l.

Charakteristika vína: odrůda je vhodná pro nejkvalitnější polohy za účelem produkce hroznů k získávání velmi oblíbeného vína, které patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. Bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. V dobrých ročnících je víno plné s typicky broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aroma je kopřivové. Barva vína: světle zeleno-žlutá. Vůně: výrazná broskvová, nebo kopřivová vůně, i po černém rybízu. Chuť: Kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu.

Patří mezi nejjakostnější vína. V současné době se víno této odrůdy těší ve světě velké oblibě, zejména typy vyráběné s nádechem vůní z nových dubových sudů barrique. V dobrých ročnících vhodná ke zrání v láhvi.

Fenologie: středně pozdní až pozdní moštová odrůda. Doba rašení oček i květu je středně pozdní, začátek rašení bývá ve 2-3. dekádě dubna, odrůda kvete v 1. dekádě června, zaměkání začíná kolem poloviny srpna, sklizňová zralost je u nás koncem září až v první polovině října. Vegetační cyklus trvá 139 dní.

Choroby a škůdci: odrůda je odolná proti plísni révové (Plasmopara viticola), náchylná na padlí révové (Uncinula necator) a červenou spálu (Pseudopeziza tracheiphila). Při deštivém počasí v době sklizně jsou hrozny napadány plísní šedou (Botrytis cinerea), trpí též virovými chorobami, zvláště roncetem, ale i svinutkou a vrásčitostí dřeva, je vyhledávána obaleči. Květy sprchávají méně až středně. Vzhledem k bujnému růstu a vzhledem k častému špatnému vyzrávání dřeva je poškozována zimními i jarními mrazy.

Poloha a půdy: vyžaduje velmi dobré polohy ve vyšších částech svahů, chráněných proti mrazu. Vyhovují jí méně úrodné i kamenité a písčité půdy, které nejsou extrémně suché. Ve vlhkých polohách zase hrozny hnijí.

Stolování: aromaticky výrazná a suchá vína Sg jsou vhodná jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům. Plnější a zralá vína jsou vhodná ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Výběry ke sladkým dezertům.

kompletní nabídku Sauvignonu v naší vinotéce neleznete ZDE

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru