Mexiko je domovem více než 200 druhů rostliny agáve a přibližně 30 druhů se používá k výrobě mezcalu. Každý druh agáve má svou speciální charakteristiku, proto je možné docílit spousty chutí při výrobě tohoto destilátu. Trvá, v závislosti na druhu, 7-9 let než rostlina agáve dospěje (a její srdce pak váží až 60 kg) a může se použít k výrobě mezcalu. Jakmile dospěje, pokácí ji podle tradice nejstarší člen rodiny. K výrobě se používá jen srdce agáve (její květ), které se vaří, peče a následně drtí, aby se získala šťáva. Poté se šťáva fermentuje a destiluje alespoň dvakrát, aby bylo dosaženo jemné chuti. Z jedné rostliny jí bývá až 65 litrů a mezcal má po první destilaci vždy 55 % alkoholu. Nakonec se výsledný mezcal balí do láhví, tomu se říká mladý mezcal nebo blanco. Letitý mezcal vznikne uchováváním v dubových sudech. Podle doby, kterou v sudech z dubového dřeva stráví, se mu říká buď mezcal reposado (0,5–1,5 roku) nebo mezcal anějo (2–8 let).
Historie sahá až do období před Kristem. Tehdy obyvatelé obývající mexické územít vyráběli z agáve alkoholický nápoj zvaný pilgue, které bylo však od způsobu dnešní výroby mezcalu poměrně vzdáleno. Změna přišla až se španělskými dobyvateli, kteří znali proces destilace. Tento faktor a některé další daly vzniknout receptuře mezcalu, neměnně a předávané z generace na generaci až do dnešních dnů.
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj, který se vyrábí z jiných druhů agáve než-li tequila při nakvašování je agáve pražená na dřevěném uhlí v jámách a to dává mezcalu lahodné kouřové aroma, podobné některým single malt whisk(e)y. Podobně tequile se mezcal smí vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika: Oaxaca, Guerrero, Durango, San Luis Potosí a Zacatecas. Mezcal má dnes certifikaci původu AOC tzv. Apellation d´Origine Controlée. na etiketách těchto mezcalů lze dále vyčíst označení: „Regional de Oaxaca“, do mezcalu je přidávána housenka motýla žijícího na listech a kořenech agáve, či škorpión mezcal je ze zákona minimálně 1x destilován a svoji zlatohnědou barvu získává přirozeným zráním v sudech. Exkluzivnější mezcaly jsou destilovány 2x. Průmyslově vyráběné mezcaly jsou jen jednou destilovány a jsou dochucovány karamelem, přidávají se do nich i cizí cukry následně jsou přibarvovány barvivem, ale nemají označení “GOLD” (např. Gusano Rojo ze 100 % agáve).
U Mezcal rozeznáváme 2 kategorie a 7 typů:
Tedy jednoduše oproti známější tequile nebo méně známému pulgue se odlišuje následovně:
Výsledkem je i jiná, nakouřená, chuť.
Na rozdíl od tequily není mezcal tak slavný, je spíše považován za domácí pálenku a v důsledku neexistuje ani takové množství značek.
Všechny tradice a dědictví Mexika žijí v našich rostlinách agáve (Agáve znamená „v řečtině). Agáve E...
Monte Alban Mezcal con Gusano je mexický destilát, který se vyrábí destilací 100% agáve pomocí trad...
Bruxo X vznikl směsí 80% agáve Espadin mezcal a 20% agáve Barril mezcal. Vyrábí se v mezcalero Juan ...
Ojo de Tigre Mezcal je součástí portfolia Casa Lumbre , které zahrnuje značky Montelobos a Ancho Re...
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z agáve (maguey). Mezcal se vyrábí z jiných druhů a...
Nejvíce oblíbený mezcal v Mexiku je vyráběn ve státě Oaxaca ze 100% agáve. V každé láhvi tohoto mezc...
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z agáve (maguey). Mezcal se vyrábí z jiných druhů a...
Barva je světlá s odstíny stříbrné a ledové modré. Chuť je intenzivní, bylinná s nádechem máty.
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z agáve (maguey). Mezcal se vyrábí z jiných druhů a...
Los Javis Espadin agáve roste v aridní oblasti centrálních údolí Oaxacy. Naše agáve Espadin potřebuj...
Řemeslný Mezcal Bui s 45% obsahem alkoholu vyniká průzračnou čistotou a ovocným aroma s jemným kouřo...
Mezcal původně vyráběn výhradně pro německý trh, San Cosme je jedním z velmi vítaných nových vln bu...
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z agáve (maguey). Mezcal se vyrábí z jiných druhů a...