První písemná zmínka vinařské obce Mojmírovce (v minulosti Urmín) pochází z roku 1156, kdy se v listině ostřihomského biskupa Martinius vzpomíná jako jedna z obcí, odkud je možné vybírat církevní poplatky.
O tom, že se v naší obci vždy vyrábělo a prodávalo víno, svědčí historické listiny z roku 1290, které dokazují, že obyvatelé obce nezaplatili poplatky za víno dovážené do Ostřihomi. Jiná listina z roku 1315 jim zase ukládala povinnost dodávat víno na Velikonoce a Vánoce do Ostřihomi. Urmín měl statut městečka, měl svou pečeť s erbem symbolizujícím révový keř a dva hrozny. Také měl právo pořádat trhy a jarmark, právo vlastnit jatka a pivovar. Po příchodu rodiny Huňadyovcov do naší obce byla zemědělská výroba povýšena na velmi vysokou úroveň. Hrabě, jako první ve střední Evropě, začal používat hnojení půdy chlévským hnojem.
Současnost
Vinice se rozprostírají na Nitranské kopcovine s jižní expozicí v nadmořské výšce 150-170 m. Většina půdy, na níž je vysazený révu, je černozem porosty. Plochy révy patří do teplé klimatické oblasti s průměrnou roční teplotou 9,8 ° C. Sumář slunečního svitu za vegetaci je 1227 hodin. Roční úhrn srážek je 545 mm. Ze současné plochy 155 ha má z pěstovaných odrůd největší zastoupení Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Frankovka, Cabernet Sauvignon.Z dalších odrůd pěstujeme zejména Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svatovavřinecké a Alibernet. Jedinečnost polohy, správný výběr odrůdové skladby a moderní způsob obrábění dělá z našich vinic místo, kde je možné vypěstovat kvalitní hrozny. Vše hrozny, které zpracováváme ve sklepních prostorách, pochází výhradně z našich vinic. Ve velké míře se soustředíme pouze na výrobu jakostních vín s přívlastkem.
Ve firemních prostorách se nachází moderní technologie na zpracování hroznů. Hrozny je díky tomu v období sklizně dopravovány z vince na zpracování za velmi krátký čas. Samozřejmostí je šetrné odstopkovávání bílého hroznů a následné lisování na pneumatickém lisu.
Odkalené mošty fermentují v nerezových nádobách pod stálou řízenou kontrolou. Rmuty z modrého hroznů nakvášet ve vinifikátoroch, kde při kontrolované fermentaci dochází k maceraci barviva, taninů a buketních látek. Následně vína zrající v nerezových nádobách nebo v dřevěných sudech v prostorách našich sklepů, jejichž kapacita je na úrovni 200 tisíc lahví. V současnosti vyrábíme cca 120 tisíc lahví ročně, které plníme na vlastní plnicí lince. Nafľašované víno skladujeme v klimatizovaném skladu se stálou teplotou.
Rozšířené vyhledávání produktů
Zvolili jste detailní vyhledávání , to znamená , že o tom co je dobré opravdu víte své ... proto Vás upozorňujeme ,že jste opustili pole pro zákazníky ,kteří si neví rady sami se svými zdivočelými chyťovými pohárky a raději vnímají pochutiny dle nejrůznějších článků z médií od renomovaných až po ty ,které by možná stálo za to zakázat ... Děkujeme Vám že máte vlastní názor , jste tu správně ... Nyní můžete postupně zadávat jednotlivá kritéria a nalézt to co opravdu hledáte ....
V současné době nabízíme zejména :
1) Zřízení a vedení Vašeho privátního archivu případně Vašeho sklepa pravidelnými účelnými dodávkami vín v ideální kondici i ceně
2)Poradenství v oblasti investic do vína
Milí uživatelé , tato část vinotéky je zatím ve fázi tvorby bez detailního náhledu ... Držte nám prosím palce ať se to podaří našim milým IT mužům dotáhnout v čase reálném .... Pokud máte zkušenosti s IT muži ve své profesi tak prosím nezoufejte , jistě nejsou všichni stejní ... a navíc resetnout si počítač už umíme každý sám ... nicméně jsou věci mezi nebem a zemí ... :-)
DIOS TRADING spol. s r.o.
IČO: 49444204
DIČ: CZ49444204
Zapsaná v obchodním rejstříku v Brně, oddíl C, vložka 12149
Husova 1205
664 42 Modřice u Brna
zobrazit na mapě
Sklad Brno
Tel.: +420 602 518 692
Fax.: +420 545 232 631
vinotekadios@centrum.cz
Sklad Praha
Tel.: +420 775 998 049
Fax.: +420 739 583 622
vinotekadios@centrum.cz