Finové podle všeho odkoukali destilaci vodky od svých sousedů, zejména od Rusů. Umění, které si osvojili, se rychle šířilo po celé zemi a v polovině 19. století v podstatě každá domácnost vlastnila nějaký druh destilační aparatury. Nebýt prohibice, která v zemi zavládla na počátku minulého století, bylo by tomu tak patrně i dnes. Situace se zmírnila až 5. dubna 1932, kdy sice prohibice skončila, ale výlučnou kontrolu nad produkcí alkoholu i jeho prodejem si ponechal stát. Roku 1888 zahájila provoz palírna v Rajamäki, která byla původně založena jako podnik na výrobu droždí pro pekárny chleba. Snad právě v souvislosti s původní výrobou byla tato palírna jedinou v zemi, která během prohibice zůstala v provozu. V roce 1920 však byla znárodněna.
Jejím vlastníkem je dnes státní firma Altia, která má ve Finsku ještě lihovar v obci Koskenkorva. Firma je tedy spjata s produkcí obou známých značek finské vodky – Finlandie i Koskenkorvy. Starší z nich je Koskenkorva, jež se vyrábí od roku 1953. Jméno dostala po místě původu – Koskenkorva (v překladu oblast slapů) je malá víska, součást obce Ilmajoki. Obklopena je ječnými poli, jež jsou kromě vody z místních zdrojů hlavní surovinou pro její výrobu. Tamní pěstitelé ječmene jsou do značné míry na palírně závislí, je totiž jejich hlavním odběratelem. Ve Finsku a obecně ve Skandinávii je Koskenkorva velmi populární, ve světovém měřítku ji však přece jen válcuje Finlandia.
V roce 2010 se jí prodalo 2,6 milionů 9l kartonů. Rok 1970 lze označit za období, kdy svou pouť započala vodka Finlandia. Původní etikety, se kterými byla uvedena na trh, navrhl designér Tapia Wirkalla, čímž se Finlandia zapsala do dějin jako první vodka s vlastním designérem. Ten navrhl i původní tvar lahve. V roce 2003 ho nahradil Harri Koskinen, který navrhl nový design lahve, zpodobňuje tání ledu. Základní surovinou pro výrobu této vodky je finský šestiřadý ječmen, který dává nižší výnos než dvouřadý. Jednou ze zvláštností je i to, že dozrává za tzv. bílých nocí, kdy 63 dní slunce téměř nezapadá, a tak získá spoustu škrobů a minimum olejů. Ječný destilát se vyrábí v Koskenkorva distillery, odkud je po železnici dopraven do historické palírny v Rajamäki.
Proces destilace je označován jako State Of The Art, jedná se o patentovanou kontinuální destilaci, která probíhá v sedmi až 25 m vysokých destilačních kolonách. V palírně Rajamäki se pak destilát míchán s přírodní pramenitou vodou. Ta vyvěrá z hloubky 180 m a filtruje se přes ledovcovou morénu, která vznikla před více než 10 000 lety. Výrobce tvrdí, že tato přírodní ledovcová voda je tak průzračná, že nevyžaduje žádnou další úpravu a sebemenší pokus o její úpravu by její kvalitu jen zhoršil…
Výroba vodky má svou tradici také ve Skandinávii. K předním značkám tu patří především vodka Absolut s obsahem alkoholu do 50 procent, Finlandia nebo Koskenkorva, rovněž s řadou aromatizovaných variant.
Finlandia Vodka je finská vodka vyráběná z šesti-řadého ječmene. Ze všech druhů alkoholu, který je vyráběn ve Finsku, je Finlandia nejvíce známá a rozšířená mezi cizinci. Značka Finlandia se objevila v roce 1970 ve Skandinávii a v roce 1971 ve Spojených státech. V Rusku je Finlandia nejvíce importovaná značka vodky a také například v Polsku patří mezi nejvíce dovážené značky. Je to šestá nejvíce produkovaná vodka na světě. Vrábí se ve městě Rajamäki, ve Finsku. V roce 1970 se zde zrodila Finlandia Vodka, produkt, který má representovat čistotu a přírodu Finska.
Finlandia Vodka se rodí díky třem atributům.
Značka Koskenkorva se vyrábí na stejném místě a ve stejné destilační koloně. Ovšem probíhá pouze dvoufázová destilace, tedy jen v minimální části destilačního zařízení. Proto její kvalita není tak vysoká jako u Finlandia Vodky. Po destilaci State Of The Art není třeba filtrace přes dřevěné uhlí. Některé jiné produkty vyžadují filtraci přes dřevěné uhlí, které "čistí" tento destilát od pachutí a nežádoucích vůní z destilačního zařízení. Jiné filtrace, jako je například přes platinu, zlato, mramor nebo stříbro či snad diamant jsou jen marketingovým trikem značek. Tyto produkty nemají žádný vliv na kvalitu, chuť a čistotou produktu.
Během let byla vytvořena i Finlandia "21", která se právem nazývá první ultra premium vodka světa. Jedná se o limitovanou edici, bylo vytvořeno pouze několik tisíc litrů.
Finlandia produkuje kromě čisté vodky také vodky ochucené s příchutěmi Od roku 1994 se vyrábí Finlandia Vodka s příchutí Brusinek. Následovala v roce 1999 Limetka. V roce 2005 se zrodila Finlandia Mango Fusion. Následovaná produktem pro americký trh - WildBerry. V roce 2007 se zrodil produkt, který získal celosvětovou sláva a double gold medal San Francisco World Spritit Competition 2007 - Finlandia Grapefruti Fusion. V roce 2009 svět pozná i nové dvě příchutě: Finlandia Tangerine Fusion Finlandia Black Curant Fusion.
Smějící se, plačící, nebo jen přímočaře chladné - pro každého je emoji! Potřebujete dárek ve spěch...
Koskenkorva Minttu je dokonalým společníkem na zimní den. Plný likér s příchutí máty peprné. Jak se ...
Nejoblíbenější brusinková vodka ve Finsku. Jako všechny pravověrné vodky má i Koskenkorva svůj zákla...
Nejoblíbenější vodka ve Finsku. Jako všechny pravověrné vodky má i Koskenkorva svůj základ v přírodn...
Nejoblíbenější vodka ve Finsku. Jako všechny pravověrné vodky má i Koskenkorva svůj základ v přírodn...
Nejoblíbenější vodka ve Finsku. Jako všechny pravověrné vodky má i Koskenkorva svůj základ v přírodn...
Nejoblíbenější vodka ve Finsku. Jako všechny pravověrné vodky má i Koskenkorva svůj základ v přírodn...
Nejprodávanější ovocná vodka v gastronomii. Kombinace čisté finské vodky a jemné chuti broskví. Kult...
Nejprodávanější ovocná vodka v gastronomii. Kombinace čisté finské vodky a jemné chuti broskví. Kult...
Ve vesnici Koskenkorva není život komplikovaný. Je tam dobrý ječmen a čistá pramenitá voda. Tady spo...