Původ brandy není úplně jasný, ale je samozřejmě spojen s vývojem destilace alkoholu. Koncentrované lihové nápoje byly známé už ve starém Řecku a Římě, a jejich historie sahá pravděpodobně až do starověkého Babylonu. Brandy, jak ji známe dnes, se poprvé objevila ve 12. století a populární se stala ve 14. století. Původně se víno destilovalo pravděpodobně za účelem konzervace a usnadnění dopravy obchodníky. Podle jiné domněnky se víno destilovalo s cílem snížit daně, které se určovaly na základě objemu lihovin. Voda, která se destilací od vína oddělila, se do nápoje před pitím měla přidat zpátky. Avšak destilační proces neodstraňuje pouze vodu, ale také vede k vzniku množství aromatických látek, které výrazně mění složení destilátu. Proto i vinná lihovina, která neprošla zráním (nezralá brandy), po naředění už nebude mít stejnou chuť jako originální víno. Později se zjistilo, že poté, co byla tato lihovina skladovaná v dřevěných sudech, výsledný produkt byl výrazně lepší než původní destilovaný nápoj.
Vinné brandy jsou vyráběny na všech kontinentech planety , zejména pak ve Španělsku, Německu, Mexiku, USA a Jižní Africe. Jihoafrické brandy jsou vyráběné skoro stejně jako francouzský koňak - dvojitou destilací, v měděných destilačních nádobách a zrají minimálně tři roky v dubových sudech. Americké vinné brandy pochází skoro všechny z Kalifornie. (Evropská unie chrání použití názvu koňak. Tento název se smí používat pouze v případě brandy destilované a vyrobené v oblasti Cognac ve Francii, a název Armagnac zase pouze pro brandy z oblasti Gascony, vyrobenou tradiční metodou.)
Z hlediska zrání rozlišujeme tři typy brandy:
Nezrající brandy - mnoho druhů ovocné brandy a brandy z výlisků neprochází po destilaci zráním. Výsledkem je čirá tekutina.
Brandy zrající v jednom sudu - tyto brandy zrají v dubových sudech a v důsledku zrání mají zlaté a hnědé odstíny.
Brandy zrající procesem solera - některé brandy (zejména ve Španělsku) se nechávají zrát systémem solera. Principem tohoto zrání je řada sudů. Když je část destilátu z posledního sudu v sérii odebrána a nalahvována, je tento sud doplněn z předposledního sudu a tak dále, až do prvního je doplněn čerstvým destilátem.
Luxusní brandy vyrobená ke 130. výročí .Vyrobeno 2000 očíslovaných lahví.
Tradiční španělské brandy produkované společnosí Peinado od roku 1820 v Tomelloso v srdi oblasti la ...
Španělské brandy z vinařské oblasti Jerez. ”Oro” znamená zlatý, a toto brandy je prestižním výrobke...
První kardinál Mendoza, přísně soukromá spotřeba pro rodinu majitele a jeho kolegové, se dochoval ...
Nejprestižnější německá brandy Hugo Asbach, výběrová edice 21 let staré brandy. Tato brandy vyniká ...
1520 oslavuje korunovaci Carlose I. španělským králem a císařem Svaté říše římské. Limitovaná edice ...
Před tisíci lety v arménských horách existovala země s křišťálově čirými prameny, hustými lesy, či...
Kombinací nejstarších vzorků metodou solera vzniká prémiová brandy tmavě mahagonové barvy s vůní suš...
Nejlepší brandy firmy Torres nese název jejího zakladatele Jaime Torrese Vendella. Vzniklo za dlouhé...
Legendární Ararat Dvin je 30 year old grape brandy z Arménie. Oblíbené pití Sira Winstona Churchilla...
Brandy Vecchia Romagna 25 let Vecchia Romagna 25 anni invecchiato riserva je destilát hroznů, který...
Před tisíci lety v arménských horách existovala země s křišťálově čirými prameny, hustými lesy, či...
""JSC Sarajishvili založil v roce 1884 David Sarajishvili, slavný gruzínský podnikatel a veřejná os...