Ferdinand Poulain, hrabě de Mauny, šlechtic z Bretaně a radní odvolacího soudu francouzského krále, přišel na Martinik . Oženil se s dcerou velkoplantážníka, který vlastnil své polnosti na Rivière Pilote, v jižní části ostrova Martinik. Společně založili roku 1749 podnik domaine La Mauny a od té doby se zde kromě výroby cukru začala také produkovat pálenka z cukrové třtiny, předchůdce současných rumů. Nadprodukce a nelehká ekonomická světová situace vedly k oslabení poptávky po cukru , tak se postupně zaměřit větší část své výroby na produkci La Mauny a zejména na vývoj produkce zemědělského rumu z čisté, čerstvé šťávy cukrové třtiny. V roce 1883 do panství vstupuje rodina Tasher de la Pagerie, jejíž dcera Marie Josèphe Rose, známá jako Joséphine de Beauharnais, se stala manželkou Napoleona a císařovnou Francie, chtěla získat majeteky v tehdejší provincii zejména četné diskuse s dědici hraběte de Mauny. Ti nakonec odolali a o panství s rozlohou 420 akrů s velmi členitým terénem, se počali intenzivně starat roku 1923 bratři Theodore a Georges Bellonie. Georges si vzal pod svá křídla chod palírny a jeho bratr Theodore měl na starosti obchod, specializující se na prodej a začínající export rumu z ostrova. Postupně byla výrobní jednotka rozšířena a modernizována s instalací destilační kolony, nových drtících mlýnůto vše s parním pohonem. Tím neuvěřitelně rostl objem výroby. La Mauny rum získal chráněné označení původu, "Appellation d'Origine Contrôlée" (AOC) v roce 1996. Význam a věhlas rumérie La Mauny nadále roste, a jeho odbornost je uznávána spotřebiteli, jakož i porotami francouzských i zahraničních odborníků, kteří jim předali řadu ocenění pro své bílé a tmavé rumy.
V současnosti asi největší palírna na ostrově Martinik La Mauny produkuje kolem 2 miliónů litrů ročně, a to všechno stihne 100 zaměstnanců za pouhých pět měsíců. Dalších třicet lidí pak sklízí třtinu, které je potřeba opravdu hodně – jeden hektar vyprodukuje 80 tun třtiny, která stačí pro výrobu 8 000 litrů rumu. Další čísla jsou ještě více ohromující – na Martiniku, který má pouhých 400 000 obyvatel, se za rok spotřebuje kolem 3 600 000 litrů rumu. La Mauny je jedna z nejspolehlivějších a nejúspěšnějších karibských palíren a její rum je nejprodávanější na domovském ostrově Martinik. Tato destilerka je největší v french west indies a největší výrobce rumu agricole v karibské oblasti. Každý rok od února do června plantáže La Mauny vypěstují kolem 10000 tun cukrové třtiny na 120 hektarech půdy a dalších 18000 tun vykoupí z lokálních farem. Za den udělají v této destilerce 35000 litrů rumu.Všechny rumy z destilerky La Mauny mají vynikající hodnotu, ale bude-li to vůbec možné, zkuste Rhum Vieux a nebo za ideálních okolností 1995- jsou neskutečně lahodné. Tyto rumy stárnou v malých dubových soudcích z kraje Cognac, takže jsou nepatrně sušší, než rum z jiných palíren, což jim dodává příchuť mandlí a lískových oříšků.
oficiální stránky palírny : www.lamauny.com
Rum La Mauny 1998 Agricole Premium je nádherná reminiscence na špičkový koňak. Zrál šest let v sudec...
Tento Single Cask La Mauny vložený do sudů v roce 2018 zrál 3 roky v bývalých sudech Bourbon N°28. V...
La Mauny Agricole Ambré 1749 Rhum 0, 7L je z Martiniku. Ve skutečnosti tento ostrov patří Francii a ...
Barva tohoto rumu je zlata s hlubokými měděnými odlesky. Vůně je pikantní (muškátový oříšek, skořic...
směs krásných zemědělských rumů s macerovaným ovocem. Shrubb Lime Peel je ochucený rum z Martiniku. ...
Pikantní La Mauny Spicy/Spiced Premium Agricole je nový, speciálně kořeněný rum s příchutí vanilky,...
Vyrobeno z unikátní, vzácné a originální směsi rumů zrající ve 4 různých typech sudů: ex Cognac, e...
La Mauny XO Agricole Premium je směs více jak 6 let starých rumů fermentovaných a destilovaných z či...