1. třída Cru Classé
Château Latour je jednou ze čtyř médockých usedlostí, jimž byla při legendární Bordeauxské klasifikaci vín v roce 1855 přiznána kategorie premier cru. Vinařtví se nalézá v nejjižnější části 2,5 km jižně od obce Pauillac.
Dominantou slavného château je středověká věž Saint- Lambert, která byla postavena v druhé polovině 14. století a podle které toto château dostalo své jméno. Tato věž s cimbuřím korunovaná postavou heraldického lva je dodnes vznešeným a nadčasovým emblémem vinařství. V průběhu stoleté války byla věž francouzskou pevností, která padla do rukou Britů. Ti ji ovládali až do své kapitulace v roce 1453. V roce 1787 objevuje kvalitu tohoto vína i budoucí americký prezident Thomas Jefferson. V té době stál již sud vína 20x tolik, než sud průměrného Bordeaux. Zásadní událost pro dědice zakladatelské rodiny přišla v roce 1963, kdy prodali většinový podíl Pearson Group.
Na jaře tohoto roku se château rozrostlo o dalších 12 ha vinic, ze kterých se začalo vyrábět „druhé víno“ Les Forts de Latour. V roce 1964 začínají, jako jedni z prvních v regionu Médoc, s moderní technologií výroby – s řízeným kvašením v nerezových tancích. V průběhu následujících 30 let se vlastnické vztahy v château několikrát měnily, než v roce 1993 obchodní magnát Pinault vrátil vlastnictví do francouzských rukou.
Vinice celkem pokrývají 78 hektarů,v blízkosti hlavní budovy vinařství jsou nazývány l'Enclos a mají 47 hektarů. Hroznů vypěstované na těchto vinicích jsou používány pro výrobu Grand Vin. 80% vysazených vinic je odrůdy Cabernet Sauvignon, což je ideální odrůda pro tuto oblast, protože její kořenový systém dokáže získat živiny a vodu z místní kamenité půdy.Odrůda Merlot představuje 18% z Grand Vin, pomáhá zjemnit výraznou chuť Cabernetu Sauvignon. Merlot je vysazený především na nižších pozemcích l'Enclos, kde nejsou štěrkové vrstvy tak hluboké. Na zbývajících 2% vinice jsou vysazeny odrůdy Cabernet Franc a Petit Verdot.
Historie
Věž Saint-Lambert, která je vyobrazena na etiketě každé láhve, byla pravděpodobně postavena v druhé polovině 14. století v době stoleté války mezi Francouzi a Angličany. V roce 1378 byla věž v držení bretonských vojáků, kteří sloužili francouzskému králi. Po obléhání trvajícím tři dny, anglosaská armáda obsadila věž a zřídila zde stálou posádku. Latour zůstal pod britskou nadvládou až do kapitulace po bitvě u Castillon, 17. července 1453.V literatuře se neuvádí, co se s věží později stalo. Do naší doby se věž nedochovala. Stávající věž nemá s tou původní nic společného. Je to holubník, pravděpodobně postavený z kamenů staré zámku v letech 1620 až 1630.
Vinařství bylo založeno v roce 1718 markýzem Nicolas Alexandre de Ségur. Ve vlastnictví rodiny Segur pak zůstalo dalších 300 let. Těsně před svou smrtí v roce 1716, Alexandre de Segur koupil Lafite. O dva roky později jeho syn Nicolas-Alexandre koupil ještě Mouton a Calon. Na počátku 18. století, Chateau Latour začalo být známé díky úspěšné expanzi na britský trh a rozvoji obchodu s vínem v severní Evropě.Thomas Jefferson, velvyslanec Spojených států ve Francii a budoucí prezident, si víno z Latour zamiloval v roce 1787.
V roce 1855 Napoleon III se rozhodl ukázat oblasti Medoc a Graves na mezinárodní výstavě v Paříži. Chateau Latour bylo klasifikováno mezi nejlepšími. Obchodní a ekonomický rozvoj v Evropě na konci 19. století pomohl k dalšími rozvoji vinařství.Současná hlavní budovu vinařství byla postavena v letech 1862 až 1864.
V roce 1963 se rodina Segur rozhodla prodat 75% akcií Chateau Latour. Novými akcionáři se stala britská společnost Harveys z Bristolu a Hallminster Limited.Počínaje rokem 1963 došlo k mnohým zlepšením a renovacím, včetně zlepšení drenážního systému, nových strojů a modernizaci nádrží pro kvašení. V roce 1989 Allied Lyons, vlastnící 25% akcií, skoupili většinu akcií a tato společnost se stala většinovým akcionářem.
V červenci 1993 Allied Lyons prodali své akcie François Pinaultovi.
Víno
- Grand Vin - Toto víno je vyrobeno z vinných hroznů vypěstovaných na starých vinicích v l'Enclos. Použité odrůdy jsou: Cabernet Sauvignon (75%), Merlot (20%), Cabernet Franc (4%)a Petit Verdot (1%).Zrání v dubových sudech trvá 18 měsíců.Průměrná produkce je kolem 220 000 lahví, což je 55% z celkové produkce vinařství.
- Les Forts de Latour - toto víno je vyrobeno z hroznů z mladších vinic (mají méně než 12 let) a z hroznů pěstovaných na třech pozemcích nacházejících se mimo hlavní vinici.Odrůdy používané pro toto víno jsou: Cabernet (70%) a Merlot (30%).Víno zraje 18 měsíců s dubových sudech.Průměrná produkce je kolem 150 000 lahví, 37% z celkové produkce.
- Pauillac- toto víno bylo vyrobeno v ročnících 1973, 1974 a 1987, kdy kvalita vín nebyla tak dobrá a majitelé se rozhodli vytvořit další značku pro "méně kvalitní" víno.Od roku 1990 se toto víno vyrábí každý rok. Jsou v něm obvykle použity hrozny z mladých vinic.