Vinařství Raventós i Blanc v Sant Sadurní d’Anoia čítá téměř 90 hektarů vinic táhnoucích se podél zalesněných vrcholků, dále hektary lesů a dokonce jezero v Sant Sadurní d’Anoia. Již od roku 1497 patří rodině Raventós, kde se vinařský um a tradice dědí z generace na generaci již více než 5 století. Základy moderního vinařství zde položil Josep Raventós Fatjó, který také v roce 1872 vyrobil z hroznů pěstovaných ve vinohradu první šumivé víno cava. Od té doby se každá další generace věnuje pěstování odrůd pro šumivá vína a jejich výrobě. Dnešní podobu získalo vinařství v roce 1984, když Josep María Raventós i Blanc a jeho syn Manuel Raventós vykročili na dlouhou a obtížnou cestu, jejímž cílem bylo vytvoření respektované, globální značky. Vinařství nyní produkuje vína prvotřídní kvality, na nichž je dobře patrná staletá tradice, schopnosti a nadšení majitelů i nezaměnitelný nádech regionu, z něhož pochází.
Je velmi pravděpodobné, že toto vinařství je nejstarší dokumentované vinařství, patřící jediné rodinné dynastii, ve Španělsku. U zrodu vinařství stáli Josep Raventós i Blanc a jeho syn Manuel Raventós. Při založení vinařství na tomto historickém pozemku kladli důraz na to, aby pouto mezi pěstováním vína a jeho výrobou bylo co možná nejtěsnější a aby dali prostor ryzímu vztahu člověka s přírodou. Josep María Raventos i Blanc, dědic a klíčová osoba v historii Katalánska, Sant Sadurní d’anoia a vína cava, bohužel zemřel jen několik dní po založení tohoto vinařství. Raventós i Blanc byl stvořen jako příčina i důsledek myšlenky dát zdejšímu pozemku nějaký trvalý smysl. Místní terroir je spojnicí generací katalánských zemědělců, kteří jsou zde pevně zakořenění. Pro tuto dynastii neznamená Raventós i Blanc pouze pěstování a výrobu vína, je to též 500 let práce v lese, na lukách s pasoucími se koňmi, pěstování olivovníků a zpracování dřeva. Systém zvaný Hereu (jediný dědic) umožnil, aby majetek i právoplatný dědic zůstali nedotčení. Raventos i Blanc má za cíl obnovit dávno zapomenutý životní styl vedený na Penedés Masia (rodinné farmě). Tento styl se opírá o myšlenku, že země, víno, zvířata a člověk spolu žijí v jednotě a harmonii na rodinné farmě.
V průběhu celého roku se i na vinicích pase stádo ovcí, které částečně nahrazuje strojovou senoseč a zároveň přihnojuje půdu stejně dobře jako odpad rostlinného původu. Historické dokumenty a četné studie pomáhají lépe porozumět a rozlišovat pozemky, pochopit původ podloží a plně využít jeho přednosti. Chtějí tak získat nejlahodnější vína, jaká je zde možno vyrobit. Tuto studii vedli dva odborníci: Olivier Trégoat, expert na podloží v Bordeaux a geolog Lluís Cabrera, profesor university v Barceloně. Jméno Conca del Riu Anoia úzce souvisí s oblastí, která leží poblíž řeky Anoia. Tento malebný koutek světa je možné spatřit, pokud se díváme z našeho panství od Serralského lesa.
Pojem Conca del Riu Anoia se dá shrnout do následujících bodů:
oficiální stránky vinařství : www.raventos.com
Bílé šumivé víno - Cava vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 40% Xarel-lo, 30% Macabeo a 30% Parella...
Bílé šumivé víno - Cava vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Xarel·lo vermell, Bastard Negre a Sumol...
Bílé šumivé víno - Cava vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 40% Xarel-lo, 25% Macabeo, 20% Parella...
Růžové šumivé víno - Cava vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 45 Macabeo, 25% Xarel-lo, 20% Parell...
Růžové šumivé víno - Cava vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 45 Macabeo, 25% Xarel-lo, 20% Parell...