Silně rašelinovaný single malt, 34 ppm, šarže 3 skvělého anCnoc Peatheart rozhodně dělá čest svému jménu. Srdce skotských rašelinišť se nachází na severozápadě, kde svůj odlehlý domov nachází palírna Knockdhu.
Toto je cenné palivo pro tento výraz, který má rašelinu ve středu svého chuťového profilu. Prezentováno na 46 % abv., bez chladové filtrace a v přirozené barvě.
Vůně sladkého grilování a zemité rašeliny se mísí s medem a sladkým kořením, které dohromady vytvářejí voňavý, travnatý charakter na nose.
Chuť přináší kouřovou, rašelinovou a navrstvenou sladkost zeleného jablka, citrusů a vanilkového lusku. Objevují se náznaky mastného kouře, který přetrvává do dlouhého závěru a spojuje se sladkým kořením.
V r. 1893 objevil John Morrison na svém nově koupeném pozemku několik pramenů čisté vody. Její výjimečná kvalita a další příznivé okolnosti (poloha v úrodné oblasti, kde se pěstoval kvalitní ječmen, a blízkost železniční trati) vedly během několika měsíců k založení palírny Knockdhu. Výroba whisky byla zahájena v r. 1894. Během hospodářské krize v letech 1931-33 byla palírna uzavřena, stejně jako během 2. světové války, kdy sloužila k ubytování vojáků. Třetí zavření palírnu potkalo v r. 1983. Po koupi společností Inver House v r. 1989 byla výroba whisky obnovena. Od r. 1994 používá palírna pro svojí single malt jméno An Cnoc, aby nedocházelo k záměně s palírnou Knockando. Palírna prošla během svého vývoje několika přestavbami, ale stále ještě používá původní destilační kotle, které jsou zárukou zachování stejné chuti, jako měla před 100 lety.
Whisky z této palírny je součástí řady míchaných whisky, např. Mac Arthurs's, Catto, Inverhouse, Blairmhor, Glen Talloch, Heater Cream a Hankey Bannister. Single malt se stáčí jako 12-letá, na trhu se však vyskytují i starší plnění pod původním názvem.
Palírna byla založena v roce 1893 společností Haig´s v pozdně viktoriánském stylu pod názvem Knockdhu a v roce 1894 začíná s výrobou Haig´s Blend. V roce 1983 United Distillers palírnu uzavírá. V roce 1988 palírnu koupila společnost Inver House a znovu rozběhla provoz.
Palírna má nový název An Cnoc. Držitelem licence je James Catto & Co. Vodu bere Palirna z Knock Hill Springs. Se jménem palírny je to trochu složitější. Za úplný gaelský název palírny lze asi považovat - Cnoc Dhubh (v gaelštině Černý kopec).
V angličtině se to přepisuje jako Knockdhu. Palírna je také od roku 1988, kdy ji znovuotevřela společnost Inver House nazývána gaelským názvem An Cnoc. Se všemi těmito názvy je také možné se setkat i u produktů z této palírny.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.