AnCnoc Peter Arkle for Travel Retail - limited edition 46%je whisky destilována v palírně Knockdhu.
Samotné lahvování bylo v roce 2012.
Jedná se o limitovanou edici v počtu 6000 lahví.
Třetí provedení společnosti anCnoc ve spolupráci s skotským grafickým designérem Peterem Arklem, žijícím v New Yorku.
Plnění určené prioritně pro prodej na letištích a trajektech - Travel Retail. Proto i celá stylizace obalu je inspirován starožitným koženým kufrem cestovatele. Whisky uvnitř dozrávala v sudech po bourbonu po prvním plněním.
Barva whisky je slabě nazlátlá. Vůně vás zaujme tóny jablka, citrusů, vanilkového těsta, cedrových pilin a zázvoru.
Chuť je příjemná s příjemnou nasládlostí pečeného jablkového či hruškového koláče, sladu, medu a závěru po dubových pilinách a příjemností citrusů.
Whisky není samozřejmě filtrována za studena ani nijak dobarvována.
Nos: Klasické učebnice Ex bourbon dobroty s nádechem banánu. Hruška a jablko ovocný salát přidat velkorysý trochou vanilky. Dřevo a koření posypeme trochu medem a ořechy a müsli a wee citrus, aby bylo čerstvé a máte hotovo. Superb.
Chuť: dřevo, hořké čokolády. Hořké kakaové boby. Ovoce: hrušky, Apple rozpadat, a některé citronovou kůru.
Závěr : Dry hořkou dvojité espresso, s nádechem citrusů.
V r. 1893 objevil John Morrison na svém nově koupeném pozemku několik pramenů čisté vody. Její výjimečná kvalita a další příznivé okolnosti (poloha v úrodné oblasti, kde se pěstoval kvalitní ječmen, a blízkost železniční trati) vedly během několika měsíců k založení palírny Knockdhu. Výroba whisky byla zahájena v r. 1894. Během hospodářské krize v letech 1931-33 byla palírna uzavřena, stejně jako během 2. světové války, kdy sloužila k ubytování vojáků. Třetí zavření palírnu potkalo v r. 1983. Po koupi společností Inver House v r. 1989 byla výroba whisky obnovena. Od r. 1994 používá palírna pro svojí single malt jméno An Cnoc, aby nedocházelo k záměně s palírnou Knockando. Palírna prošla během svého vývoje několika přestavbami, ale stále ještě používá původní destilační kotle, které jsou zárukou zachování stejné chuti, jako měla před 100 lety.
Whisky z této palírny je součástí řady míchaných whisky, např. Mac Arthurs's, Catto, Inverhouse, Blairmhor, Glen Talloch, Heater Cream a Hankey Bannister. Single malt se stáčí jako 12-letá, na trhu se však vyskytují i starší plnění pod původním názvem.
Palírna byla založena v roce 1893 společností Haig´s v pozdně viktoriánském stylu pod názvem Knockdhu a v roce 1894 začíná s výrobou Haig´s Blend. V roce 1983 United Distillers palírnu uzavírá. V roce 1988 palírnu koupila společnost Inver House a znovu rozběhla provoz.
Palírna má nový název An Cnoc. Držitelem licence je James Catto & Co. Vodu bere Palirna z Knock Hill Springs. Se jménem palírny je to trochu složitější. Za úplný gaelský název palírny lze asi považovat - Cnoc Dhubh (v gaelštině Černý kopec).
V angličtině se to přepisuje jako Knockdhu. Palírna je také od roku 1988, kdy ji znovuotevřela společnost Inver House nazývána gaelským názvem An Cnoc. Se všemi těmito názvy je také možné se setkat i u produktů z této palírny.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.