Je první ze členů rodiny vyzrálých rumů Appleton Estate. Rum je namíchán z 15 různých vybraných zrajících rumů, aby se dosáhlo jedinečné vyváženosti. Tento vyjmečný produkt vzniká smícháním několika rumů ve stáří od pěti do deseti let.
Barva je medová se zářivým leskem. Vůně obsahuje tóny hnědého cukru, koření, sušeného ovoce a pomerančové kůry. Chuť je bohatá s náznakem medu, pšeničného chleba a rafinovaného cukru.
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce.
Rumy unikátního charakteru se zde vyrábějí již více než 265 let. První záznamy o výrobě rumu na Appleton Estate pochází z roku 1749. Věří se ale, že kořeny destilerie sahají až do
roku 1655, kdy Angličané získali nadvládu nad Jamajkou. Komplexní aromatické rumy Appleton Estate představují jedinečný styl, který lze nalézt jen na Jamajce a jen v Appleton Estate. Rumy jsou vyráběny na jednom pozemku v malé geograficky vymezené oblasti Nassau
Valley, což znamená, že jsou to rumy, o kterých se dá tvrdit, že odráží tzv. terroir oblasti. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích, které představují tradiční výrobu rumu na Jamajce. Jde o speciální typ kotlů, které byly vyrobeny přímo pro
Appleton a nelze je najít jinde. Kotlíková destilace dává vzniknout plnějším, chuťově výraznějším rumům, které udávají charakter všem blendům, spolu s typickým tónem pomerančové kůry.
Ten je výsledkem unikátního tvaru kotlů, ale také faktem, že kotle nemají jen
měděnou povrchovou úpravu, ale jsou vyrobeny 100% z mědi.
Rumy zrají v sudech z amerického bílého dubu, které jsou označeny jako „ Number ne Select", tedy nejvyšší možná kvalita. Jde o vypálené sudy, ve kterých byl předtím uložen bourbon.
Rumy Appleton míchá Joy Spence, první žena na světě, která získala titul master blender. Vášeň pro vytváření rumových blendů v ní probudil její předchůdce Owen Tulloch, který byl v tomto ohledu jejím mentorem. Joy se připojila k Appleton Estate v roce 1981 na
pozici hlavní chemičky. Titul master blender získala v roce 1997.V roce 2016 oslavila 35 let ve světě destilátů, v roce 2017 slaví výročí 20 let na pozici master blender. Její um a vášeň pro toto řemeslo, ale také mimořádné charisma, se odráží v každí láhvi rumu Appleton Estate.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.