Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Barbera vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Piemonte - Langhe Alba - Serralunga d'Alba - suché.
Situace Barbera je podobná jako u Dolcetto: hrozny pocházejí z malého svazku vinic v Gabutti cru v Serralunga d'Alba a výroba je nesmírně omezená. V tomto případě, víno zraje již před vydáním, aby dříve vydalo svou identitu.
Jméno Cappellano je v oblasti Barolo velmi staré. Rodina byla jedním z historických vyjednávačů a kupců Nebiollo. Před lety většina zemědělců pěstovala hrozny v Langhe a prodávala je na hlavním náměstí v Alba vinařům, kteří je vinifikovali a víno prodali jako jejich vlastní. Teprve revoluce ve víně měla za následek, že zemědělci začali stáčet své
vlastní víno. Příběh Cappellana je jiný, kdy Teobaldův otec vstoupil do armády, bojoval v Etiopii a usadil se tam se svojí etiopskou ženou. Jako dospělý se Teobaldo vrátil do Barolo a koupil velkou část Gabutti grand cru, stejně jako parcelu v Novello. Teobaldo byl především nejprve básník a teprve poté vinař.
Koupě Gabutti byla osudová, protože dodnes je jedním z mála příkladů nedotčeného přírodní prostředí v Langhe. Vinice je obklopena ze všech stran lesy a nachází se v dolní části Serralunga d'Alba s výhledem na hrad Serralunga s jižní expozicí a má velmi prudký svah. Pod vinicí teče potok a byly zde vysázeny ovocné stromy.
Je slyšet zvířecí a ptačí život. Přesně to, co bych očekával v přírodě, kdybych nebyl zvyklý na extrémní monokulturní měsíční krajinu Barola, která je chválena po celém světě.
Složení půdy je jílovitý vápenec, v tomto případě nejvyhledávanější Nebbiolo půda v místě zvaném marna blu, neboť jeho převážně bílé vápencové složení má modravý odstín.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.