Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Piemonte - Barolo - suché
Velké Barolo z mimořádného ročníku. Připraveno z biodynamicky vypěstovaných hroznů, aby pak celých 7 let zrálo ve vinařství, částečně v nových sudech. Je mohutné, s finesou a bohatým buketem koření, bylin, květů i ovoce. S nádhernou strukturou, uhlazenými tříslovinami,
dlouhým nasládlým dozvukem, je celistvé, s již zaintegrovanými notami školení. Dál a dál však dobře může zrát.
Vinařství s dlouhou historií v samém srdci oblasti, ve vesničce Monforte d´Alba. Vinařství založil Paolo Fenocchio, který tuto usedlost koupil od bankéře Levi-Debenedetti z Cherasco v roce 1898. Jméno Pianpolvere Soprano pochází z dob Napoleona, 17. století, kdy se na
tomto místě nacházely sklady střelného prachu. Tyto pozemký dále připadly do vlastnictví Biskupa z Alby, který zde vysadil i první vinice. Rodina Fenocchio produkovala na usedlosti Pianpolvere Sopravo víno více než 80 let. Teprve v roce 1998 získal usedlost Valentino Migliorini,
vlastník vinařství Podere Rocche dei Manzoni a zároveň jeden z nejobdivovanějších průkopníků velkých vín z Piemonte. Vinařství je považováno za jedno z nejlepších ""Grand Cru"" oblasti Langhe. Tuto reputaci získalo i díky Renato Ratti, který vytvořil unikátní mapu nejlepších
poloh v Barolu a Barbarescu a označil je za zónu, která ukazuje pozoruhodný charakter. Vinařství hospodaří na 9 hektarech, z nichž 6 je osázeno révou. vinice se těší v průměru nejvyšší nadmořské výšce v Barolu. Nebbiolo zde proto dává vysoce elegantní hrozny, které se
vyznačují především svou dlouhověkostí. Bussia je jeden z historicky nejlepších Cru vinohradů v obci Monforte d´Alba. Ve vinici je uplatňován ryze biodynamický přístup. Aby bylo dosaženo potřebné rovnováhy ve vinici, využívají se jen přírodní zdroje. Rovněž veškerá práce je
ryze manuální, nepoužívá se žádná mechanizace.
V roce 1974 se Valentino Migliorini společně se svou ženou Jolandou rozhodli ke koupi panství z 18. století obklopené vinohrady s vynikající expozicí v severoitalksém Piemonte, přesněji ve vesničce Monforte d´Alba v Langhe. Tím se začala psát historie jednoho z nejpozoruhodnějších vinařství v Langhe. Zpočátku se Valentino soustředil především na produkci tradičních vín regionu: Dolcetto d´Alba, Barbera d´Alba a Barolo. Valentino natolik důvěřoval potenciálu svého terroir, že brzy začal experimentovat s novými víny a novými způsoby vinifikace. Tyto inovace brzy přinesly nová vína. V roce 1976 vzniklo vůbec první cuvée na bázi Nebbiola s přidáním hroznů Barbery. O dva roky později se v místních sklepech zrodilo šumivé víno vyráběné z hroznů Chardonnay a Pinot Noir tradiční Metodo Classico. Ve stejném roce nakoupil Valentino první dřevěné sudy typu Barrique. Tento počin se stal významným krokem pro další rozvoj vinařství, které v roce 1982 začalo tyto sudy plně využívat pro vinifikaci svých vín. Brzký úspěch vedl ke kultivaci nových vinohradů, které byly pořízeny v samotném srdci Barola stejně tak, jako stávající vinice, tedy v Monforte d´Alba. Monforte d´Alba je tradičně jednou z nejvýznamnějších poloh pro Nebbiolo především pro svou nadmořskou výšku. Místní vinice se těší v průměru nejvyšší nadmořské výšce v Barolu. Nebbiolo zde proto dává vysoce elegantní hrozny, které se vyznačují především svou dlouhověkostí.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.