Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo ( keře až 35 let staré ) vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Piemonte - Barolo - suché
Hrozny pro toto víno se pěstují na jediné vinici Ravera v Novellu. Zhruba 3 hektary ve vlastnictví Vietti se nacházejí na nádherném svahu s jihozápadní expozicí. Půda je vápenatá jílovitá s opukami Sant’Agata.
Vinná réva má průměrné stáří 30 let, nejstarší část byla vysazena v roce 1935.
Intenzivní granátově červená barva. Na začátku poněkud strohý nos, spojený s komplexními květinovými a ovocnými tóny, které se po chvíli otevřou ve sklenici. Náznaky červeného ovoce, minerální a kořenité nuance. Docela intenzivní na patře, s pocity zralého červeného ovoce. Pevné,
kompaktní taniny dělají z tohoto vína velmi klasické víno. Živá, vertikální kyselost. Extrémně elegantní a rafinované. Dlouhotrvající dochuť.
Vinařství Vietti se řadí mezi nejtradičnější výrobce piemontských vín. V průběhu posledních deseti let v něm došlo k velkému rozvoji a jeho Barolo, Barbaresco a vůbec všechna zde vyráběná červená vína získaly pozoruhodnou jemnost a elegantní strukturu. Tento nový rozměr
zdejší vinařské produkce lze vysvětlit dodržováním přísných výrobních standardů: vinifikují se zde výhradně hrozny z vlastní sklizně a vinařství se může pyšnit rozmanitou skladbou vinohradů unikátní kvality. Stejně tak působivý je specifický a vyhraněný charakter těchto terroirových vín
a přímočarost jejich čistého a intenzivního stylu. Mladý vinař Luca Currado docílil úžasné syntézy toho nejlepšího z tradičních i moderních stylů: tomu, jak se dělá špičkové víno, skvěle rozumí. Piemontskému vinařství se po dlouhém období planého teoretizování nad výhodami obou
výše zmíněných přístupů podařilo dosáhnout šťastné rovnováhy, což ostatně názorně ilustruje rozvíjející se produkce vinařství Vietti.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.