Coire Leis je osobitá whisky pojmenovaná po zdroji vody pro palírnu, tedy malém horském jezeru, jehož vody stékají po svazích hory Ben Nevis směrem k městečku Fort William. Tato unikátní single malt whisky zrála osm až deset let výhradně v amerických dubových sudech po bourbonu.
Coire Leis voní po citrusech (citronová kůra, pomeranč) a sladké vanilce, načež po prvním doušku se na patro dostaví příchuť sladu, medu a koření (fenykl). Jemná hedvábná chuť vykazuje typický výraz charakteru whisky Ben Nevis, plnost, bohatost, ale především masitost a typickou olejnatou konzistenci. V dochuti s tóny pomerančové kůry, jablečného koláče a karamelu, které zpovzdálí podporuje výrazné množství dubových podtónů a koření (skořice, vanilka, špetka pikantního chilli) s jemným nádechem kouře.
Palírna Ben Nevis ležící při úpatí nejvyšší hory Velké Británie byla založena v r. 1825 Johnem McDonaldem, zvaným Long John. Palírnu proslavila míchaná whisky Dew of Ben Nevis (= Rosa z Ben Nevisu). Po několika změnách majitelů a několikaletém zavření vlastní palírnu od r. 1989 japonská společnost Nikka, která ji znovu uvedla do provozu.
Vedle míchaných whisky palírna produkuje i 10-letou a 26-letou single malt whisky.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.