Bílé šumivé víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 65-70% Pinot Noir a 30-35% Chardonnay vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Champagne - brut - suché.
Zkratka R.D. u tohoto šampaňského znamená récemment dégorgé - nedávno odkalené, což představuje unikátní styl a jedinečný styl v oblasti Champagne.
Povahou a poměrem odrůd se jedná o Grande Année, které ale strávilo delší dobu zráním ve sklepeních Bollingeru. Konkrétně se jedná o minimálně 8 let, ale může to být až 25 let.
Toto pomalé zrání tak ve víně pomohlo rozvinout aromatickou jemnost a komplexitu vína, která je velmi oblíbená mezi milovníky velkých vín. Metoda R.D. dále u vína garantuje svěžest a živost i u takto vyzrálého vína.
Tato životnost ještě vylepší aromatický potenciál. Je doporučené pít toto šampaňské zhruba jeden rok po degoržaci, jejíž doba je uvedena na černé etiketě na lahvi.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může obsahovat i toto víno Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Ay a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Ay Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu.
Ve vlastnictví Bollingeru jsou vybrané „cru" v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny,Vertus a Epernay.Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk.
V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70% uspokojit svojí vlastní produkcí. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée.
Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.