Bílé šumivé víno - Cava vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 40% Xarel-lo, 25% Macabeo, 20% Parellada, 10% Chardonnay a 5% Pinot Noir vypěstovaných na vinicích španělské vinařské oblasti Penedés - suché - Brut.
Gran Reserva de la Finca je navzdory nižšímu výnosu ze sklizně výjimečným ročníkem, ve vůni jsou zkoncentrovány tóny citrusů doprovázené vůní chleba a čerstvého másla. Víno má svěží, plnou, silně ovocnou chuť s velmi dlouhým závěrem, je jiskřivé a jemně perlivé. Svěží a
koncentrované víno cava vyrobené inovativním postupem s využitím pěti odrůd s dominantním podílem odrůdy Xarel-lo a od roku 2003 také s příměsí odrůdy Pinot Noir. Hrozny pro výrobu cavy se sklízí ručně a hned po sklizení jsou co nejrychleji převezeny ke gravitačnímu lisu.
Celý proces zpracovávání hroznů probíhá za přísně kontrolovaných teplotních podmínek ve všech fázích regulované použitím suchého ledu. Hrozny jsou šetrně lisovány a následně se mísí ty nejkvalitnější mošty. Statická sedimentace z nízkých teplot a následná první fermentace
probíhá se striktně oddělenými odrůdami a půdními typy. Ty se následně scelují (mísí) a druhá fermentace probíhá již v lahvích, kde se víno nechává zrát po dobu minimálně tří let.
Vzhled: plná, zlatavá barva
Aroma: ve vůni jsou zkoncentrovány tóny citrusů doprovázené vůní chleba a čerstvého másla
Chuť: víno má svěží, plnou, silně ovocnou chuť s velmi dlouhým závěrem, je jiskřivé a jemně perlivé
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Vinařství Raventós i Blanc v Sant Sadurní d’Anoia čítá téměř 90 hektarů vinic táhnoucích se podél zalesněných vrcholků. Již od roku 1497 patří rodině Raventós, kde se vinařský um a tradice dědí z generace na generaci již více než 5 století. Základy moderního vinařství zde položil Josep Raventós Fatjó, který také v roce 1872 vyrobil z hroznů pěstovaných ve vinohradu první šumivé víno cava. Od té doby se každá další generace věnuje pěstování odrůd pro šumivá vína a jejich výrobě.
Dnešní podobu získalo vinařství v roce 1984, když Josep María Raventós i Blanc a jeho syn Manuel Raventós vykročili na dlouhou a obtížnou cestu, jejímž cílem bylo vytvoření respektované, globální značky. Vinařství nyní produkuje vína prvotřídní kvality, na nichž je dobře patrná staletá tradice, schopnosti a nadšení majitelů i nezaměnitelný nádech regionu, z něhož pochází.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.