Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Merlot 80%, Cabernet franc 15%, Cabernet Sauvignon 5% vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Bordeaux Libournais - Pomerol - suché.
Fantastický, velmi vydařený a koncentrovaný Pomerol. Temně purpurová barva, intenzivní aroma čerstvého ovoce a dřeva, v ústech hebké a plné s krásnými tříslovinami. Klasický ročník v ideální kondici pro otevření k hovězímu, zvěřině nebo jehněčímu.
Zrání 16 měsíců ve francouzských dubových sudech (minimálně 60% nových, 30% jednoletých, 10% tank).
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Ch. Clinet najdeme za pomerolským kostelem v sousedství L´Église-Clinet a Clos L´Église. Historie vinařství je tu datována od 18. století. V 19. století jej - stejně jako Ch. Pétrus - vlastnila rodina Arnaud. V dalším průběhu se vystřídalo několik dalších majitelů (rodina Constant, která vlastnila též La Fleur-Pétrus, poté pánové Barrat, Guibert, Rideaux a Lugnot). Od posledně jmenovaného vede již přímá linka k rodině Audy, v jejímž vlastnictví byl Clinet až do r. 1991. Právě v této epoše došlo na Clinetu k malé katastrofě - po mimořádných mrazech v r. 1956 byla celá vinice prakticky zpustošena. A přestože byla znovu vysázena, nebyla jí věnována potřebná péče. Teprve s příchodem J.M. Arcauta v r. 1985 nastal zcela zásadní obrat. Spolu s Michelem Rollandem, jehož si přizval na pomoc, zavedli do pěstování a výroby vína na Clinetu zcela zásadní změny, počínaje významným zvýšením podílu Merlotu ve vinicích . Byl zaveden ruční sběr, druhé víno a celá řada dalších postupů, které dnes patří u velkých vín ke standardu. Clinet se během několika let dostal z podprůměru mezi elitu.V roce 1998 se novým majitelem stal Jean-Louis Laborde.Sklep byl nově přestavěn v r. 2004 tak, aby zpracování mohlo probíhat gravitačním způsobem. Byly instalovány nové dřevěné kádě, proporčně přizpůsobené jednotlivým parcelám. Celková délka „cuvaison“, tedy doby, po níž jsou bobule v tancích, trvá 4-5 týdnů.Malolaktická fermentace probíhá v sudech. Stáčení se provádí každých 5 měsíců, víno není filtrováno ani čiřeno.
Přibližná produkce: 35.000 lahví/ rok
Vyráběná vína: červená
Ch. Clinet
Fleur de Clinet (2. víno Ch. Clinet), dříve zvané Domaine Ducasse
Rozloha vinic: 8,64 ha
Hustota: 7.500 keřů/ha
Průměrné stáří vinic: 40 let
Odrůdy: 85% Merlot , 10% Cabernet Sauvignon , 5% Cabernet Franc
Půda: starobylý štěrk a hluboký jíl, „crasse de fer“ v podloží
Sklizeň: ruční
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.