Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 45% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 10% Cabernet Franc a 5% Malbec a Petit Verdot vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasto Bordeaux Médoc - Saint Estephe - suché.
Mohutně působící, vyrovnané víno s pěknou délkou, plným tělem a příjemnou perzistencí. Vanilka, višně, ostružiny a patrné tříslo v závěru.
V červnu 1995 toto překrásné vinařství plné historie zakoupilo Champagne Louis Roederer.
Château de Pez vlastní jedny z nejstarších viničních tratí v celém Saint-Estephe. Jeho vznik sahá do XV. století, ale proslavilo se v XVI. století a to zejména díky rodině Pontac, rovněž zakladateli zámku Haut-Brion. Doména de Pez, původně lovecký zámeček, postupem času potvrdila svůj potenciál.
V XVIII. století se trochu pozměnila architektura, byla přistavěna dvě křídla a poté i dvě věže k torzu původní budovy, která si tak získala ráz opravdového château. Poslední rekonstrukcí prošel zámek v roce 2000, stejně tak jako užitkové prostory vinařství.
Vinice se nacházejí na západě komuny Saint-Estephe a čítají 38 hektarů. Vysázeny jsou na štěrkovém podloží s jíly a vápenitými slíny. Vína z Château de Pez mají hezkou strukturu a taniny, jsou silná, dlouhá a přímá. Jsou to ideální
vína k archivaci, během níž se nádherně rozvíjejí a zrají.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Ch. Tour de Pez je jedním ze zajímavých příkladů vinařských „znovuzrození“ v apelaci St.-Estephe. Z téměř zapomenutého château, jež prodávalo své hrozny do družstva, se stal uznávaný a spolehlivý producent kvalitního vína.
Ch. Tour de Pez získalo své dnešní jméno při změně majitele v roce 1931 (podle věže, která zde stála od 13. století). V minulosti se tento majetek nazýval L´Hereytere a historické doklady ukazují, že zdejší vinice byly využívány již v 17. století mnichy z opatství v nedalekém městečku Vertheuil.
Zásluhu na vzestupu Ch. Tour de Pez má současný majitel P. Buchara, který získal tento majetek v roce 1989 a od té doby dokázal nejen ztrojnásobit rozlohu vinic (z tehdejších 8,6 hektarů), ale také rekonstruovat budovy i kompletně modernizovat vybavení sklepů.
Vinifikace je tradiční, čiření vaječným bílkem, při zrání se používá 40% nových sudů (u druhého vína 10%).
V dobách převažující mladé výsadby bylo vyráběno také třetí víno, určené zejména pro nejmladší část výsadby. Tehdy neslo jméno Les Hauts de Pez, druhé víno se jmenovalo „T de Tour de Pez“. Nyní je název Les Hauts de Pez používáno pro druhé víno.
Silou i potenciálem patří víno ze Ch. Tour de Pez do střední kategorie vín, v níž se ale rozhodně neztrácí – nabízí zajímavou kombinaci chuťové přitažlivosti s drsnějším základem vín ze St.-Estephe.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.