Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 60% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc, 20% Merlot vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasto Bordeaux Médoc - Saint Estephe - suché.
Ch. Montrose je dodnes velmi živé a jen pomalu stárnoucí víno, které dobře ukazuje charakter tehdejšího roku. Ve vůni se zralými tóny koření, kůže a podhoubí, v chuti štíhlé, typově rustikálnější, s vyšší aciditou. Ukázka velmi klasického bordeauxského stylu, který je dnes vytlačován chuťovou mohutností.
Víno z Montrose patří bezesporu mezi elitu. V minulosti vynikalo vždy silnou tanickou strukturou, která může vyvolávat ve střednědobém horizontu rozporuplné reakce, avšak umožňuje vínu dožít se velmi vysokého věku ve skvělé kondici.
Skvělá parcela vinic Montrose tvoří jeden blok, shlížející na ústí Gironde. Půda je v těchto místech štěrková s příměsí železitých písků. Právě těm je připisována mimořádná schopnost tohoto vína pro dlouhé stárnutí. Název Montrose (původně Montrose-Ségur), „Růžová hora ""má být připomínkou divokých růží, dříve rostoucích na tomto místě.Zarostlé území dnešního Ch. Montrose bylo na konci 18. století součástí rozlehlého Calon-Ségur. V roce 1808 se pustili do ambiciózního plánu, jenž měl na tomto území nechat vzniknout špičkovým vinohradům. V roce 1815 začal se stavbou dnešní budovy château a o deset let později disponoval přibližně 6 hektary vinic.
V roce 1825 prodali Ch. Calon-Ségur, aby měl prostředky na další rozšiřování vinic Montrose. Jejich rozloha dosáhla v roce 1866 již 90 hektarů. Dědicové prodali Montrose M. Dolfusovi z Alsaska, za jehož působení vznikla na pozemcích Montrose dodnes existující „vesnička"" Montrose-Dolfus.Následujícími majiteli se stala rodina Charmolüe, od nichž ji v roce 2006 koupili bratři Bouyguesové (též majitelé Ch. Tronquoy-Lalande). Ti pokračují v rozsáhlé renovaci panství i vinic Montrose.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Chateau Montrose je vinařství v oblasti Saint Estephe. Víno bylo klasifikováno v roce 1855 jako Deuxiemes Crus. 65 hektarů vinic jsou osázeny odrůdami Cabernet Sauvignon (65%), Merlot (25%), Cabernet Franc (8%) a Petit Verdot (2%).
Montrose je jedno z nejmladších vinařství v Medocu. V roce 1778 byla půda koupena Etienne Theodorem Dumoulinem, jeho syn nechal vybudovat vinařství a vysázet vinice. Později, když se Dumoulin rozhodl prodat velkou část majetku, nechal si malé vinařství a přejmenoval je na Montrose. Vína pak byla prodávána pod označením Montrose-Segur. Po smrti Etienna Theodora, se novým majitelem stal Mathieu Dollfus. Investoval spoustu peněz do vinařství. Postavil dokonce malou železniční trať, která přepravovala víno ze sklepů k řece.
Během druhé světové války byly budovy využívány německými okupanty jako dělostřelecká základna. Po válce byla nemovitost ve velmi špatném stavu. Rodina Charmlue začala několikaletou rekonstrukci a modernizaci.
Počátkem roku 2006 vinařství koupili Martin a Olivier Bouygues.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.