Bílé šumivé víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Muškát s drobným podílem regionální odrůdy Clairette de Die vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti povodí řeky Rhony - Die - sladké.
Vlajková loď vinařství Jaillance. Francouzský sekt vyrobený tradiční, starodávno metodou nazvanou ancestral, kdy se do lahví plní víno ještě před úplným ukončením fermentace. Tímto přirozeným způsobem vzniká v lahvi tlak a následně šumění. Víno tedy nemusí dlohodobě zrát na
kvasinkýách, otáčet, následně otevírat lahve a znovu dodávat ""dozážní"" likér tak jak je tomu zvykem v Champagne. Víno pochází z jižní Francie z oblasti údolí Rhony, městečka Die, které je vyhlášené výrobou sektů. Celkově sladké šumivé víno s nízkým obsahem alkoholu (7%) je příjemným
aperitivem ale i doplňkem všech sladkostí a dezertů.
Jeden z největších hitů současné vinné Francie – producent „bublinek“ z jižní Francie - Jaillance. V současnosti se toto vinařství může hrdě honosit titulem ""největší producent šumivých vín ve Francii (mimo Champagne)."" Současné renomé se však nerodilo přes noc…Začátkem bylo
sjednocení více jak 200 vinařů v 50. letech, kteří založili družstvo. Postupně si šumivá vína Clairette de Die podmanila Francie a mnoho západních zemí. Označení Clairette, které označuje název odrůdy, postupně z názvu vín mizelo. Podíl této dříve dominantní odrůdy totiž převzal Muscat
(muškát), který v šumivých vínech z jihu Francie nyní hraje ""první housle."" Specialitou šumivých vín z Bordeaux, je pak užití odrůd, na které jsme zvyklí u tichých vín - semillon a merlot.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
Jaillance - sdružení vinařů v obci Die v údolí Rhony se od svého vzniku v 50. letech stalo největší francouzským producentem šumivých vín ve Francii (kromě Champagne). Název šumivého vína Clairette de Die evokuje původně dominantní odrůdu - clairette. V dnešních vínech však výrazně převažuje muškát.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.