Tato limitovaná edice Rhum Vieux Clément je směs zrající v amerických a bývalých dubových sudech z Bourbonu a vyrobená z Canne Bleue (Modrá cukrová třtina) sklizená v roce 2020. Nový design láhve byl vytvořen pro oslavu 20. výročí výroby rumů z této odrůdy cukrové třtiny.
Habitation Clément sídlí v Le François na Martiniku. Továrnu na rum založil Homere Clément v roce 1887, když koupil panství na vrcholu cukrové krize. V té době byl Homere Clément velmi oblíbeným členem martinické komunity a starostou Le François. Koupil prestižní cukrovou plantáž
známou jako Domaine de l'Acajou. Tato usedlost o rozloze 43 akrů byla považována za jednu z nejlepších cukrových plantáží na ostrově Martinik. Ale protože byl chycen v chudé a stagnující cukrové ekonomice, byl bohužel donucen k bankrotu. Homere Clément provedl potřebné investice
a přeměnil jeden z nejprestižnějších cukrovarů na světového producenta Rhum Agricole. Přivedl pěstitele zpět na pole, aby znovu sklidili cukrovou třtinu, ale ne rafinovali cukr. Jeho myšlenkou bylo vylisovat cukrovou třtinu vypěstovanou na jeho kvalitním panství a extrahovat aromatickou a
chutnou šťávu z cukrové třtiny od prvního lisování až po destilaci čistého rumu. Homer, inspirován skvělými eaux-de-vie, které objevil během studií v mládí v Paříži, napodobil palírny velkých Armagnaců z jihozápadní Francie, aby zdokonalil svůj způsob výroby rumu, dnes známý jako Rhum
Agricole. Po smrti Charlese Clémenta, jeho syna, dům koupili George-Louis a Jean-José Clémentovi, poté v roce 1986 GBH, která jej vlastní dodnes. Lihovar je nyní uzavřen a přeměněn na muzeum; Rum Clément se destiluje v palírně Simon Distillery ve François, pár kilometrů odtud, a poté
zraje ve sklepích Clément.
Ostrov se nachází v Karibiku severně od Trinidadu a Tobaga a je součástí francouzských zámořských oblastí. Na Martiniku bylo přes 150 palíren rumu, ale dnes jich je v provozu jen kolem desíti. Převažuje zde
výroba rumu z čerstvé třtinové šťávy (tzv. „rhum agricole" - rum vyráběný z třtinové melasy se nazývá „rhum industriel"). Byla mu udělená francouzská ochranná známka původu Appellation d'Origine Controleé
Martinique. Použití této značky zaručuje oblast i to, že byl vyroben pouze ze šťávy cukrové třtiny a podle stanoveného postupu. Tato přísná pravidla zaručují jistotu kvality. Rumy z Martiniku se řadí mezi světovou
špičku. I přes poměrně vysokou produkci se téměř 60% všeho rumu vyprodukovaného na Martiniku vypije lokálně.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.