Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 66% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 5% Cabernet Franc a 3% Petit Verdot vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Bordeaux Médoc - Saint Julien - suché.
Druhé víno Ch. Talbot. Víno rubínové barvy s elegantními a uhlazenýmí živočišnými tóny s přechodem do tónů květin. V chuti se rozvíjí lesní ovoce zejména maliny a ostružiny. Ve své cenové třídě je výrazně nadprůměrné.
Původ zámku a viniční usedlosti sahá až do XV století. Podle legendy je jeho název, spojován se slavným anglickým vojevůdcem, Connétablem Talbot, který byl poražen v roce 1453, v závěrečné bitvě Stoleté války u obce Castillon.
Château Talbot je jednou z nejstarších viničních usedlostí, která nikdy nepozbyla věhlas a skvělé renomé. Po dobu několika desetiletí byla majetkem Markýze d´Aux až ji, v roce 1917, zakoupil Désiré Cordier. Čtvrtá generace jeho potomků, v současnosti Nancy Bignon-Cordier a
její rodina, jsou majitelé slavného château a vinařství. Celková rozloha vinohradu je 105ha a půdní skladbu tvoří čtvrtohorní nánosové štěrky na vápencovém podloží, tvořeném z ulit mořských živočichů a z hvězdic. Hektarová výsadba je 7 700 viničních keřů, jejichž průměrný věk je
50 let. Vinobraní probíhá výhradně ručně a hrozny jsou tříděny na vinohradě a následovně na třídícím stole. Macerační a fermentační procesy se provádějí v dřevěných kádích a školení vína v barriques z dubového dřeva, z padesáti procent nových.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Jeden z nejstarších majetků v oblasti St. Julienu nese jméno anglického vojevůde Talbota.
John Talbot, hrabě ze Shrewsbury, proslul početnými válečnými úspěchy během stoleté války a sám padl při její poslední bitvě r. 1453 u Castillonu (poblíž Bordeaux).
Dochovaná historie se pro nás otevírá až ve století sedmnáctém, kdy toto château patřilo markýzovi d´Aux de Lescaut z oblasti Armagnacu (jméno této rodiny dodnes připomíná Ch. Patache d´Aux z Médocu). V držení tohoto rodu zůstal Talbot dalších 200 let, po něm přešel do rukou rodiny Claverie. V roce 1918 koupila Talbot négociantská rodina Cordier, která si z něj udělala své sídlo a vlastní jej dodnes.
Budovy château vytvářejí s okolním parkem harmonický, příjemný celek, ztracený v oceánu vinic. Ty jsou kompaktní a leží na „náhorní plošině" v St. Julienu - je to v této apelaci nejvyšší místo, které dosahuje 22 nadmořských metrů. Skladba půdy je typická, štěrková.
Od šedesátých let je vyráběno 2. víno pod jménem Connétable de Talbot.
V roce 1930 vysadili majitelé nevelké množství Sauvignonu, aby měli bílé víno pro svoji vlastní potřebu. Časem se stalo natolik známým a oblíbeným, že Cordierové postupně rozšířili plochu vinic až na současných 6 hektarů (složení je 86% Sauvignon, 14% Sémillon).
Ve sklepě dominují tradiční dřevěné kádě. Průběh vinifikace je standardní. Pro zrání vína jsou používány výhradně francouzské sudy od 8 různých bednářství.
Ch. Talbot má vysokou proporci Cabernetu a málokdy je v mládí vstřícné. Potřebuje dostatek času, aby ukázalo sílu svého terroiru a chuťovou barvitost.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.