Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Gewurztraminer 25 %, Pinot gris 25 %, Pinot blanc 25 % a Riesling 25 % vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Alsasko - suché
Hrozny pocházející výhradně z vlastních pozemků a pěstované biodynamicky. Suché, velmi svěží a elegantní víno. Vůně je nádherně čistá a přímá, ovocná s dotekem minerality. Tyto tóny najdeme i v ústech, společně s neuvěřitelnou délkou chuti. Vynikající k jídlu, zvláště jednoduchým
úpravám ryb a mořských plodů, které dají vyniknout jeho svěžesti a křupavé mineralitě.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Vinařství leží v malé vesnici Bergheim v srdci Alsaska, ve které rodina Jeana-Michela Deisse, který vinařství dnes vede, žije už od poloviny 18. století. Nejde ale jen o dobře znějící rodinnou tradici; jak sám Jean-Michel říká: „Pro mě je seznámení s novým terroirem otázkou 30 let a nevidím žádný smysl v tom, abych se někde prostě vynořil a začal dělat víno bez toho, že bych rozuměl kultuře určité oblasti. Zde v Alsasku mohu pracovat se širokým spektrem terroirů."
Deiss zpracovává výhradně hrozny z vlastních vinic (všechna vína tedy nesou označení Domaine), které se rozkládají na celkem 26 hektarech, rozděleny do přibližně 120 různých parcel na území několika obcí (Bennwihr, Beblenheim, Saint-Hippolyte a Bergheim). Jejich geologická i klimatická diverzita je neuvěřitelná - například vinice Altenberg a Schoenenbourg, vzdálené pouhých 10 km, mají vegetační cyklus vzájemně posunutý o více než 10 dní! Vzhledem k pestré geologické minulosti Alsaska je celá oblast mozaikou nejrůznějších půd, které se „mění každých 50 metrů", jak říká staré místní rčení. Jen v okolí Bergheimu tak najdeme 11 typů podloží různého geologického původu, od slínů přes vápenec až po štěrk! Vinice jsou vedeny biodynamicky (certifikace Demeter) a velmi náročně: hustá výsadba, prořezávání, půdy často chudé na živiny a vodu, to vše nutí rostliny hnát kořeny do značné hloubky a plně vyjádřit svůj terroir. Sklizeň je samozřejmě ruční, vinifikace probíhá velmi šetrně. Plně zralé hrozny jsou pomalu zpracovány celé, k fermentaci se používají výhradně vlastní přírodní kvasinky, vína pak zrají na kalech ve velkých dubových sudech nebo nerezových tancích, dle potřeb každého z nich.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.