směs rumů z Guadeloupe, které strávily minimálně 10 let v dubových sudech o objemu 190 litrů.
Damoiseau je stará palírna nacházející se v Le Moule na ostrově Guadeloupe. Je to jedna z pěti lihovarů na souostroví Guadeloupe a jediná v oblasti Grande-Terre. Její kořeny sahají do počátku 19. století a původně byla založena jako zemědělský statek s rozsáhlými plantážemi.
Panství Bellevue, na kterém je postavena Damoiseau palírna, bylo původně založeno jako cukrovarnická plantáž rodinou Rimbaudů z Martiniku na počátku 19. století po emancipaci otroků ve francouzských koloniích. Panství koupil Roger Damoiseau v roce 1942 a zmodrnizoval palírnu.
ten v současné době provozuje Rogerův vnuk Hervé Damoiseau. Cukrovou třtinu, sami sklízí a drtí ve stejný den před fermentací po dobu 24–36 hodin. Destiluje se v kontinuální koloně stále na 86% až 88% alkoholu a poté se nechává zrát v zuhelnatělých dubových sudech,
které se dříve používaly ke zrání bourbonu tzv ex-Bourbo sudech. Teprve po zrání po dobu šesti měsíců nebo více než šesti let se rum ředí místní pramenitou vodou na konzistentní komerční obsah alkoholu a plní se do lahví.
V roce 2011 otevřela Damoiseau stáčírnu a skladovací zařízení poblíž mezinárodního letiště Pointe-a-Pitre v Les Abymes v Pointe-a-Pitre.
Rhum Damoiseau je rodinná firma specializující se na výrobu tzv. Agricole rumů již od roku 1942. Jejich produkce pochází z karibského ostrova Quadeloupe, které je stále považováno za francouzské území, kde je platná francouzská legislativa zaručující stejné normy jako pro označování u destilátů cognac či armagnac.
Na rozdíl od všech komerčním rumů (např. Bacardi, Havana, Captain Morgan) nevyrábí z melasy (jako odpad při výrobě cukru) ale destilací z čisté cukrové šťávy získávané přímo z cukrové třtiny. Jejich rumy získal celou řadu mezinárodních ocenění a je exportován do více jak 30-ti zemí a jeho pozice na mezinárodním trhu stále roste.
Gaudeloupe je zámořský departement a zároveň zámořský region Francie ležící v Karibském moři 600 km severně od Jižní Ameriky a 600 km východně od Dominikánské republiky. Jedná se o dvojostrov v tzv. Závětrných ostrovech Malých Antil.
V rámci Francie patří do Evropské unie.Ostrov Guadeloupe tvoří vlastně dva ostrovy spojené úzkou šíjí: Basse Terre (848 km?) a Grande Terre (588 km?), kdysi nazývané Kariby společným jménem Karukera.
Guadeloupe bylo objeveno při druhé Kolumbově výpravě a bylo využíváno jen jako zdroj otroků.Francie formálně zabrala Guadeloupe (pojmenovaný po Panně Marii Guadeloupské ve Španělsku roku 1493) roku 1635, kdy se stal její kolonií.
Hospodářství je založeno na třtinovém cukru, rumu, banánech a turistice. Pro francouzsky mluvící oblasti jsou typické takzvané zemědělské rumy, vyráběné přímo z cukerné šťávy a ne až ze zbytkové melasy (tzv. „rhum agricole").
Tyto rumy si uchovávají ve větší míře původní chuť cukrové třtiny, jde například o rumy z Martiniku či Guadeloupe.Rumy pocházející z tohoto francouzského departmentu se vyznačují vysokou kvalitou a státní kontrolou výroby.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.