Bílé šumivé víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Chardonnay vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Champagne - suché - Brut extra.
Smetanově hustá pěna, průzračná světle slámová barva. Buket připomíná hlavně ovoce, briošky a med. Jde o víno bohaté, osvěžující a velmi poutavé s příjemnou minerální dochutí.
Přestože rodina Léclapartů vyrábí šampaňské již 4 generace, David Léclapart se rozhodl pokračovat ve stejné kariéře poměrně pozdě: po smrti svého otce převzal rodinné vinařství a v roce 1998 založil svou malou doménu. Předtím pracoval v Léclerc-Briant v Epernay a
navštěvoval zemědělskou školu v Beaujeu. Okamžitě přešel na biodynamické zemědělské metody. V roce 1999 přišly na trh první tři cuvées v malém množství a okamžitě upoutaly pozornost znalců šampaňského po celém světě. Vinice Léclapart o rozloze 3 ha se nachází v
Trépailu, rozkládající se na 22 pozemcích. Vinařství je certifikováno pro biodynamické pěstování společností Ecocert a Demeter od roku 2000. David říká, že ekologické vinařství v Champagne je komplikované: „Počasí je obtížné, zejména s ohledem na plísně. Stále hrozí ztráta
hroznů."" Je však přesvědčen, že kvalita dosažená na vinicích tímto způsobem má extrémní vliv. Léclapart nepoužívá rezervní vína, všechna vína pocházejí ze specifického ročníku, který je uveden na etiketě. Kaptalizace proběhla až v letech 2001 a 2007, první kvašení probíhá pouze s
přírodními kvasinkami. Amatér a polovina Artiste zrají v smaltovaných ocelových nádržích, zbývající vína jsou vinifikována v dubových sudech. Aby se vína stabilizovala bez použití síry, všechny cuvée podstupují malolaktickou fermentaci. Vína zůstávají na kalech krátce před další sklizní
následujícího ročníku a lahvují se bez čeření, filtrace nebo stabilizace za studena. Všechny šampaňské mají nulovou dozáž.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.