Degustační sada karibského rumu Dos Maderas P.X 5+5 10 Years Old obsahuje čtyři lahvičky 2,2 cl a špalíček dřeva. Jsou to vzorky všech důležitých ingrediencí, které se podílejí na vzniku Dos Maderas P.X. 5+5, a autentický výřez ze sudu po
sherry, v němž náš rum necháváme zrát. Uvnitř naleznete i brožurku s detailními informacemi o chuťovém profilu každého přiloženého vzorku, s vysvětlením, jak probíhá staření systémem Solera a popisem výroby našeho unikátního rumu Dos
Maderas P.X. 5+5 krok za krokem. Nechybí ani pár tipů na míchané drinky.
Rum je v současnosti jednou z nejpopulárnějších a současně nejrychleji rostoucích alkoholových kategorií. V tuzemsku se vžilo označení rum pro destilát většinou z bramborového základu nevalné jakosti s „rumovou" esencí. Díky tomuto přehmatu v názvosloví byl rum mylně považován za jeden z nejlacinějších a jakostně nejhorších destilátů v tuzemsku. Tento omyl se částečně podařilo změnit teprve v posledních několika letech díky zásahu Evropské unie a její legislativy.
Skutečný, můžeme říci „pravý", rum je destilovaný z cukrové třtiny, respektive z cukrové melasy. Hlavně z tohoto důvodu jsou nejvýznamnější výrobci rumů právě z oblastí, kde je vhodné podnebí pro pěstování cukrové třtiny s co nejvyšším obsahem cukru. Nejznámějším regionem s velmi bohatou tradicí výroby rumu je karibská oblast.
Rum se tedy, jak již bylo řečeno, vyrábí z cukrové třtiny. Ta se po sklizení lisuje, čímž se získá cukrový sirup. Ten se následně vaří a vzniká cukr a takzvaná melasa.
Z té se pak vyrábí rum tím, že se do ní po ochlazení přidají kvasinky, čímž se nastartuje proces kvašení. Lehké bílé rumy kvasí asi 24 hodin, u tmavých proces fermentace trvá déle než týden. Následnou destilací se z tekutiny oddělí alkohol od vody a nežádoucích látek. Vzniklý rum je bílý, bezbarvý.
Tmavé rumy svou barvu získávají až zráním v dřevěných sudech. Na trh se dostávají rumy, které jsou směsí destilátů různého stáří, aby si zachovaly konstantní kvalitu a chuť.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.